Tussenwoning - 1905, Haarlem

Tussenwoning - 1905, Haarlem

Woning
Dakisolatie binnenkant, HR++ glas
Bedrijf
Aanraden:
Ja
Beschrijving
Dakisolatie met standaard glaswol
Ervaringen
gewoon standaard geïsoleerd in 2001 met glaswol merkte overigens een groot verschil met de oude situatie. Later nog verlaagd omdat de glaswol te weinig ruimte had en het hout vochtig werd. Verlaagd en ventilatiepijpjes op het dak
Kruipruimte/ kelderisolatie
Bedrijf
Aanraden:
Beschrijving
Kruipruimte voorzien van schelpen, isoleert voorkomt vocht en ongedierte.
Ervaringen
Huiskamer koelt twee graden minder snel af (15 graden versus 17 graden)
Zonnepanelen
Uitvoering
Een bedrijf
Bedrijf
Jaar toepassing:
2009 en 2014
Aanraden:
Beschrijving
Zonnepanelen zijn in twee fasen geplaatst: 2100 wp in 2009 (onder hoek 30- graden) en 1350 wp in 2014 onder hoek van 10 graden. Levert net zoveel op en je kunt je dak veel beter benutten
Ervaringen
Opbrengst zonnepanelen: tot 2013 ca 2030 kwh per jaar, geschatte opbrengst na 2014 ca 3500 kwh per jaar. Dit is ongeveer 700 euro per jaar
Hotfill
Bedrijf
Aanraden:
Ja
Beschrijving
Wasmachine en vaatwasser op warmwaterkraan aangesloten (wasmachine via hotfill)
Tip
ook nu de gasprijs 70 cent is per m3 gas is dit een verstandige maatregel. Misschien niet voor milieu maar wel voor je portemonee. Reken uit een m3 gas staat voor 9 a 10 kWh elektriciteit Bij mij staat de wasmachine vlak naast de cv weinig verlies dus.
Warmtewisselaar douche
Bedrijf
Jaar toepassing:
2011
Aanraden:
Ja
Beschrijving
Wtw onder de douchecabine geplaatst (zypho of easydrain)
Ervaringen
onder de douchecabine een zypho geplaatst ook wel bekend als easydrain wtw. Ik meet het voorverwarmde koude water en zie dat ik zo rond de 30% gas bespaar voor warmwaterverbruik. Niet zo goed als een echte verticale wtw (50 %) maar toch laaghangend fruit dat je niet moet laten hangen. Heb berekend dat ik met vier kinderen net zoveel bespaar als met de zonneboiler (ca 100m3 gas). Je merkt er niets van en zo hoort het ook.
Houtkachel
Bedrijf
Jaar toepassing:
2009
Aanraden:
Ja
Beschrijving
Hoge rendement houtkachel (dubbele verbranding met katalysator) in 2009 geplaatst, deze bespaart alleen op extreme koude dagen. In normale situatie bespaart houtkachel niet tenzij hout gratis of heel goedkoop verkrijgbaar is. Extra kosten hout 3m3 hout (bij matige winter) 225 euro. Wanneer je de kachel volgooit dan kan je maximaal 2 1/2 uur voort. Droog hout is het toverwoord. Deze kachel is te gevoelig voor hout dat meer dan 20% vochtigheidsgraad heeft. Ik heb gemerkt dat de schoorsteenveger veel minder te doen heeft wanneer het hout droog is. Natuurlijk ook beter voor het milieu en de buren.
Vloerverwarming
Uitvoering
Zelfstandig
Bedrijf
Jaar toepassing:
2006 en 2018
Aanraden:
Ja
Beschrijving
De aanbouw had al vloerverwarming. Sinds 2017 heeft nu ook de huiskamer vloerverwarming op een houten vloer. Deze laatste maatregel heeft ervoor gezorgd dat ik nu volledig tevreden ben over de Elga warmtepomp. Mijn ervaring is, geen warmtepomp nemen zonder vloerverwarming in de huiskamer. De slaapkamers zijn minder belangrijk. Neem voor vloerverwarming op houten vloer het systeem van tempex met stalen platen en 14 mm slangen. Er zijn meerdere systemen maar ik heb gehoord dat dit het beste werkt.
Ervaringen
In 2018 ook in de huiskamer met opdeksysteem vloerverwarming gelegd. Vroeger kon je vv allen in beton leggen. Tegenwoordig kun je het ook over foutenvloeren leggen. Heb nu een jaar ervaring en ben zeer positief. De warmtepomp komt nu veel beter tot zijn recht. De houtkachel hoeft ook veel minder aan. Dit jaar amper gebruikt.
Zonneboiler
Uitvoering
Een bedrijf
Bedrijf
Jaar toepassing:
2010
Aanraden:
Nee
Beschrijving
Zonneboiler solior fl 150In 2010 is de solior geplaatst. Het ding kostte 1000 euro na aftrek subsidie van 600 euro. In 2017 is de zonneboiler is verwijderd. Moest gerepareerd worden en dat was gezien de lage opbrengst niet handig. Zonnepanelen leveren nu iets meer rendement omdat er 'ochtends geen schaduw over een paneel valt. Rendement valt sowieso tegen tov zonnepanelen.
Hybride warmtepomp
Bedrijf
Jaar toepassing:
2013
Aanraden:
Ja
Beschrijving
Warmtepomp ELGA Heeft tot mijn spijt tussen 2016 en 2017 niet gewerkt wegens een defecte printplaat. Je kunt wel aan het gasverbruik zien dat deze warmtepomp geen overbodige luxe is. Wel moet gezegd worden dat je verwarmingssysteem helemaal aangepast moet worden. Liefst alles vloerverwarming. Ik heb nu alleen beneden volledig vloerverwarming. Heb je een oude houten vloer met daarop een niet al te mooie vloer ? Bijvoorbeeld parket dat aan vervanging toe is of laminaat... neem een opdeksysteem. Dat kan overal in het huis niet alleen beneden. De elga warmtepomp werkt hiermee fantastisch. De eerste jaren met de warmtepomp waren soms wat spartaans nu met vloerverwarming en jaga radiatoren gaat het prima.
HR++ glas
Bedrijf
Jaar toepassing:
2018
Aanraden:
Ja
Beschrijving
vijf grote schuiframen inclusief bovenramen vervangen. In drie zat wel dubbel glas maar niet echt goed isolerend. In twee zat enkel glas. In de bovenramen zat voorzetglas voor glas in lood ramen. overal zit nu hr++ glas. Het huis is minder koud. In de ramen zitten nu trekveren/balans veren.
Plannen voor de toekomst
nog een extra zonnepaneel plaatsen.

Stel een vraag aan de bewoner(s) van deze woning:

Dit formulier is alléén bedoeld voor vragen over maatregelen.
LET OP: Geen acquisitie. Mediaverzoeken, onderzoeksvragen, studententopdrachten en andere vragen via de organisatie! Uitleg >