Tussenwoning- 1900, Maassluis

Tussenwoning- 1900, Maassluis

Woning
Nul-op-de-meter woning
Uitvoering
Zelfstandig
Bedrijf
Aanraden:
Beschrijving
We zijn hard op weg om de woning nul-op -de-meter te maken. In het eerste volledige jaar waar alle isolatiewerkzaamheden effect hebben kunnen bewerkstelligen is ons netto verbruik 370 kWh per jaar geweest (gasloos). De eerste 2 jaar zijn alle gevels en vloeren geïsoleerd, de voorgevel en lichtkoepel hebben tripel glas en de achtergevel dubbelglas of HR++ glas gekregen. Daarnaast zijn er een warmtepomp, warmtepomp boiler, voerverwarming (begane grond), en 20 zonnepanelen geplaatst en zijn de laatste onzuinige apparaten vervangen door zuinige varianten. In vergelijking met de vorige eigenaren is onze energierekening met €175/maand gedaald en hebben we er een behaaglijke, tochtvrij woning voor teruggekregen. Het laatste grote project is het plaatsen van de wtw unit geweest, die in december 2020 geplaatst is.
Na-isolatie schuin dak buitenkant
Bedrijf
Aanraden:
Beschrijving
Het dak was vlak voor de aankoop vervangen en geïsoleerd met 6cm PIR.
Na-isolatie gevel binnenkant
Bedrijf
Aanraden:
Beschrijving
Voor het na-isoleren van de gevel hebben we aan de voorzijde van het huis 16cm isovlas isolatie gebruikt omdat flexibele isolatie hier wenselijk was door de hoeveelheid ramen en de constructie van de achterzetramen. Aan de achterzijde hebben we 8cm Kingspan PIR isolatie (DUBO keurmerk) gebruik. De zijgevel in de woonkamer hebben we geïsoleerd met 6cm Kingspan. Deze grenst niet aan de buitenlucht maar door de spouw, de bestemmingplan van de benedenwoning naast ons, en zout in de muren door de watersnoodramp van '53 was het wel wenselijk dat hier isolatie kwam.
Na-isolatie vloer, Vloerisolatie
Uitvoering
Een bedrijf
Bedrijf
Jaar toepassing:
2018&2019
Aanraden:
Ja
Beschrijving
In de woonkamer en keuken lag er een betonnen vloer op zand. In de woonkamer is deze verwijderd en volgens de huidige normen opnieuw opgebouwd met piepschuim 'broodjes' van 25 cm tussen betonbalken, cementen vloer, en vloerverwarming in de dekvloer. In de keuken was deze optie niet voorhanden. Er ligt nog een oude gewelf onder de keuken kastjes en we vonden het daarnaast zonde, onhandig, en duur om de huidige keuken en vloer eruit te slopen. Daarom is er gekozen om hier op de bestaande betonvloer 2cm zeer hoogwaardige bluedec aerogel isolatie te plaatsen waarop Warp Speetile vloerverwarmingstegels zijn gelegd, egaline overheen is gegoten, en betegeld. De totale opbouw hoogte hiervan is nog geen 5 cm. Beide vloeren zijn daardoor op gelijke hoogte uitgekomen.
HR++ glas
Bedrijf
Aanraden:
Beschrijving
aan de achterzijde hebben we het enkel glas vervangen met behoud van de bestaande kozijnen. Op sommige locaties was HR++ glas te dik voor de bestaande kozijnen en is daarom HR+ glas geplaatst.
Drievoudig glas
Bedrijf
Aanraden:
Ja
Beschrijving
In de woonkamer en de hoofdslaapkamer hebben we hr++ 'achterzetramen' geplaatst achter de 5 enkele glazen schuiframen. Dit om de monumentale voorgevel niet aan te tasten. De achterzetramen zijn in dezelfde stijl en afwerking gemaakt als de bestaande frames waardoor ook de uitstraling aan de binnenzijde behouden blijft. Door het tippelglas is het heerlijk stil in huis en hebben we geen geluidsoverlast meer van buiten. Bovendien verminderd deze opzet sterk de koudebruggen omdat de muurisolatie in een lijn met de Hr++ ramen geplaatst kon worden.
Gebruikte materialen
Bedrijf
Aanraden:
Beschrijving
Bij de sloopwerkzaamheden hebben we geprobeerd zoveel mogelijk bruikbaar hout in de garage op te slaan en later weer op vele plaatsen gebruikt. Ook hebben we via een sloopbedrijf en marktplaats veel authentieke en gebruikte materialen gekocht om te gebruiken. Zo hebben we bijvoorbeeld oude balken gebruikt om de pergola op het dakterras te bouwen.
