Hoekwoning - 1937, Zaandam

Hoekwoning - 1937, Zaandam

Woning
Dakisolatie binnenkant
Uitvoering
Zelfstandig
Bedrijf
Jaar toepassing:
1996
Kosten
€150
Aanraden:
Ja
Beschrijving
glaswol met folielaag en gipsplaten
Tip
let erop dat je het glaswol met de dampremmende folie laag aan de binnenzijde (de warme kant) aanbrengt!
Kruipruimte/ kelderisolatie, Vloerisolatie
Uitvoering
Een bedrijf
Bedrijf
Michel Bik
Jaar toepassing:
2003
Kosten
€504
Aanraden:
Ja
Beschrijving
Tonzon (lucht zakken onder de houten vloer), ook is de vloer van de kruipruimte afgedekt.
Ervaringen
Scheelt een paar graden, maar voor op echt koude dagen blijven pantoffeltjes onmisbaar.
Tip
Genoemde kosten zijn inclusief arbeid, maar dit is ook heel makkelijk zelf te doen. Wel eerst genoeg ruimte in je kruipruimte vrijmaken!
Spouwisolatie
Uitvoering
Een bedrijf
Bedrijf
Scheeringa
Jaar toepassing:
2013
Kosten
€1.780
Aanraden:
Ja
Beschrijving
HR++ parels
Ervaringen
Scheelt flink in comfort en de stookkosten. Ben nu bovendien van vocht/condens probleem aan de binnenzijde van de buitenmuren af! Eerlijk en meedenkend bedrijf ook. Nog iets extra kosten weten te besparen, door slimme verdeling van de ventilatie roosters.
HR+ glas
Uitvoering
Een bedrijf
Bedrijf
Bert Romkes
Jaar toepassing:
2003
Kosten
€4.082
Aanraden:
Ja
Beschrijving
Dubbelglas is geplaatst in orginele ramen en deuren. Orgineel glas-in-lood is in dubbelglas gezet en teruggeplaatst.
Ervaringen
Een must, scheelt wellicht het meest in kou van alle maatregelen.
Tip
Ga gelijk voor HR+++ glas (in mijn tijd nog niet beschikbaar) Kozijnen en zelfs de ramen hoeven wellicht niet te worden vervangen. Een slimme timmerman kan er ook iets moois van maken met opdeklatten o.i.d. Genoemde kosten zijn inclusief freeswerk en het plaatsen van glas-in-lood in dubbelglas.
Zonnepanelen
Uitvoering
Een bedrijf
Bedrijf
Met De Zon
Jaar toepassing:
2013
Kosten
€3.014
Aanraden:
Ja
Beschrijving
12 X ZNShine ZXP6-60 250/P (totaal 3000 WP), Orientatie Zuid, tilt 40 graden, Omvormer Omnik 3K-TL
Ervaringen
Helemaal top! Via groepsaankoop incl. installatie en met aftrek van BTW teruggave en ISDE subsidie 1,- euro per Wp betaald.. Terugverdientijd slechts 5 jaar en 3 maanden (terugverdiend in december 2018). Levert nu ca. 2,5 X mijn electriciteitsverbruik! Check opbrengst op https://pvoutput.org/intraday.jsp?id=26668&sid=24385 of op https://www.omnikportal.com/Terminal/TerminalMain.aspx?pid=12497
Tip
Tip 1. Heb je ruimte op je dak voor het plaatsen van panelen? Je bent een dief van je eigen portemonee als je dat niet doet. N.B. ook als je er meer dan 1,4 euro per wattpiek voor betaalt... Tip 2. Hou voldoende ruimte over voor het paatsen van een zonnecollector of heatpipes voor de zonneboiler. Die levert je namelijk (per oppervlak) veel meer energie (en geld) op! Tip 3. Denk bij (tijdelijke) ochtendschaduw aan de stringverdeling: zorg dat 1 string panelen voldoende zon krijgt / stroom levert om de omvormer op gang te krijgen. Tip 4. Heb je een omvormer met passieve koeling, regel dan een stel compterventilatortjes voor extra koeling tijdens piek(zon)uren om derating (op halve kracht draaien van de omvormer om oververhitting tegen te gaan) te voorkomen.
Waterbesparing overig
Uitvoering
Zelfstandig
Bedrijf
Kosten
€0
Aanraden:
Ja
Beschrijving
- Waterbesparende douchekop - Waterbesparende stopknop toilet
Ervaringen
Sinds ik een zonneboiler - en dus gratis heet water - heb, was ik vrijwel altijd met de hand af. Het water is meestal te heet om rechtstreeks op de vaatwasmachine aan te sluiten. Een hot-fill zou wellicht een goede (maar helaas prijzige) oplossing zijn. Een andere wens is om de regenwaterafvoer af te koppelen en af te takken om het toilet met regenwater te kunnen spoelen.
Tip
