Tussenwoning - 1950, Amsterdam

Tussenwoning - 1950, Amsterdam

Woning
  • aanzicht voorzijde oude situatie

  • glazen pui op het zuiden voor zonnewarmte

  • 19x zonnepanelen op het dak en uitbouw

  • moestuin in de achtertuin

  • infraroodmatten vloerverwarming

  • warmte terugwinsysteem (wtw)

Ervaringen met de (ver)bouw
Veel uitzoekwerk, maar hiervoor een adviseur in de arm geslagen. Samen met hem onze behoeften en wensen afgestemd op het marktaanbod en restricties van het huis. Voordeel van een grote verbouwing is dat alle muren kaal zijn en dus dat je overal bij kan. Vooral voor de w.t.w. was dat handig, omdat dit een lange koperen afvoerbuis betreft die verticaal tussen de etages in achter een muur geplaatst moet worden (tenzij je het mooi vind om in je woonkamer naar een afvoer te kijken).
Plannen voor de toekomst
- Met behulp van de kas en de moestuinen proberen we zoveel mogelijk (met de buurt) lokaal verbouwde producten op tafel te brengen. Het vergt een beetje handigheid en kennis om dat het hele jaar rond te doen, dus hier zal wat tijd overheen gaan voordat we dat kunstje verstaan. Dit scheelt ritjes (met de auto naar de supermarkt) en die hoeft minder in te kopen. - Met de buurt willen we regentonnen plaatsen bij ons dakwaterafvoer en willen we hiermee de moestuin sproeien in geval van droogte. - Een aantal kozijnen moeten nog worden vervangen. - We zijn nog in overleg met de gemeente en de Alliantie voor het plaatsen van meer bomen. Wij leven in een buurt die zijn naam te danken heeft aan al het groen, maar de laatste jaren is er heel veel gekapt en weinig terug gepland (ondanks afspraken). De gesprekken verlopen nog niet helemaal naar wens (planten en onderhouden is een centenkwestie), maar ik heb goede hoop gelet op buurtbewoners die al dan niet illegaal overal stekjes zetten om de buurt op te vrolijken.
Adviezen
De infrarood vloerverwarming bevalt goed, maar let op dat je de afwerkvloer niet te dik maakt. Anders ga je dat onbetwist merken in de energierekening, maar ook het opwarmen van het huis duurt daardoor erg lang. In de slaapkamers op de 1e en 2e verdieping hebben we, met deze les in het achterhoofd, een dunnere houten vloer gekozen. Dat is heel fijn want dan heb je na 15 minuten al warme voeten.

Stel een vraag aan de bewoner(s) van deze woning:

Dit formulier is alléén bedoeld voor vragen over maatregelen.
LET OP: Geen acquisitie. Mediaverzoeken, onderzoeksvragen, studententopdrachten en andere vragen via de organisatie! Uitleg >