Tussenwoning- 1989, Alphen aan den Rijn

Tussenwoning- 1989, Alphen aan den Rijn

Woning
Lucht/water warmtepomp buitenlucht, Warmtepompboiler
Uitvoering
Een bedrijf
Bedrijf
Marnix Rozenga Duurzame techniek HVAC Kemphaan 6 1452XV Ilpendam
Jaar toepassing:
2018 WP en 2019 WPB
Kosten
€4.882
Aanraden:
Ja
Beschrijving
Panasonic monobloc WH-MDC05H3E5. Netto investering, na aftrek subsidie, 4882 euro inclusief installeren (de Wp is nu in Duitsland te koop voor 2450 euro. Daar mag de subsidie van 1700 nog vanaf. Exclusief levering en installatie. Ik had dus wel wat goedkoper gekund weet ik nu) Auer Edel water 100l warmtepomp in Nederland gekocht voor 1775 euro. De subsidie op deze warmtepompboiler is schrik niet, 2650 euro. Dit bedrag wordt ook netjes uitgekeerd. Hij haalt de warmte uit het water van de vloerverwarming en is daarmee voor de subsidie een water/water warmtepomp. Wordt eerste week van oktober geïnstalleerd. De subsidie is in 2020 verlaagd tot 500 euro!
Ervaringen
Alles draait tot nu toe (18 december 2018) prima. De eerste koudere periode is goed doorstaan. Even wennen aan de defrosts bij kouder en dan vooral vochtig weer. Gaat allemaal vanzelf, maar de buren kunnen denken dat de warmtepomp gaat ontploffen vanwege de stoom die er aan het einde van de defrost ontstaat. Het vinden van de juiste stooklijn voor de WAR (weersafhankelijke regeling) is niet echt heel moeilijk. Nu enig uitproberen draait de warmtepomp 24/7 en met zo laag mogelijke aanvoertemperatuur (Ta) en goed modulerend. Ik regel nu alles op de watertemperatuur. Geen thermostaat meer die zich er mee bemoeit en dat bevalt uitstekend. Maar dat zijn persoonlijke keuzes. Je hierin goed verdiepen loont. Verwacht vooral niet dat de installateur dit allemaal voor je doet. Maar dat was wellicht bij de CV niet anders, die draait bij de meeste mensen ook verre van optimaal. Het totale verbruik van de warmtepomp is voor het stookseizoen 2018/2019 uitgekomen op 1700 kWh
Tip
Voor mensen die zich willen oriënteren op de mogelijkheden van de warmtepomp is dit een onmisbaar forum: https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1895151/0 In Nederland zijn worden door de nodige adviseurs veel te dure oplossingen voorgesteld. Ze gaan voor de hoofdprijs. Bovendien kloppen de adviezen vaak voor geen meter. Er worden regelmatig veel te zware warmtepompen geadviseerd. Deze kunnen dan hun vermogen niet kwijt zolang de temperatuur buiten niet onder de 5 graden wil dalen. Het gevolg is pendelen. Het lukt dan niet om de warmtepomp op zo laag mogelijke aanvoertemperatuur 24/7 te laten draaien. De te zwaar bemeten pompen kunnnen onvoldoende terug moduleren. Ook het aantal defrosts bij kouder en vooral vochtig weer zijn dan hoger. Dit kost onnodig veel kW. Een aardige formule om te toetsen of de voorgestelde pomp het juiste vermogen heeft is de koevlaas2 formule op genoemd forum. Aantal m3 gasverbruik per jaar x 8 KW warmte uit een m3 gas. Dit deel je door 1650 > Afronden naar boven kan, maar niet te veel! Als je een voorstel krijgt wat hier ruim boven ligt, weet je bijna zeker dat de adviseur geen verstand van zaken heeft. De prijs van warmtepompen ligt in Nederland overigens veel hoger dan in Duitsland. Dus zelf importeren loont! Split pompen is moeilijk i.v.m. het F-certificaat dat vereist is. Voor warmtepompboilers, buffervaten en boilers voor de warmtepomp geldt dit ook. Bij ons betaal je altijd de hoofdprijs! Momenteel gaan er nogal wat kopers zelf naar Duitsland. Daar haal je de Panasonic WH-MDC05H3E5 voor 2450 euro. Er zijn prima ervaringen met https://www.immotecshop24.de Per week komen er meerdere Nederlanders hier hun Wp halen. Bezorgen doen ze alleen in Duitsland, dus je moet wel even met een aanhanger of busje naar Bochum. Na de subsidie van 1700 blijft er dan 750 euro over plus eventueel een huurbusje of aanhanger. In Nederland betaal je 4055 euro voor dezelfde warmtepomp. De leveranciers pikken hier dus gewoon je subsidie in! Inmiddels ook een Auer Edel Water warmtepompboiler aangeschaft. Deze is de eerste week van oktober 2019 geïnstalleerd. Per 16 oktober 2019 van het gas af!
Infraroodverwarming
Uitvoering
Zelfstandig
Bedrijf
Jaar toepassing:
2018
Aanraden:
Ja
Beschrijving
We hebben geen speciale lagetemperatuur radiatoren in de badkamer en werkkamer. De warmtepomp draait meestal een watertemperatuur tussen de 25 en 30 graden. Dat is voldoende om de temperatuur in de badkamer en de werkkamer in de winter rond de 19 graden te houden. De infraroodpanelen zorgen dan snel voor extra warmte en comfort indien gewenst. Een kwartiertje aan is vaak voldoende.
Ervaringen
Prima om het In de badkamer snel comfortabel te krijgen. 15 Minuten per dag in de winter blijkt voldoende.
Vloerverwarming
Uitvoering
Een bedrijf
Bedrijf
Jaar toepassing:
2017
Aanraden:
Ja
Beschrijving
De vloerverwarming wordt door de warmtepomp perfect aangestuurd. Een watertemperatuur tussen de 25 en 30 graden gestuurd met WAR (weersafhankelijkeregeling) middels een stooklijn 24/7 voldoet in de winter uitstekend. In voor- en najaar kan met de kamerthermostaat nog wat extra comfort bereikt worden door een kleine nachtverlaging te combineren met een wat hogere stooklijn in de ochtend. Details gaan hier te ver, maar experimenteren loont.
Zonnepanelen
Uitvoering
Een bedrijf
Bedrijf
Van Bijsterveld installaties Driebruggen
Jaar toepassing:
2012 en 2018 en 2020
Kosten
€3.985
Aanraden:
Ja
Beschrijving
Eerste negen panelen zijn in 2012 geplaatst. In 2018 zijn er nog tien bijgekomen. Prijs nieuwe panelen na aftrek BTW 3985 euro. In januari 2020 nog twee panelen extra geplaatst op het schuurdak. Deze direct in het stopcontact. Totaal 5600 Wp
Ervaringen
Oude panelen hebben tot 20 september 2019 14743kWh geproduceerd. De nieuwe panelen 3560 kWh. Zie de foto van de maandopbrengst van de nieuwe zonnepanelen.
  • Zonnepanelen op het schuine dak en de uitbouw