Een zonneboiler scheelt je niet alleen kosten, maar maakt je ook bewuster van je heet-watergebruik. Zet je vuile vaat zolang in de gootsteen en het spoelt vanzelf af als je de kraan voor iets anders gebruikt.
Compostbak, Tuininrichting
Uitvoering
Zelfstandig
Bedrijf
Kosten
€0
Aanraden:
Ja
Beschrijving
Compostbak (biocom), appelboom, druiven, kruiden, regenwater opvang.
Ervaringen
Ik ben gezegend met een voor- en achter tuin. Wordt heel blij van de vogeltjes en o.a. de appels en de druiven. Plan is om volgend jaar mijn voortuin (zonzijde) te gaan herinrichten als groenten- en wilde bloemen tuin. Composteren is een eitje en scheelt vele schoonmaakbeurten van je GFT bak!
Tip
Minimaal 60% onbetegeld laten (zou wettelijk verplicht moeten worden)
Zonneboiler
Uitvoering
Een bedrijf
Bedrijf
Schoon En Warm
Jaar toepassing:
2018
Kosten
€2.100
Aanraden:
Ja
Beschrijving
Zonneboilersysteem OEG nummer 51600442: 2 maal 2plus vlakkeplaatcollector, pompunit, verschilregelaar en drukvat, 200 ltr tapwatervat met 2 spiralen, verwarmingselement Askoheat 1000 watt. Genoemde kosten zijn aftrek van de ISDE subsidie, maar exclusief leidingwerk en arbeidsloon (die staan bij de pelletkachel-cv).
Ervaringen
Geweldig! In het voorjaar, zomer en najaar gratis heet water van de zon, in het stookseizoen bijgewarmd door de pelletkachel-cv.
Tip
Anti-legionellaprogramma 1 X in de week op 60 graden brengen is voldoende (en scheelt vele kilowattuurtjes t.o.v. continu op temperatuur houden)
Domotica
Uitvoering
Zelfstandig
Bedrijf
Jaar toepassing:
v.a. 2013
Kosten
€115
Aanraden:
Ja
Beschrijving
Domoticz (open source domotica systeem) op een Raspberry PI. Live monitoren van de slimme meter (electriciteitsgebruik en teruglevering), de omvormer (opwekking, spanning, stroom etc.), de zonneboiler en het buffervat (temperatuur verloop). Schakelen van klik-aan-klik-uit systemen (voor o.a. de cv pomp en het anti-legionellaprogramma) en nog veel meer... De genoemde kosten zijn voor de Raspberry Pi (mini-computertje) e-thermostaat TOON (ge-root), slimme meter kabel (beide via Marktplaats), de 1-Wire DSB18B20 temperatuur sensors, de superheterodyne zender en ontvanger (paar euro op e-Bay), 3 klik-aan/klik-uit compatible stopcontacten (Action), UTP bekabeling, kroonsteentjes etc.
Ervaringen
Goedkoper dan (bijna) gratis kan je het niet krijgen en de mogelijkheden zijn eindeloos...
Tip
.... kom kijken! Domoticz rules! https://www.domoticz.com/ Toon thermostaat met meer mogelijkheden en zonder abonnement(s kosten)! https://www.domoticaforum.eu/viewforum.php?f=94
Pelletkachel
Uitvoering
Een bedrijf
Bedrijf
Schoon En Warm
Jaar toepassing:
2018
Kosten
€11.300
Aanraden:
Ja
Beschrijving
Green Puros Dedalo Hydro Curve 12 kw pelletkachel-cv. Aansluiting op zonneboiler en buffervat van elk 200 liter. Aangestuurd met een "rooted" TOON e-thermostaat (dus inmiddels geen abonnement en internet meer nodig).
Ervaringen
(H)eerlijke warmte rechtstreeks van de kachel de huiskamer in (20%) en naar de (orginele) CV installatie en de zonneboiler (samen 80%). Zuinig en evenwichtig dankzij de buffer en de extern aangesloten e-thermostaat. CO2 neutraal door gebruik van Hollands fabrikaat pellets uit houtafval en nagenoeg fijnstofvrij d.m.v. het OekoTube electro-statisch fijnstoffilter. Schoner en de helft goedkoper stoken dan destijds met mijn gasgestookte HR-cv-ketel! Ik was vorig jaar slechts 353,75,- kwijt voor 1134 kg pellets (inclusief vervoer), t.o.v. 799,83 kosten voor gas en vastrecht het jaar daarvoor. N.B. De genoemde investeringskosten waren voor de kachel (ca 4000,-) een geheel nieuwe schoorsteen (ca 2000,-) , fijnstoffilter (ca 1650,-), buffervat (ca 1000,-), al het leidingwerk en isolatie (ca 1350,-) en arbeidsloon (ca 2700,-) met aftrek van de ISDE subsidie (1400,-).
