Hoekwoning - 1930, Castricum

Hoekwoning - 1930, Castricum

Woning
Maatwerkadvies, Lucht/water warmtepomp
Uitvoering
Een bedrijf
Bedrijf
Jaar toepassing:
oktober 2016
Kosten
€4.500
Aanraden:
Ja
Beschrijving
Op de eerste verdieping is een lucht/water-warmtepomp geplaatst van het type Eco Heating System Monobloc 5KW van Samsung.
Ervaringen
Toen de installateur het idee van een luchtwarmtepomp opperde, ben ik gaan googelen en rond gaan kijken. Het is een flinke investering, maar het duurzaamheidseffect sprak me erg aan. De luchtwarmtepomp is net pas geïnstalleerd, dus de praktijk moet uitwijzen hoe hij gaat werken, zowel qua besparing, als qua geluid. Op grond van de informatie er over, is er aanzienlijk minder gas nodig voor de cv-ketel. Een probleem in mijn geval was dat de beschikbare ruimte vrij klein was en er op zolder een flink extra compressievat met de nodige buizen geplaatst moest worden ivm de capaciteit van de vloerverwarming.
Tip
- Houd er rekening mee dat je voldoende plek hebt voor het apparaat zelf (buiten) en het buizenwerk. - Er is een landelijke subsidieregeling, t.w. Invevsteringssubsidie Duurzama Energie (in elk geval tot eind 2016, misschien langer) die ongeveer de helft van de kosten kan dekken.
Dakisolatie binnenkant
Uitvoering
Een bedrijf
Bedrijf
Jaar toepassing:
2007
Aanraden:
Ja
Beschrijving
De zolder is van binnen geisoleerd met tempex-platen
Ervaringen
De dakisolatie is goed tegen de kou. Je merkt het verschil met de buren als het sneeuwt: bij mij blijft de sneeuw liggen, bij de buren niet. Maar in de zomer is het op zolder wel erg warm, omdat de warmte alleen via de ramen weg kan.
Zonnepanelen, Vloerverwarming, Waterbesparing overig
Uitvoering
Een bedrijf
Bedrijf
Kosten
€100
Aanraden:
Ja
Beschrijving
Vloerverwarming: We kozen voor het systeem "Variokomp", omdat dit op een houten vloer geplaatst kan worden i.t.t. sommige andere systemen die alleen op beton kunnen. Omdat de buizen in dat systeem vrij dun zijn, is er een extra watervat op zolder nodig. De vloerverwarming wordt grotendeels verwarmd door de luchtwarmtepomp op het balkon. Alleen bij heel koud weer neemt de cv-ketel op gas het over. Waterbesparing: een bescheiden regenton van100 liter naast de voordeur levert vaak een groot aantal emmers spoelwater voor het toilet op de begane grond.
Ervaringen
Ik heb jarenlang als ontwikkelingswerker in de Kalahariwoestijn (Botswana) gewerkt, dus ik ben me erg bewust van de waarde van water. Ik probeer dus zo zuinig en bewust mogelijk om te gaan met ons drinkwater. Het regenwater uit de ton gebruik ik niet alleen voor de tuin, maar ook voor het doorspoelen van het toilet op de begane grond.
Tip
Vloerverwarming is duur in aanleg, maar goedkoop in gebruik. Het geeft een constante en aangename warmte Een regenton is een goedkope en nuttige besparing .
Zonnepanelen
Bedrijf
Jaar toepassing:
2010
Aanraden:
Beschrijving
Er liggen 7 zonnepanelen op het dak van de schuur aan de zuidzijde.
Ervaringen
een prima investering waar je verder geen last van hebt
Bouwbegeleiding, Bouwkundig advies
Uitvoering
Zelfstandig
Bedrijf
Jaar toepassing:
2016
Kosten
€4
Aanraden:
Ja
Beschrijving
Bouwkundig advies en procesbegeleiding
Ervaringen
De bouwkundig ingenieur heb ik al eerste ingeschakeld om de wensen en mogelijkheden te bespreken. Op grond daarvan heeft ze een plan opgesteld, overleg gevoerd met uitvoerders over offertes, een tijdsplanning gemaakt, het hele proces begeleid t/m de oplevering. Het was niet goedkoop, maar leverde veel gemak en voordeel op.
Tip
Doen ! als je wel geld, maar niet de tijd en kennis hebt.
Kruipruimte/ kelderisolatie, Vloerisolatie, Buffervat, Vloerverwarming
Uitvoering
Een bedrijf
Bedrijf
Jaar toepassing:
2010
Aanraden:
Ja
Beschrijving
De hele begane grond is geisoleerd . De vloer is geisoleerd met Roofmate SL-X islotatieplaten. 6 jaar geleden hebben we de kruipruimte al laten vullen met schelpen tegen vocht en schimmel. Ook alle buitenmuren zijn toen geisoleerd met ?? ben even de naam krijgt, maar het is een soort wollige materie. We kozen qua vloerverwarming voor het systeem "Variokomp", omdat dat op een houten vloer geplaatst kan worden (i.t.t. sommige andere systemen die alleen op beton kunnen)
Ervaringen
De schelpen hebben hun werk goed gedaan, want de kruipruimte was kurkdroog en de vloerbalken zagen er nog perfect uit. De muurisolatie merkten we onmiddellijk, vooral omdat de vrije muur op het noorden ligt. Het huis koelt 's nachts maar heel weinig af en is in de zomer aangenaam koel.
Interview

Interview Castricummer

‘Ik viel van het een in het ander’
Hannie Loermans is een van de Castricumse deelnemers van de Duurzame Huizen Route

Bron: Castricummer (november 2016) ‘Ik viel van het een in het ander’ - interview huiseigenaar Hannie Loermans, via CastricummerCASTRICUM - Eigenlijk wilde Hannie Loermans alleen een nieuwe CV-ketel. “Maar toen ik me ging verdiepen in een duurzame CV-ketel, viel ik van de ene in de andere duurzame optie. Daarom besloot ik om een groot deel van het huis aan te pakken.” Wie nieuwsgierig is naar alle duurzame verbeteringen in Hannie haar huis, kan op zaterdag 5 november een bezoek brengen. Op die dag doet zij namelijk mee aan de Duurzame Huizen Route.