Lucht/water warmtepomp buitenlucht
Bedrijf
Aanraden:
Beschrijving
De lucht/water warmtepomp staat op het dakterras bovenop de garage. De leidingen zijn op de bestaande radiator leidingen in de keuken (aangrenzend aan de garage) aangesloten. Voor de vloerverwarming is een aparte leiding doorgetrokken. Deze loopt in de keuken achter de keukenkastjes en gaat dan onder de nieuwe vloer in de woonkamer verder naar de verdeler die halverwege de woonkamer is geplaatst.
Warmtepompboiler
Bedrijf
Aanraden:
Beschrijving
De warmtepomp boiler staat in de garage tegen de keukenmuur aan. Hij onttrekt warmte uit de lucht en staat daarom op de 'warmste' plek in de garage. Er is een nieuwe warmwaterleiding naar de badkamer getrokken omdat voorheen het warme water van zolder kwam en de keuken voorheen een close-in boiler had. De nieuwe leiding ligt naast de nieuwe vloerwarmingsleiding en vervolgens loopt hij door de muur naar de eerste verdieping.
Infraroodverwarming
Bedrijf
Aanraden:
Beschrijving
In de badkamer is een spiegel geplaatst met infrarood verwarming. De bestaande radiator en de leidingen konden niet blijven doordat de indeling van de badkamer en slaapkamer op de 2e verdieping (waar de leidingen vandaan kwamen) was veranderd. We wilde echter ook geen vloerverwarming omdat deze de gehele dag aan staat terwijl we alleen warmte in de badkamer nodig hebben tijden het douchen/badderen. Aangezien de badkamer niet grenst aan koude buitenmuren en daardoor snel opgewarmd kan worden hebben we voor een infraroodverwarming gekozen. Bijkomend voordeel is dat de spiegel nooit beslaat.
Vloerverwarming
Bedrijf
Aanraden:
Beschrijving
Bij aanschaf van het huis werd de woonkamer verwarmd door een gaskachel, openhaard, en één radiator aan de voorzijde van het huis. De woonkamer is 11 meter diep en één radiator aan de voorzijde zou niet volstaan, zeker niet als er verwarmd zou gaan worden met een warmtepomp. De vloer was 40 jaar geleden vervangen door een betonvloer op zand. Er zaten echter halverwege 2 knikken in rondom de kelder. In eerste instantie wilde we, vanwege budget, de vloer alleen egaliseren. Hierdoor zou echter de radiator niet meer onder het kozijn passen. Toen is de knoop doorgehakt om als eerste de vloer grondig aan te pakken en goed te isoleren en de isolatiewerkzaamheden op de 1e en 2e verdieping uit te stellen. Vanuit dit perspectief was vloerverwarming in de woonkamer een logische keuze. In de keuken lekte de radiator en hebben we deze daarom in eerste instantie vervangen door een designradiator met kapstok. Na lekkage tijdens een stortbui zijn de houten vloerdelen in de keuken dusdanig beschadigd geraakt dat deze vervangen moesten worden. Toen is er besloten om ook vloerverwarming in de keuken aan te leggen (met isolatie eronder!) en de tegelvloer in de woonkamer door te trekken naar de keuken. De kapstokradiator is blijven staan omdat we dan 's winters heerlijk warme jassen hebben. Bijkomend voordeel is dat natte jassen sneller drogen aangezien er met vloerverwarming/lage temperatuurverwarming geen voordehandliggende droog plekken zijn.
Zonnepanelen
Bedrijf
Aanraden:
Beschrijving
Er zijn 20 zonnepanelen van 290 WattPiek elk op het dak geplaatst: 10 op het noordoosten en 10 op het zuidwesten. De omvormer heeft 2 groepen waardoor hij goed met de verschillende liggingen van de panelen om kan gaan. De totale opbrengst van afgelopen jaar was 4388 kWh.
Ervaringen
Zonnepaneelbedrijven zijn niet gauw geneigd om zonnepanelen op het noordoosten te plaatsen terwijl ze in ons geval een terugverdientijd van 12 jaar hebben (op het zuidwesten 6-7 jaar). Wij moesten echt de herhaaldelijk 'pushen' om dit voor elkaar te krijgen