Tip
Nieuwe schoorsteen en fijnstoffilter zijn in de meeste gevallen niet nodig. Ik wilde een nieuwe schoorsteen aan de buitenzijde om hem voortaan zelf makkelijk te kunnen vegen en het fijnstoffilter om te kunnen demonstreren en om de bezorgde buurman gerust te stellen. Denk ook heel goed na over waar je je buffervat plaatst en de cv-leidingen laat lopen! Elke onnodige meter extra leiding betekent onnodig warmteverlies, extra werk en dus extra kosten. Stoor je je gauw aan (bij)geluiden? Dan is een pelletketel (in een andere ruimte dan de huiskamer) wellicht beter geschikt voor jou. Een pelletkachel brandt al vele malen efficïenter en 100 X schoner dan een moderne (gesloten) houtkachel. Dus wellicht heb je dat fijnstoffilter niet eens nodig...
Inductie fornuis
Uitvoering
Zelfstandig
Bedrijf
Jaar toepassing:
2018
Kosten
€1.044
Aanraden:
Ja
Beschrijving
Één fase inductie kookplaat en een elektrische oven met magnetron functie.
Ervaringen
Een inductiekookplaat kookt heerlijk en makkelijk, reageert direct op temperatuurwijziging en is supermakkelijk schoon te maken De oven met magnetron functie (dus niet andersom) is ideaal voor zowel uitgebreid bakken, braden en stoven van de heerlijkste gerechten, als voor het snel, efficient en zuinig opwarmen van m'n kliekjes.
Tip
De inductiekookplaat kostte 399,- en de oven-magnetron 644,-. N.B. Zaanstad geeft nu 400,- subsidie op een inductiekookplaat (dus geld toe)! Een inductiekookplaat met één fase en één stekker werkt prima en scheelt gigantisch in de kosten voor aanleg en vastrecht. Wanneer is nou echt nodig om 4 pannen tegelijk op vol vermogen aan de kook te brengen, als dat sowieso nog maar een paar minuten duurt?
Ervaringen met de (ver)bouw
Er is in Nederland (nog steeds) zo weinig kennis, ervaring en vakmanschap beschikbaar; ik heb als één van de "pioniers" enorm veel zelf moeten uitzoeken (lang leve het internet en Tweakers!) en regelen en het was een lange weg met veel vallen en opstaan. Maar uiteindelijk is het gelukt om mijn huis op een zeer betaalbare manier energie-neutraal en gasloos te maken en levert het enorm veel bevrediging én geld op!
Plannen voor de toekomst
Slimme pompschakelingen: bypass van pelletkachel-cv direct naar buffervat en afvoeren van overtollige warmte uit de zonneboiler naar het buffervat als de zonneboiler al warm genoeg is voor tapwater. Regenwaterafkoppeling en mogelijk -hergebruik voor toilet.
Adviezen
- Je huis verduurzamen hoeft helemaal niet zo duur te zijn, als je kiest voor logische oplossingen, simpele techniek en waar mogelijk zelf doen. - Na-isolatie, zonnepanelen, een zonneboiler, stoken op houtpellets, energie besparen en slim toepassen van domotica sparen niet alleen CO2 en het milieu, maar ook je portemonee! - Bewust en zuinig omgaan met energie kost niets, maar levert wel veel op. Meten is weten! - Ook gasloos worden? Er zijn veel goedkopere en veel duurzamere alternatieven dan de warmtepomp! N.B. een warmtepomp zonder zonnepanelen en zonneboiler doet de CO2 uitstoot zelfs toenemen en is dus niet klimaat- en milieuvriendelijk! - Weiger gerust de misleidende en illegale "afsluitboete". Zie / lees https://www.polderhuis.org/gasverlaters/20200519-De-afsluitboete-bestaat-niet-v1.pdf - Zaanstad heeft helaas de nul-op-de-meter subsidie (2900,- in 2018) afgeschaft, maar er zijn deelsubsidies voor in de plaats gekomen. Informeer ernaar en maak er gebruik van!
Interview

 

 

 

RTV Zaanstreek: Duurzaamste huis van Nederland wellicht in Zaandam

Bron: RTV Zaanstreek

Stel een vraag aan de bewoner(s) van deze woning:

Dit formulier is alléén bedoeld voor vragen over maatregelen.
LET OP: Geen acquisitie. Mediaverzoeken, onderzoeksvragen, studententopdrachten en andere vragen via de organisatie! Uitleg >