Bovenwoning - 1909, Utrecht

Bovenwoning - 1909, Utrecht

Woning
Na-isolatie plat dak buitenkant, Na-isolatie schuin dak buitenkant, Na-isolatie gevel binnenkant, Na-isolatie spouw, Energieleverende woning, HR++ glas, Zonnepanelen, Hotfill, Mechanische afvoer ventilatie, Infraroodverwarming, Zonneboiler, Groene energie, Inductie fornuis, Energiezuinige koelkast, Energiezuinige wasmachine, Zuinige apparaten, Stand-by-killer, Led lampen
Uitvoering
Zelfstandig
Bedrijf
Jaar toepassing:
2017/1918
Kosten
€8
Aanraden:
Ja
Beschrijving
Sinds juli 2016 is mijn woning (een kleine sociale huurwoning van 70 m2) energie leverend. Op jaarbasis wel te verstaan. Via zonepanelen wek ik jaarlijks ongeveer 3.800 kWh op en daarvan houd ik jaarlijks zo'n 1200 kWh over. Inclusief de REB energieaftrek ontvang ik maandelijks 50 euro van het energiebedrijf. Jaarlijks is dat zo'n 400 euro. Ik verwarm mijn huis in de maanden oktober tot en met april met een stralingspaneel van 300 Watt, en als het kouder wordt gebruik ik ook 1 of 2 elektrische kachels van ieder 2000 Watt. Streeftemperatuur in de huiskamer: 18 graden. In de slaapkamer gebruik is af en toe ook de elektrische kachel, maar bijna altijd voldoet de elektrisch deken. In de koude maanden, november tot en met februari, gebruik ik tussen de 300 en 600 kWh per maand, uiteraard grotendeels voor verwarming. Omdat ik geen aardgas meer heb kook ik op inductie. Warm water komt 's zomers van de zonneboiler en s' winters van de zonneboiler aangevuld met elektriciteit (er zit een elektrische element van 1500 Watt in het vat van de zonneboiler). Alle lampen zijn ledlampen en alle apparaten zijn voorzien van standby killers. Ook al is mijn woning reeds energie leverend, ik besef terdege dat mijn woning 's winters draait op kolenstroom. Daarom wordt er binnenkort ook nog een lucht-water warmtepomp geplaatst. Het betreft een experiment met een hoge temperatuur warmtepomp. Nog niet is helemaal duidelijk welke pomp dat wordt. Misschien de Caldameg met CO2 als koelmiddel en PCM's in het buffervat. Of misschien de Alpha Innotec LWDV. Qua verwarming heb gekozen voor een zogenaamde zomer/winter opstelling, hetgeen eigenlijk niet meer betekent dat ik alleen stook in de huiskamer.
Wandisolatie binnen
Uitvoering
Zelfstandig
Bedrijf
Kosten
€8.000
Aanraden:
Beschrijving
Bedrijf
Jaar toepassing:
2019
Aanraden:
Beschrijving
Warmtepomp Ook al is mijn woning reeds energie leverend, ik besef terdege dat mijn woning 's winters draait op kolenstroom. Daarom wordt er binnenkort ook nog een lucht-water warmtepomp geplaatst. Die is er nu nog niet. Het betreft een experiment met een hoge temperatuur warmtepomp. Nog niet is helemaal duidelijk welke pomp dat wordt. Misschien de Caldameg met CO2 als koelmiddel en PCM's in het buffervat. Of misschien de Alpha Innotec LWDV. Qua verwarming heb gekozen voor een zogenaamde zomer/winter opstelling, hetgeen eigenlijk niet meer betekent dat ik alleen stook in de huiskamer.
Zonnepanelen
Bedrijf
Aanraden:
Ja
Beschrijving
Al sinds 2001 liggen er panelen op het dak van mijn woning. Uiteindelijk zo'n 2800 Wattpiek en daarmee wekte ik ruim al mijn stroom op (op jaarbasis). Na de renovatie (van label E naar label B) in 2013 had ik aanvankelijk slechts 900 Wattpiek teruggelegd. Dat was omdat de salderingsregeling anders was geworden, en het financieel veel aantrekkelijker was de overige 1900 wattpiek op het dak van het huis van mijn vriendin (elders) te leggen. Toen ik in 2016 het gas eruit gooide, had ik ineens veel meer stroom nodig. In 2016 heb ik er daarom 3000 Wattpiek aan zonnepanelen bijgeplaatst. De panelen bij mijn vriendin zijn daar daar rustig blijven liggen. Tweedehands vond ik een partij van 3400 Wattpiek aan zonnepanelen (3 jaar oud) + Sunnyboy inverter voor in totaal 80 cent per Wattpiek. De terugverdientijd daarvan zal waarschijnlijk zo'n 4 jaar zijn. Nu na twee jaar blijkt dat ik ongeveer 1200 kWh per jaar overhoud en dus per saldo lever aan het net. Mijn woning is een energie leverende woning geworden. De terugverdientijd zal nu iets langer zijn, omdat ik voor de 1200 kWh die ik per saldo lever (op jaarbasis) geen 20 cent krijg maar slechts 11 cent (van Greenchoice). Mijn elektriciteitsrekening is jaarlijks min 400 euro.
Apparaten
Bedrijf
Aanraden:
Beschrijving
Op marktplaats kocht ik voor 10 euro een prima inductiekookplaats van Siemens. Zo goedkoop vanwege een kleine beschadiging, dat was een scheurtje in het glas. Die scheur heb ik met hittebestendige kit aan de binnenkant afgedicht. De dubbele kookgroep kostte ongeveer 28 euro. De leiding van de meterkast naar de keuken, zo'n 15 meter, 5 aderig, was nog het duurste: 145 euro aan koperdraad en mantelbuizen. En bovendien was dat ook het meeste werk, zo'n 5 dagen breken en weer afwerken. Maar meterkast en keuken liggen in mijn huis toevallig zeer ver van elkaar af.
Stand-by-killer
Bedrijf
Aanraden:
Ja
Beschrijving
De Ansmann Zero Watt sluipverbruik schakelaar en de Ansmann Zero Watt tijdschakelaar
Ervaringen
Handige apparaatjes die apparaten helemaal afschakelen waardoor er geen sluipverbruik meer is. Zoals computers en randapparatuur.
Tip
Ansmann Zero Watt sluipverbruik schakelaar en de Ansmann Zero Watt tijdschakelaar
  • Bovenwoning (huur) Surinamestraat 51 (huur 410 euro per maand)

