Tussenwoning - 1976, Woerden

Tussenwoning - 1976, Woerden

Woning
Vloerisolatie
Uitvoering
Een bedrijf
Bedrijf
Jaar toepassing:
2008
Aanraden:
Ja
Beschrijving
Op de benedenverdieping hebben we vloerverwarming laten aanleggen en daaronder gelijk geïsoleerd.
Kruipruimte/ kelderisolatie
Uitvoering
Een bedrijf
Bedrijf
Jaar toepassing:
2008
Aanraden:
Beschrijving
We hebben bij de aanschaf in 2008 gelijk de kruipruimte laten isoleren, toen nog vooral vanuit het oogmerk van optrekkend vocht.
HR++ glas
Uitvoering
Een bedrijf
Bedrijf
Jaar toepassing:
2008/2011
Aanraden:
Ja
Beschrijving
We hebben in 2008 op de tussenverdieping de ramen met enkel glas laten vervangen door HR++-glas in kunststof kozijnen. Daarbij gekozen voor het toevoegen van ventilatiestrips voor de dagelijkse ventilatie en draai-kiep-ramen voor de bewegende ramen. In 2011 hebben we ook de ramen op de benedenverdieping vervangen door HR++glas met kunststof kozijnen.
HR-ketel
Uitvoering
Een bedrijf
Bedrijf
Jaar toepassing:
2015
Aanraden:
Ja
Beschrijving
In 2015 was onze combi-ketel aan vervanging toe en hebben we gekozen voor een HR-combiketel met een zonneboiler.
Ervaringen
Op zonnige dagen warmt het water heel snel op; je hebt dan ook vrijwel direct warm water in de douche. Op grijze dagen merk je dat je langer op je warm water moet wachten, omdat het eerst moet worden bijgewarmd.
Vloerverwarming
Uitvoering
Een bedrijf
Bedrijf
Jaar toepassing:
2008
Aanraden:
Ja
Beschrijving
In 2008 hebben we op de benedenverdieping vloerverwarming laten aanleggen.
Ervaringen
Zeer positief, maar in combinatie met de zuinigere nieuwe ketel in 2015 is de vloer niet meer zo aangenaam warm als voorheen. We hebben daarom gekozen om niet met een modulerende thermostaat te werken, maar gewoon met onze oude klokthermostaat.
Zonnepanelen
Uitvoering
Een bedrijf
Bedrijf
Zonnemarkt
Jaar toepassing:
2015
Aanraden:
Ja
Beschrijving
In 2015 hebben we 10 zonnepanelen op het dak laten leggen. De hoek varieert (3 op een plat stukje dak, 7 op het schuine deel), dus we hebben besloten ze afzonderlijk te optimaliseren (en dus niet in serie te laten schakelen). Daardoor heb je per paneel de optimale opbrengst. De kosten zijn wat hoger, maar dat is het zeker waard. Bovendien kun je daardoor per paneel de opbrengst bijhouden en dus ook snel signaleren als er ergens een storing is.
Ventilatieroosters
Bedrijf
Jaar toepassing:
2008 - heden
Aanraden:
Beschrijving
De kamers op de tussenverdieping, in de woonkamer en de keuken hebben de ramen allemaal (sluitbare) ventilatieroosters, die permanent open staan (maar dicht kunnen als de wind er erg op staat). De dakramen op zolder hebben een ventilatiespleet als de ramen verder gesloten zijn. Ook deze staan vrijwel altijd open. De kruipruimte wordt geventileerd door roosters aan beide zijden, waardoor er een goede trek is.
Thermostatische radiatorkranen
Uitvoering
Een bedrijf
Bedrijf
Jaar toepassing:
2008
Aanraden:
Ja
Beschrijving
We hebben een centrale klokthermostaat, maar daarnaast in alle kamers een thermostaatknop om de temperatuur in de ruimtes afzonderlijk te kunnen regelen. De badkamer wat warmer, de slaapkamers koel en studeer- en speelkamers aangenaam als het moet, en koeler als het kan.
Slimme meter
Uitvoering
Een bedrijf
Bedrijf
Jaar toepassing:
2011
Aanraden:
Ja
Beschrijving
Met de komst van de zonnepanelen en de zonneboiler hebben we ook een slimme meter gekregen, waardoor we kunnen zien wat we gebruiken en leveren. In combinatie met de app kan je dan bijhouden hoe je ervoor staat qua energieverbruik.
Led lampen
Uitvoering
Zelfstandig
Bedrijf
Jaar toepassing:
2012 tot heden
Aanraden:
Ja
Beschrijving
