Tussenwoning - 1924, Haarlem

Tussenwoning - 1924, Haarlem

Woning
Ontwerp en concept
Bedrijf
Aanraden:
Beschrijving
Er is een aanbouw geplaatst waarin de keuken en een serre zijn opgenomen. De aanbouw is opgezet als houtskeletbouw, waardoor het eenvoudig goed te isoleren is.
Levensloopbestendig
Bedrijf
Aanraden:
Beschrijving
Vanwege de zeer grondige technische renovatie was het ideaal om tegelijk ook de indeling te verbeteren. De woning had o.a. een smalle gang, nog smallere overloop, een wat steile trap, op de verdieping was het hokkerig, de keuken was smal, de badkamer niet handig en er waren veel hoge drempels. Al deze zaken zijn in de aanpak verbeterd.
Dakisolatie binnenkant
Bedrijf
Aanraden:
Beschrijving
Het schuine dak is geïsoleerd aan de binnenzijde, waarbij gekozen is voor een isolatie-pakket dat de dakbalken grotendeels in het zicht laat.
Dakisolatie buitenkant
Bedrijf
Aanraden:
Beschrijving
Omdat de afwerking van het platte dak vervangen moest worden, is gelijk extra dikke dakisolatie aangebracht (10 cm PIR-platen) met daarop een afwerking van EPDM.
Na-isolatie gevel binnenkant, Na-isolatie spouw
Bedrijf
Aanraden:
Beschrijving
De gevel heeft een smalle spouw van 5 cm, die gevuld is met isolatie-parels. Omdat 5 cm gevelisolatie niet voldoende was, is aan de binnenzijde nog een geïsoleerde voorzetwand aangebracht, met eveneens 5 cm isolatie.
Vloerisolatie
Bedrijf
Aanraden:
Beschrijving
De matige houten vloerconstructie van de begane grond is voordat de woning betrokken werd eruit gesloopt en vervangen door een zeer dikke geisoleerde vloer waarop vloerverwarming is aangelegd. Deze ingrijpende maatregel is vooral aan te bevelen als je er nog niet woont!
HR++ glas
Bedrijf
Aanraden:
Beschrijving
Alle kozijnen, ramen en deuren aan de buitenzijde zijn vernieuwd en voorzien van HR++-glas. Ook alle 3 dakkapellen zijn vernieuwd en geïsoleerd.
Gebruikte materialen
Bedrijf
Aanraden:
Beschrijving
De nog aanwezige paneeldeuren zijn opgeknapt. Een aantal deurkrukken en raamgrepen zijn gerenoveerd. Van elders zijn oude deuren en ramen, glas-in-lood en ook raam- en deurgrepen hergebruikt en opgeknapt.
HR-ketel
Bedrijf
Aanraden:
Beschrijving
De HR-ketel levert de warmte voor de vloerverwarming op de begane grond en voor 3 radiatoren op de eerste verdieping. De temperatuur van de ketel is in 2 stappen terug gezet van oorspronkelijk 75 graden naar 60 graden en daarna naar 45 graden. Dat werkt naar tevredenheid. En het bespaart aanzienlijk.
Vloerverwarming
Bedrijf
Aanraden:
Beschrijving
Op de gehele begane grond is vloerverwarming aangebracht, ook in de serre. Omdat dit lage temperatuurverwarming is kon de temperatuur van de cv-ketel op 45 graden gezet.
Zonnepanelen
Bedrijf
Aanraden:
Beschrijving
Op het platte dak liggen ideaal op het zuiden georiënteerd 5 zonnepanelen (sinds 2014). Belangrijk vond ik dat de panelen vanaf de straat niet te zien zouden zijn, omdat ze anders het karakter van het huis en de straat zouden schaden. De panelen liggen daarom ca. 1 m van de dakrand. Het vermogen is 1250 Wp en de opbrengst is boven verwachting 1200 kWh per jaar.
Ervaringen met de (ver)bouw
Qua duurzaamheid is het resultaat dat de energiekosten voor gas 70% zijn gedaald en voor elektra meer dan 100%. Dit ondanks dat de woning groter is geworden door een aanbouw. De belangrijkste maatregelen die dit mogelijk hebben gemaakt waren isolatie van alle onderdelen van de buitenschil, zonnepanelen en vloerverwarming.

Stel een vraag aan de bewoner(s) van deze woning:

Dit formulier is alléén bedoeld voor vragen over maatregelen.
LET OP: Geen acquisitie. Mediaverzoeken, onderzoeksvragen, studententopdrachten en andere vragen via de organisatie! Uitleg >