Ervaringen met de (ver)bouw
Op 1 juli 2016 heb ik de aardgasaansluiting van mijn woning laten afsluiten. Sindsdien kook ik op inductie. In oktober 2016 heb ik het voorraadvat van de zonneboiler voorzien van een elektrische verwarmingselement van 1500 Watt, zodat het water uit de zonneboiler ook 's winters voldoende warm is om te kunnen douchen. Oplossingen voor verwarming zijn nog in ontwikkeling. Op dit moment werkt ik met elektrische kacheltjes (2 maal 2000 Watt) en experimenteer ik met een stralingspaneel van 400 Watt. Deze winter (2018/2019) komt er waarschijnlijk nog een warmtepomp bij. Een lucht water warmtepomp met hoge temperatuur. Het wordt wellicht de Caldameg (met CO2 als koelmiddel) of de Alpha Innotec LWDV met propaan als koelmiddel. Via het gebruik van elektrische kachels kun je vrij makkelijk vaststellen hoe groot de energiebehoefte is van je woning. Dat is op koude winterdagen in mijn huis ongeveer zo'n 1000 Watt per verdieping. Als ik alleen thuis ben leidt dat 's winters al snel tot een stroomverbruik van zo'n 12 kWh per dag. Is ook mijn vriendin hier, en werkt zij boven en wordt het boven dus ook verwarmt, dan kan het stroomverbruik oplopen tot zo'n 25 kWh per dag. Dat is natuurlijk veel, maar op jaarbasis leveren de panelen die stroom in ruime mate. Verder kun je aan dit stroomverbruik afleiden dat ik met een warmtepomp (bijvoorbeeld een lucht/lucht duo split) van ongeveer 4 kWh ruim in m'n warmtebehoefte zou kunnen voorzien. Dat is zo ongeveer de kleinste warmtepomp die er verkrijgbaar is. Maar zoals gezegd: waarom zou ik nog investeren als m'n huis op jaarbasis qua energie nu al geld oplevert in plaats van kost én het huis op jaarbasis bovendien CO2-neutraal is. Voor alle stroom die ik overhoud krijg ik (bij GreenChoice) immers maar 11 cent. Pas als het salderen stopt wordt een warmtepomp voor mij interessant. Wat blijft knagen is dat mijn huis 's winters natuurlijk gewoon draait op gas- en kolenstroom. Met de huidige all electric oplossingen zijn deze centrales voorlopig nog niet verdwenen. Vandaar dat investeren in meer energie-autonomie (d.w.z. ook 0 op de Meter gedurende de winter) beslist moet worden nagestreefd. Tot slot denk ik na over extra isolatie, nu is het label B met HR++ glas. Bijvoorbeeld isolatie van de verdiepingsvloer. Op momenten dat ik alleen de huiskamer verwarmt, trekt de warmte dan niet onbedoeld naar boven. Natuurlijk wordt het dan boven 's winters nog kouder, maar dat vind ik geen probleem + dat ik daar natuurlijk ook af en toe even de elektrische kachel kan aanzetten. Afgelopen winter heb ik een elektrische deken aangeschaft en dat beviel prima.
Plannen voor de toekomst
Lucht lucht warmtepomp installeren, hoge temperatuur, met milieu vriendlijk koelmiddel (CO2 of propaan) Meer ervaring opdoen met stralingspanelen Na-isolatie van niet-woningscheidende muren en plafonds.
Adviezen
Nul op de Meter of energie-leverend vind ik nog geen eindpunt. Het eindpunt is voor mij een woning die niet alleen boekhoudkundig CO2-neutraal is maar ook in fysiek opzicht. Zodra fossiele brandstoffen immers verder uitgefaseerd raken is het op een bepaald moment immers niet meer mogelijk om de CO2 die je 's nachts en 's winters consumeert, te compenseren met opwekking overdag en zomers.
Interview

Mijn aanpak is low budged en ik werk met terugverdientijden van minder dan 10 jaar. Deels bereik ik dat door alles zelf te doen. Dat geeft me direct ook meer kennis van alle onderdelen.

Stel een vraag aan de bewoner(s) van deze woning:

Dit formulier is alléén bedoeld voor vragen over maatregelen.
LET OP: Geen acquisitie. Mediaverzoeken, onderzoeksvragen, studententopdrachten en andere vragen via de organisatie! Uitleg >