Hoekwoning - 1968, Zoeterwoude-Rijndijk

Hoekwoning - 1968, Zoeterwoude-Rijndijk

Woning
Dakisolatie buitenkant, Na-isolatie plat dak buitenkant, Na-isolatie schuin dak buitenkant
Uitvoering
Een bedrijf
Bedrijf
Koston
Jaar toepassing:
2006-2015
Kosten
€1.200
Aanraden:
Ja
Beschrijving
EPS Polystyreen parels, 7 cm tussen pan en dakbeschot, dakkapel 70 mm polyurethaan, wangen 30 mm, garagedak en deuren, bergingdak en carportdak 30 mm polyurethaanschuim
Ervaringen
Het dak hebben we laten isoleren aan de buitenzijde omdat het dakbeschot aan de buitenzijde voorzien was van een dampremmende folie. De ruimte tussen pan en dakbeschot bleek 7 cm te zijn. Dit levert een Rd op van 1,9 m2.K/W. Het geïsoleerde oppervlak is 45 m2. De andere daken zijn in de jaren erna geïsoleerd onder het bitumineuze membraan
Kruipruimte/ kelderisolatie, Vloerisolatie
Uitvoering
Zelfstandig
Bedrijf
Jaar toepassing:
2005
Aanraden:
Ja
Beschrijving
EPS vloerelementen over de gehele begangrond, 30 cm, met uitzondering van het toilet en de gangkasten. De kruipruimte is tevens voorzien van minimaal 50 cm schelpen als bodemisolatie
Ervaringen
De kruipruimte is droog
Wandisolatie binnen
Bedrijf
Jaar toepassing:
2014
Aanraden:
Beschrijving
Garagedeuren 30 mm polyurethaan
Spouwisolatie
Bedrijf
Jaar toepassing:
1998
Aanraden:
Beschrijving
EPS parels
Led lampen
Bedrijf
Aanraden:
Beschrijving
Alle lichtbronnen binnen de woonschil produceren warmte met elektrische energie. de kostprijs van electriciteit is de enige reden om voor spaar/led te kiezen. Het verdienmodel is gammel.
UHR-ketel
Uitvoering
Zelfstandig
Bedrijf
Aanraden:
Ja
Beschrijving
Merk en type: ATAG Q25S met CBH-110 , 110 liter CV boiler. De 110 liter wordt gevoed uit een 150 liter zonneboiler.
Regenwater hergebruik, Regenwaterafkoppeling
Uitvoering
Zelfstandig
Bedrijf
Kosten
€1.500
Aanraden:
Ja
Beschrijving
Opslag regenwater 6 m3. Voornamelijk gebruikt voor: 2 toiletten, wassen en voor het water geven aan de planten. Overschot aan regenwater wordt afgevoerd naar de kruipruimte ( in de schelpen). Als deze afvoer onvoldoende is, door een zeer zware regenbui, dan stroomt dit over naar het openbare regenwater riool. Dit jaar de regenwaterbenutting veranderd in een "Rainwater Processing Plant" . Er zijn twee IBC's toegevoegd, die als bezinktank fungeren. Deze twee tanks zijn ook als reserve voor water tekort. Wat mij betreft is dit de ultieme regenwaterbenuttingsinstallatie. Het regenwater heeft drinkwater kwaliteiten.
Tip
Afhankelijk van het doel zijn er vele aspecten aan de installatie. Luchtcirculatie, algvorming, vervuiling door bio en stof, ontsmetting etc zijn niet te onderschatten aspecten.
Airco, Zomernachtkoeling
Uitvoering
Zelfstandig
Bedrijf
Jaar toepassing:
2015
Aanraden:
Ja
Beschrijving
Alleen voor de slaapkamer. Wanneer deze tekortschiet is hier een A+++ Koelsysteem/verwarmingssysteem geïnstalleerd. In de winter daalt binnenshuis de relatieve vochtigheid door de balansventilatie. Voor de huiskamer is een ultrasoon bevochtigingssysteem in het kanaal geplaatst.
Ervaringen
Dit systeem werk uitstekend. Het gehele jaar door wordt de slaapkamertemperatuur op 18°C gehouden. De verwarmingsfunctie is nog niet nodig geweest.
Tip
Het is een MITSUBISHI split warmtepompsysteem. (MSZ-FH25VE). De unit kan zowel koelen als verwarmen. In combinatie met de gebalanceerde ventilatie, kan warmte over het hele huis gedistribueerd worden.
Zonneboiler
Uitvoering
Zelfstandig
Bedrijf
Jaar toepassing:
2000
Kosten
€2.000
Aanraden:
Ja
Beschrijving
2 st Vlakkeplaatcollectoren, Elk 1,4 m2. Geplaatst op de dakkapel. De collectoren bedienen een 150 liter opslag voor drinkwater en een 80 liter opslag voor regenwater. Het laatste is via een douchemengkraan aangesloten op een MIELE warmwater wasmachine. De 150 liter opslag voedt de 110 liter CV boiler. De besturing is van RESOL.
Ervaringen
Probleemloos systeem
Tip
De ervaring leert, dat het energetisch rendement/m2 van zonnekollectoren wel 4x zo hoog is als die van zonnepanelen. Zonnekollectoren zijn beter voor het milieu, zeker als het warmwaterverbruik hoog is. In dit geval is ook te denken aan een WTWD syteem.
Waterbesparing overig
Uitvoering
Zelfstandig
Bedrijf
Aanraden:
Ja
Beschrijving
Waterbesparende douchekop - Waterbesparende stopknop toilet. DUO bad, we gaan samen in bad. Aanraakgevoelige keukenkraan van GROHE. Hierdoor weinig waterverbruik bij handen wassen.
Ervaringen
Werkt efficiënt.
  • Voorzijde woning

  • Noordzijde/carport

  • Bovenaanzicht PV

  • Achterzijde met PV aan balkonhek

  • Rainwater processing plant

  • Regenwaterhydrofoor met filters

Ervaringen met de (ver)bouw
De gebalanceerde ventilatie fungeert als warmtebronnen integrator en distributeur. De vloerverwarming op de begane grond is de voornaamste warmtebron. Aan de gebalanceerde ventilatie is een zelf ontworpen luchtbevochtigingssysteem toegevoegd. Het wordt gevoed met regenwater en condens uit de CV ketel. In de woonkamer is een draadloze hygrostaat gemonteerd. Indien nodig, wordt de relatieve vochtigheid op ongeveer 45% gehouden. Het zonneboilersysteem is zelf ontworpen en gebouwd. Ook het zonPV syteem is zelf ontworpen en geïnstalleerd. Dit geldt voor alle technische en bouwkundige voorzieningen behalve de isolatie van muren, kruipruimte en dubbel glas
Plannen voor de toekomst
In 2019 6 x LG 365 Wp installeren aan het balkonhek. Dit is op 2 januari 2019 gerealiseerd. Nu wordt totaal 4 kW gegenereerd bij maximale instraling. Misschien een aantal van de 260 WP panelen vervangen door 400 Wp. Misschien de zelfbouw collectoren vervangen door hoger rendement Kunststof plafond maken in de carport. (pending)

Stel een vraag aan de bewoner(s) van deze woning:

Dit formulier is alléén bedoeld voor vragen over maatregelen.
LET OP: Geen acquisitie. Mediaverzoeken, onderzoeksvragen, studententopdrachten en andere vragen via de organisatie! Uitleg >