Centrale balansventilatie, Mechanische afvoer ventilatie
Bedrijf
Jaar toepassing:
2020
Aanraden:
Ja
Beschrijving
In de periode voorafgaand aan de installatie hebben we de fijnstof, VOC's en CO2 niveaus in huis gemeten. Op basis hiervan bleek dat dat de slaapkamers maar ook de keuken de hoogste prioriteit hadden. De afzuigkap in de keuken hebben we in de zomer van 2020 als eerste vervangen. Op basis van geluids-, luchtkwaliteit-, en kostenoverwegingen hebben uiteindelijk gekozen voor een mechanische afzuiging ipv een recirculatie kap met domoplasma of actief koolfilters. De keuken bevindt zich namelijk in een uitbouw en kan dmv schuifdeuren afgesloten worden van de rest van de woning. Hierdoor kunnen we twee aparte luchtcirculatie stromen creëren zodat het afzuigen van lucht in de keuken geen negatieve invloed hoeft te hebben op de balansventilatiesysteem. In december 2020 hebben we de 1e en 2e verdieping, waar alle slaapkamers en de badkamer zich bevinden, aangesloten op een balansventilatiesysteem met warmteterugwinning (WTW). Doordat we de WTW en luchtkanalen in bestaande inbouwkasten konden inbouwen is er maar op één plek in heel het huis (bovenop een kast) een stukje luchtkanaal van 30cm zichtbaar. De opzet van onze woning maakte het niet mogelijk om alles op één unit aan te sluiten. We hebben vanaf het begin van de verbouwing daarom rekening gehouden met een mogelijk tweede unit in de kelder, maar de balansventilatiesysteem voor de 1e en 2e verdieping en de nieuwe afzuig in de keuken hebben de luchtkwaliteit en de vochtniveaus in huis dusdanig verbetert dat een aparte unit voor de woonkamer vooralsnog overbodig lijkt.
Bedrijf
Jaar toepassing:
2018
Aanraden:
Led lampen
Bedrijf
Jaar toepassing:
2021
Aanraden:
Beschrijving
In het huis bevonden zich twee marmeren schouwen voor kolen/gaskachels en een openhaard. De schouwen met gaskachels zijn authentieke delen van het huis, maar zonder gas hadden ze weinig functie. Daarom hebben we kachels omgebouwd en er RBG led lampen in geplaatst die een 'openhaard' kleuren effect geven. Dit geeft 's avonds een leuke sfeer effect. In de openhaard hebben we een optimyst LED haard geplaatst.
Energiezuinige koelkast, Energiezuinige vaatwasmachine, Energiezuinige vriezer, Energiezuinige wasmachine, Zuinige apparaten
Uitvoering
Zelfstandig
Bedrijf
Aanraden:
Ja
Beschrijving
Voorheen werd de woning deels verwarmt met een openhaard. Deze hebben wij vervangen door een optimyst LED haard met een energieverbruik van 70W. Hiermee behouden we de sfeer van een open haard in huis zonder de fijnstof en lage rendement van een openhaard. Ook hebben we in 2019 de 23 jaar oude c-label koelkast vervangen door een A+++ model waardoor het verbruik met meer dan 65% is gezakt.
Plannen voor de toekomst
verdere installatie balansventilatie.
Interview

Op weg naar een Nul-op-de-Meter monument
Nadat Sonja en Willem in maart 2018 een monumentaal pand in Maassluis kochten, begonnen ze direct met renoveren en verduurzamen. Nu, anderhalf jaar later, is het einde in zicht. Het netto verbruik ligt nu al op 1000 kWh per jaar en dankzij nieuwe toepassingen zullen ze de komende winter nog beter doorkomen. “Uiteindelijk willen we de woning nul-op-meter maken”, vertelt Sonja. Ze vertellen graag hoe ze dit aanpakken. Samen met honderden andere huiseigenaren stellen ze op zaterdag 2 en 9 november tijdens de Nationale Duurzame Huizen Route hun deuren open voor bezoek.
Lees het hele interview >

Stel een vraag aan de bewoner(s) van deze woning:

Dit formulier is alléén bedoeld voor vragen over maatregelen.
LET OP: Geen acquisitie. Mediaverzoeken, onderzoeksvragen, studententopdrachten en andere vragen via de organisatie! Uitleg >