Hoekwoning - 1893, Schiedam

Hoekwoning - 1893, Schiedam

Woning
Zonnepanelen
Bedrijf
Jaar toepassing:
2012 (uitbreiding 2017)
Aanraden:
Beschrijving
3000wp, polykristallijn zonnepaneel, Enphase micro-omvormers
Plannen voor de toekomst
Als ik na de winter in beeld heb wat ons nieuwe elektriciteitsverbruik is, plaats ik extra zonnepanelen. De groepen heb ik sinds de verbouwing al aan de meterkast toegevoegd. Daarna is het streven om volledig nul op de meter te zijn. Onze uitbouw heeft een vrij grote bijna raamloze gevel. Ik ben bezig, in samenwerking met de herontwikkeling van het plantsoen naast mijn huis, met plannen daar een verticale tuin aan te leggen, mogelijk met waterberging. Het platte dak tussen twee schuine daken is vrij groot. Daar wil ik te zijner tijd een sedumdak van maken.
Interview

Duurzame Huizen Route: Jeroen Ooijevaar houdt open huis

Zaterdag 11 november 2017 zijn vele duurzame huizen te bezichtigen in het kader van de “Duurzame Huizen Route”. In Schiedam is één huis te bezichtigen: de gasloze woning uit 1893 van fractievoorzitter van GroenLinks Jeroen Ooijevaar.

In 2008 kocht Jeroen Ooijevaar een smal hoekhuis in Schiedam Oost. Halfsteens, nauwelijks geïsoleerd en dientengevolge energielabel E. Hoe anders is dat huis nu! Jeroen: “het begon met een paar zonnepanelen. Toen isoleerden we de buitengevel, installeerden een zonneboiler en waren we al een heel end.” Na deze ingrepen was Jeroen's netto stroomverbruik tot 0 gereduceerd en zijn gasverbruik met meer dan 75%. 

Het gezin werd echter groter en het huis daardoor aan de kleine kant. Omdat het gezin Schiedam Oost in zijn hart had gesloten, koos het voor een rigoureuze uitbouw: een kopie van het huis naast het oude huis. “We hebben nu bijna twee keer zoveel ruimte. De ene gevel is uit 1893, de andere 124 jaar jonger.”

Het spreekt vanzelf dat het nieuwe deel aan alle hedendaagse eisen op het vlak van isolatie voldoet. Ook het oude deel is zo goed mogelijk onder handen genomen. Vanzelfsprekend keerde ook de CV-installatie niet terug: verwarming geschiedt nu met een pelletkachel en infraroodpanelen. Voor warm water zorgen de zon, de pelletkachel en een doorstroomverwarmer. De gasaansluiting kon dus de deur uit.

Jeroen doet mee aan de Duurzame Huizen Route met een missie: “Ik vind dat je moet tonen dat als je toch gaat verbouwen, van het gas af gaan helemaal niet zo ingrijpend is. Schiedam is een gemeente die niet voorop loopt in ambitie. Er moet getoond worden wat er allemaal mogelijk is. Als de gemeente dat niet doet, moet de echte transitie dus echt van inwoners komen. Graag laat ik dus zien dat het kan!”

Jeroen's huis is zaterdag 11 november 2017 te bezichtigen van 11:00 tot 14:00 uur. Aanmelden kan via de website van de Duurzame Huizen Route.

Bron: Groenlinks Schiedam, 6 november 2017, Duurzame Huizen Route: Jeroen Ooijevaar houdt open huis, verkregen via Groenlinks Schiedam

Stel een vraag aan de bewoner(s) van deze woning:

Dit formulier is alléén bedoeld voor vragen over maatregelen.
LET OP: Geen acquisitie. Mediaverzoeken, onderzoeksvragen, studententopdrachten en andere vragen via de organisatie! Uitleg >