In 2008 hebben we in de buitenlampen al spaarlampen gedraaid. In 2012 zijn we begonnen de lampen in de veelgebruikte (halogeen) lampen in de huiskamer en keuken te vervangen door led. Langzamerhand vervangen we door het hele huis de (gloei- en halogeen) lampen door led. We zoeken nog naar een geschikte vervanging voor de spotjes in de badkamer, die niet in het standaardassortiment in led zitten.
Ervaringen
Nog niet over de hele linie positief. Vaste ledlampen zijn doorgaans prima. In de dimbare zit nog veel kwaliteitsverschil; je kunt ze vaak niet zo laag dimmen als halogeen, op de laagste stand flikkeren ze erg en ze gaan veel korter mee dan het beloofde aantal branduren. We blijven experimenteren met nieuwe merken. Vooralsnog scoort IKEA leddare het beste (maar die bestaan nu alleen nog in wit, niet meer in zilverkleur).
Zuinige apparaten
Bedrijf
Jaar toepassing:
2008 - heden
Aanraden:
Ja
Beschrijving
In 2008 hebben we gelijk alle inbouwapparaten in A+ aangeschaft. Dat zal inmiddels wel weer veel zuiniger kunnen, maar we wachten met vervangen toch maar tot ze het opgeven. Tussentijds aangeschafte apparaten hebben ook allemaal het A+ of A++ label.
Moestuin
Uitvoering
Zelfstandig
Bedrijf
Jaar toepassing:
2009-heden
Aanraden:
Ja
Beschrijving
Sinds 2009 hebben we een biologische moestuin aan huis. We verbouwen op ons bescheiden stukje grond voldoende groente om 2-3 maanden per jaar met een gezin van 4 van te eten. Fruit en vruchtgroenten hebben we tussen juni en oktober ook in overvloed. In de piekperiodes maken we er jam, gelei en sap van voor gebruik later in het jaar. Voor de bewatering gebruiken we een druppelsysteem, om het watergebruik te minimaliseren en de planten zo efficiënt mogelijk vocht te laten opnemen. Moestuinafval, koffieprut en eierschalen gaan in onze compostbak, zodat we voor een deel ook onze eigen bemesting zorg kunnen dragen.
Ervaringen
Veel werk, maar aan huis goed te doen. De kinderen zijn opgegroeid met zaaien en oogsten en hebben altijd met veel smaak de eigen oogst gegeten. Doperwten gelijk uit de schil; paprika'tjes en tomaatjes gelijk van de plant in de lunchtrommels, etc.
Compostbak
Uitvoering
Zelfstandig
Bedrijf
Jaar toepassing:
2010? - heden
Aanraden:
Ja
Beschrijving
Met de groententuin kwam er ook een klein compostvat (inmiddels vrijwel onzichtbaar tussen de hortensia's). Daar gaat al het moestuinafval in, maar ook gemalen eierschalen (van biologische eieren, uiteraard) en de koffieprut. We zijn wel selectief met wat er in het compostvat mag: alleen tuinafval wat makkelijk verteert en uitsluitend afval van biologische groenten. Het duurt even voordat het zich heeft omgezet in compost (soms met hulp van wat compost wormen of door de kinderen in de tuing gevangen wormen), maar dan heb je ook je eigen bemesting.
Groene energie
Bedrijf
Jaar toepassing:
2004 - heden
Aanraden:
Ja
Beschrijving
Al sinds de vrijheid van keuze voor je energieleverancier is geïntroduceerd, betrek ik mijn energie van een leverancier die uitsluitend groene energie levert. En dat is ook al al die jaren dezelfde. Het aanschaffen van zonnepanelen ligt daarmee helemaal in lijn.
Eten & Drinken
Bedrijf
Jaar toepassing:
2008-heden
Aanraden:
Ja
Beschrijving
We streven ernaar al onze groenten en fruit die we kopen biologisch te kopen. Daarnaast steunen we de beweging om groenten en fruit die vroeger afgekeurd werden wegens afwijkende vorm of maat te kopen. We eten vrijwel vegetarisch en als er al eens vlees gegeten wordt is dat biologisch en vis met ASC- of MSC-keurmerk. We consumeren nog wel (uitsluitend biologische) zuivel (jonge kinderen), waarmee we nog wel bijdragen aan milieubelasting door de grote rundveestapel.
  • Ons zonnedak, sinds juli 2015

