Tussenwoning- 1892, Haarlem

Tussenwoning- 1892, Haarlem

Woning
Hybride warmtepomp
Uitvoering
Een bedrijf
Bedrijf
Alltherm
Jaar toepassing:
2017
Aanraden:
Ja
Beschrijving
Hybride warmtepomp Vaillant Arotherm 8 kW. De lucht/water warmtepomp staat op het dak van het huis en is verbonden met geisoleerde leidingen met de CV ketel. Voor het geluid staat de voorzijde van de warmtepomp naar de straat gericht, zodat de buren hem niet horen. Om het contactgeluid te beperken staat de warmtepomp op rubber dempers. De controller van de warmtepomp hangt in de woonkamer. Storingen worden automatisch doorgegeven aan het onderhoudsbedrijf en de status is ook op een app te volgen. De CV ketel is van hetzelfde merk om een goede communicatie te waarborgen met de warmtepomp.
Ervaringen
Onze ervaring is dat een matig geisoleerd oud huis goed te verwarmen is met een hybride warmtepomp
Tip
Controleer als je een warmtepomp naast een bestaande CV ketel installeert of beide apparaten goed met elkaar kunnen communiceren. De meeste moderne CV ketels ondersteunen het OpenTherm protocol. Als je vooraf wilt controleren of een warmtepomp je huis wel kan verwarmen kun je de CV temperatuur tijdelijk op 45C laten instellen. Als het huis dan nog warm wordt dan zal het ook lukken met een warmtepomp. De watertemperatuur van een warmtepomp is namelijk lager dan van een CV ketel, dus je moet voldoende verwarmend oppervlak hebben. Mochten bepaalde ruimtes onvoldoende warm worden dan kun je overwegen in die ruimtes extra radiatoren bij te plaatsen of de radiatoren te vervangen door lage temperatuur convectoren.
Temperatuurregeling per vertrek
Uitvoering
Een bedrijf
Bedrijf
Goes Installaties BV
Jaar toepassing:
2015
Aanraden:
Ja
Beschrijving
EVO Home (Honeywell) slimme thermostaat met 7 zones
Ervaringen
Met het EVO Home systeem is vrij eenvoudig een verwarmingsprofiel op te stellen voor elke kamer. Hierdoor verwarm je kamers alleen als ze in gebruik zijn, wat energie bespaart. Het systeem is ook op afstand te bedienen met een app.
Tip
Op internet kun je de Evo Home configurator vinden waarmee makkelijk valt te bepalen wat een systeem zou kosten. Het is niet nodig om elke kamer of radiator te voorzien van een slimme thermostaatknop maar alleen de kamers die je wilt kunnen regelen. Je kunt het dus ook stap voor stap uitbreiden.
Kruipruimte/ kelderisolatie
Uitvoering
Zelfstandig
Bedrijf
Jaar toepassing:
2009
Aanraden:
Ja
Beschrijving
Tonzon isolatie van de houten vloer. De isolatie bestaat uit een plastic zeil op het zand, dit zorgt voor minder verdamping en dus een drogere kruipruimte. Onder de houten balken is driedubbel folie aangebracht wat zorgt voor extra isolatie zonder het risico van vochtopsluiting.
Ervaringen
Zelf aangebracht ivm lage kruipruimte.
Dakisolatie buitenkant
Uitvoering
Een bedrijf
Bedrijf
Hoffdak
Jaar toepassing:
2009
Aanraden:
Ja
Beschrijving
Bij de vervanging van de oude dakbedekking met shingles is onder de nieuwe dakpannen isolatie aangebracht. Om het dak niet teveel te verhogen is gekozen voor dun isolatiemateriaal met toch een redelijke isolatiewaarde (Aluthermo, 10 mm, 5.7 m2K/W). Wanneer het dak namelijk teveel wordt verhoogd door de extra isolatie kan het regenwater over de dakgoten heen schieten.
HR+ glas, Voorzetramen
Uitvoering
Een bedrijf
Bedrijf
Jaar toepassing:
2006
Aanraden:
Ja
Beschrijving
De ramen zonder glas-in-lood zijn voor het merendeel voorzien van dubbel glas. Bij glas-in-lood ramen zijn voorzetramen geplaatst. Om de isolatie in de woonkamer te verbeteren zijn de ramen daar aan de binnenkant ook voorzien van folie (LuxaSolar).
Tip
Het is ook mogelijk om glas-in-lood ramen te laten opnemen in dubbel glas. Dit is echter wel relatief duur.
  • Vooraanzicht

  • Warmtepomp op het dak

Ervaringen met de (ver)bouw
Onze ervaring is dat een hybride warmtepomp heel geschikt is om een matig geisoleerd oud huis te verwarmen.
Plannen voor de toekomst
In de toekomst willen we een aantal voorzetramen in de woonkamer nog vervangen door dubbel glas. Verder gaan we het gasfornuis vervangen door een inductiekookplaat. Mocht de houten vloer aan vervanging toe zijn dan zullen we daar vloerverwarming in laten aanbrengen.
Adviezen
Voor je een warmtepomp laat installeren kun je makkelijk door je CV temperatuur tijdelijk op 45C te (laten) zetten controleren of je huis geschikt is voor lage temperatuurverwarming.

Stel een vraag aan de bewoner(s) van deze woning:

Dit formulier is alléén bedoeld voor vragen over maatregelen.
LET OP: Geen acquisitie. Mediaverzoeken, onderzoeksvragen, studententopdrachten en andere vragen via de organisatie! Uitleg >