  • Zonnepanelen op het platte dak

  • Warmtepomp

Ervaringen met de (ver)bouw
De lucht water warmtepomp met een vermogen van 5 kW kan met een watertemperatuur tussen de 25 en 35 graden de verwarming van de huiskamer goed aan. Omdat we de temperatuur van het door de warmtepomp geleverde water bewust zo laag mogelijk willen houden, moeten infraroodpanelen in badkamer en werkkamer bijspringen. Investeren in een twee zone systeem, in combinatie met eventueel LT radiatoren in de kamers op de verdiepingen, vonden we te duur. Ook de bestaande CV leidingen moesten dan nog flink worden aangepakt.
Adviezen
De gemeente Alphen aan den Rijn verstrekt duurzaamheidsleningen tegen zeer gunstige voorwaarden. De rente is momenteel 1,62% en is voor de hele looptijd van 15 jaar vast. Zo los je 10.000 euro in 15 jaar af voor 62,53 per maand. Zie https://www.svn.nl/particulieren/lening/duurzaamheidslening#/formulier/Leencheck%20Duurzaamheidslening/pag/1 voor alle informatie.

Stel een vraag aan de bewoner(s) van deze woning:

Dit formulier is alléén bedoeld voor vragen over maatregelen.
LET OP: Geen acquisitie. Mediaverzoeken, onderzoeksvragen, studententopdrachten en andere vragen via de organisatie! Uitleg >