“Toen ik mijn verouderde CV-ketel wilde vervangen, heb ik via lokale energiemaatschappij CALorie een energiescan laten maken van mijn huis. Ik was al betrokken bij CALorie en het leek me interessant om eens zo’n scan te laten doen. Het huis was gelukkig redelijk goed geïsoleerd, op een paar kleine punten na.”

Als vervolg op dit gesprek heeft Hannie een zogenaamd woonwensengesprek aangevraagd. “Dit was erg leuk en  nuttig. Vloerverwarming leek me bijvoorbeeld erg fijn en kost minder energie. In overleg met de installateur kozen we  een hybride CV met vloerverwarming.” Maar dit was niet het enige wat uit het gesprek kwam: de installateur kwam met het idee van een luchtwarmtepomp. Deze onttrekt warmte aan de  buitenlucht, die in Nederland bijna altijd meer dan nul graden is. Die warmte wordt   omgezet in energie en naar de CV-ketel gestuurd. Dat bespaart gas en is erg duurzaam én (op de investering na) goedkoop. “Want lucht is gratis”, vertelt Hannie.

En zo rolde Hannie van het een in het ander: het vervangen van de CV werd een project om haar hele huis te verduurzamen. “Ik zie dit als mijn bijdrage aan de wereld. Ik was al actief in de duurzaamheidshoek, bijvoorbeeld via Transition Town Castricum en ik volg CALorie met veel belangstelling. Nu ik toch mijn CV moest vervangen, zag ik dit als een kans om ook  mijn steentje bij te dragen.”

Struikelblokken

Hannie liep echter wel tegen een aantal zaken aan. “Ik wilde natuurlijk een duurzamer huis, maar dat betekende ook dat er een hoop gesloopt en weggedaan werd. Dat ging soms wel gepaard met pijn aan m’n hart. Soms gingen dingen zo ontzettend snel, dat ik niet de tijd had om overal een nieuwe bestemming voor te vinden.

Een ander punt is dat je wel ruimte moet hebben. “Al die apparaten hebben toch ruimte nodig. En het is natuurlijk ook een investering; ook in je tijd. Ik heb er zelf voor gekozen om een bouwkundig ingenieur in te huren voor de procesbegeleiding. Dit is echt ideaal als je zelf niet veel tijd en energie hebt. Want zo’n project is gewoon een hele studie.”

Nul op de meter

Hannie koos er niet voor om helemaal ‘nul op de meter’ te gaan. “Dan zou ik bijvoorbeeld veel meer zonnepanelen moeten hebben. En ik vind het persoonlijk erg fijn om nog wel een gasaansluiting te hebben. Het voelt toch een beetje eng om helemaal afhankelijk te zijn van één energiebron. Als nu de stroom uitvalt, kruip ik lekker met een warme kruik en een kop thee in bed!”, vertelt Hannie lachend.

Ben je benieuwd hoe zo’n ‘nul op de meter’-huis eruit ziet en hoe dat in z’n werk gaat? Hannie is niet de enige Castricummer die haar huis openstelt tijdens de Duurzame Huizen Route: ook drie leden van CALorie hebben open dag (op zowel 5 als 12 november). Deze drie heren hebben hun huis volledig verbouwd tot ‘nul op de meter’.  Interessant is dat deze drie leden elk vanuit een verschillende situatie ‘nul op de meter’ zijn geworden. De een heeft een huis gekocht met op voorhand de gedachte dat hij het zou verbouwen tot ‘nul op de meter’, de tweede kocht een huis en wilde aanvankelijk niet ‘all the way’ gaan maar heeft dit met hulp van CALorie en een provinciale subsidie toch gedaan en de derde heeft zijn huis de afgelopen tien jaar in stappen verduurzaamd.

Benieuwd naar al deze huizen? Aanmelden voor de Duurzame Huizen Route is verplicht en kan via www.duurzamehuizenroute.nl

Bron: Castricummer (november 2016) ‘Ik viel van het een in het ander’ - interview huiseigenaar Hannie Loermans, via Castricummer

 

Interview Noordhollands Dagblad

Derk Burger (7 november 2016) Binnen een jaar naar A++ - interview met huiseigenaar Hannie Loermans uit Castricum - Via NoordHollands Dagblad

Bron: Derk Burger (7 november 2016) Binnen een jaar naar A++ - interview met huiseigenaar Hannie Loermans uit Castricum - Via Noord Hollands Dagblad

Noordhollands Dagblad - 6 november 2016

Bron: Derk Burger (6 november 2016). Binnen een jaar naar A++. Via Noordhollands Dagblad

Stel een vraag aan de bewoner(s) van deze woning:

Dit formulier is alléén bedoeld voor vragen over maatregelen.
LET OP: Geen acquisitie. Mediaverzoeken, onderzoeksvragen, studententopdrachten en andere vragen via de organisatie! Uitleg >