Ervaringen met de (ver)bouw
Het huis is gebouwd in 1975 en had toen we het in 2008 kochten nog enkelglas op de slaapverdieping en het oorspronkelijke dubbelglas op de begane grond. De slaapverdieping hebben we gelijk vervangen door HR++glas in kunststof kozijnen en de benedenverdieping was in 2011 aan de beurt. Toen we hier kwamen wonen hebben we gelijk op de begane grond vloerverwarming laten aanleggen, en daarvoor ook de vloer vanuit de kruipruimte laten isoleren. En op alle radiatoren hebben we thermostaatknoppen laten plaatsen. In de nieuwe keuken kwam A+ apparatuur en in de badkamer thermostaatkranen bij douche en bad. We hadden al een aantal jaar interesse in zonnepanelen en toen onze verwarmingsketel in 2015 aan vervanging toe was, hebben we een HR+ketel met een zonnecollector voor warm water (met 100 liter boiler) laten plaatsen en gelijk 10 zonnepanelen. Daarmee kunnen we op jaarbasis ongeveer de helft van ons stroomverbruik zelf opwekken en hebben we op een zonnige dag altijd een douche op zongewarmd water. De lampen vervangen we geleidelijk door LEDS; de meest gebruikte lampen zijn inmiddels óm', alleen in een paar weinig gebruikte lampen maken we de oude halogeen-, gloei- en spaarlampen nog op. In het bescheiden tuintje kweken we - op de plek waar een ander een auto zou parkeren, die wij bewust niet hebben - onze eigen biologische groenten en fruit, waarmee we ca. 3 maanden per jaar wat groenten betreft zelfvoorzienend zijn en we een jaar lang dagelijks eigen jam kunnen eten. We bewateren met een druppelsysteem, om zo spaarzaam mogelijk met water om te gaan. In de toekomst zouden we graag van het gas af willen en als het dak vervangen moet worden, gaan we dat ook gelijk goed laten isoleren. Onze garage is ook nog een warmtelek in de winter, dus ook dat is nog een project voor de toekomst. Binnenkort wordt de straat opgehoogd en worden de dakgoten losgekoppeld van het riool; een mooi moment om een regenton aan te schaffen.
Plannen voor de toekomst
Als de dakpannen moeten worden vervangen, willen we ook gelijk het dak isoleren en de ramen daar vevangen door beter isoleren glas. Onze garage is nog wel een warmtelek, daar moeten we nog iets mee. Uiteindelijk zouden we graag naar nul-op-de-meter en gasloos willen groeien, maar daarvoor hebben we nog even te gaan.

Stel een vraag aan de bewoner(s) van deze woning:

Dit formulier is alléén bedoeld voor vragen over maatregelen.
LET OP: Geen acquisitie. Mediaverzoeken, onderzoeksvragen, studententopdrachten en andere vragen via de organisatie! Uitleg >