Tussenwoning - 2007, Delft

Tussenwoning - 2007, Delft

Woning
Mechanische afvoer ventilatie
Bedrijf
Aanraden:
Beschrijving
"Terugwinning van de warmte die bij koken verloren gaat met een afzuigkap. Onze motorloze afzuigkap is op de WTW unit aangesloten. Vaak zijn in de keuken twee afzuigventielen aanwezig. Je kunt het het afzuigdebiet op de afzuigkap vergroten door het in de keuken aanwezige ventiel volledig dicht te draaien. Zorg er wel voor dat de afzuigkap volledig open staat."
Overige bouw
Uitvoering
Een bedrijf
Bedrijf
Eradus Delft
Aanraden:
Ervaringen
"Deze zonwering zit op de begane grond. Gaat automatisch uit bij zoninstraling. In de zomer zet ik deze regeling aan. In het stookseizoen zet ik de regeling uit om zoveel mogelijk zonnewarmte in te vangen met de ca. 10 m2 grote glazen gevel. Ter beveiliging zit er een windmeter op die als de windsnelheid te hoog is de zonwering weer oprolt. De zonwerking zorgt in de zomer voor een aangename binnentemperatuur. Op de warmste dag in 2011 was het bij ons in de woonkamer 23 C."
Zonnepanelen
Uitvoering
Een bedrijf
Bedrijf
Awizon
Aanraden:
Ervaringen
"We hebben 16 panelen Suntech 200 Wp: 11 panelen op Sunny Boy SB 2500 en 5 panelen op Sunny Boy 1100 omvormer. Investeer ook in een Sunny Beam uitleesunit waarmee je draadloos bijvoorbeeld in je woonkamer de momentane prestaties van de panelen kunt aflezen. Vooral leuk om 's avonds de dagcurves van beide omvormers te bekijken."
Centrale balansventilatie
Bedrijf
Aanraden:
Ervaringen
"Het geluidniveau was bij de oplevering van onze nieuwbouwwoning veel te hoog (>40 dB(A) in woonkamer en slaapkamers. Ik heb geluiddempers aangebracht en een kast gebouwd om de unit. Zie artikel ""Praktijkvoorbeeld ventilatie met WTW"", download op www.tno.nl/ventilatie. Daarnaast heb ik de luchtdebieten van de toe- en afvoerventielen opnieuw ingeregeld. De WTW unit werkt nu naar behoren. Onze motorloze afzuigkap is op de afzuigventielen van de WTW installatie aangesloten. Hierdoor wordt ook de warmte die bij het koken vrijkomt teruggewonnen. Na drie jaar heb ik de warmtewisselaar geinspecteerd om te kijken of er vet aanslag op zat. Deze was niet zichtbaar. Blijkbaar werkt de vetafvanger in de kap voldoende om problemen te voorkomen. Wel is het afzuigdebiet relatief beperkt (ca. 200 m3/uur in stand 3) ten opzichte van afzuigkappen met motor die direct naar buiten afvoeren (vaak meer dan 400 m3/uur). Zie ook het artikel "Onderzoek naar microbiologische verontreiniging bij balansventilatie" op: http://www.ventilatieforum.nl/Artikelen_rapporten/TNO_artikelen"
Biomassakachel
Uitvoering
Een bedrijf
Bedrijf
Aanraden:
Ervaringen
"Het bijzondere aan de Stuv-30 up houtkachel is dat er bijzonder veel techniek in zit zonder dat er een stekker aanzit. De hoog rendements kachel (80%) kan voor de gezelligheid ook als open haard worden bedreven. In dat geval gaat er een klep open waardoor er extra trek is. Hierdoor zakt natuurlijk wel het rendement tot ca. 10%. In de kachel stand wordt de verbrandingslucht direct uit de kruipruimte aangezogen waardoor er sprake is van een volledig gesloten verbranding. Hierdoor levert de kachel geen verstoring op de luchtbalans van het balansventilatiesysteem en zorgt anderzijds het gebruik van een afzuigkap ook geen verstoring op de kachel. Daarnaast wordt door de luchttoevoer via de kruipruimte tocht door aanzuig van koude lucht vermeden. De kachel werkt naar volle tevredenheid en zorgt ervoor dat de gehele benedenverdieping op temperatuur wordt gehouden. Een lastig punt bij de installatie is de kanaaldiameter. Omdat de kachel ook als openhaard kan worden bedreven is deze 180 mm. Het heeft aardig wat hoofdbrekens gekost om het kanaal zo te ontwerpen dat deze met een minimaal aantal bochten direct onder de nok uitkomt. Hiervoor moest ook nog wat geschoven worden met 1 van de zonnepanelen. Uiteindelijk waren de kosten voor het dubbelwandig geisoleerde roestvrijstalen rookkanaal inclusief betonboringen in de 28 cm dikke betonvloeren net zo hoog als die voor de kachel zelf. De terugverdientijd is net als het sfeergehalte bijzonder hoog. Minpuntje is dat wij op de begane grond een stenen vloer met vloerverwarming hebben. Als de kachel aan is staat de vloerverwarming uit. Zonder sloffen geeft dit koude voeten. Mogelijk levert een houten vloer minder problemen op."
HR-ketel
Bedrijf
Aanraden:
Ervaringen
"Omdat we vloerverwarming hebben heb ik de aanvoertemperatuur van de ketel die bij oplevering op 60 C stond verlaagd naar 40 C. Geheimtip: laat de installateur van de HR ketel direct stroomafwaarts van de ketel een warmwater aftappunt aanbrengen. Bij de installatie kost dat 15 euro. Achteraf ben je zeker 100 euro kwijt..."
Zuinige wasdroger
Bedrijf
Aanraden:
Ervaringen
"We hebben onze A++ warmtepomp droger de deur uitgedaan en gebruiken onze zolder als droogkast. De verdampingsenergie van het vocht winnen we in het stookseizoen deels weer terug door condensatie in de ventilatie warmteterugwinunit. Nadeel is dat je hebt een grote zolder nodig heb om de was kwijt te kunnen."
Stand-by-killer
Bedrijf
Aanraden:
Beschrijving
Vloerverwarmingspompen (woonkamer & badkamer) verbruikten samen ca. 100 W continue gedurende het gehele jaar. De pompschakelaar zorgt ervoor dat alleen als de vloerverwaming is ingeschakeld de pomp werkt.
Overige bouw
Bedrijf
Aanraden:
Ervaringen
De buitenzonwering op het zolderdakraam (orientatie Z) zorgt in de zomer voor een behoorlijke reductie van de zonnewarmte.
Zonneboiler
Bedrijf
Aanraden:
Ervaringen
"De zonneboiler levert warm water voor de douche en het bad. Daarnaast ook voor de hotfill wasmachine. Vraag om een kWh meter met uitleesunit zodat je de prestatie van de zonnecollector kunt volgen. Uit onderzoek blijkt dat in 30% van de beschouwde gevallen de zonnecollector stuk was. Dit werd niet opgemerkt omdat je HR ketel automatisch naverwarmt. "

Stel een vraag aan de bewoner(s) van deze woning:

Dit formulier is alléén bedoeld voor vragen over maatregelen.
LET OP: Geen acquisitie. Mediaverzoeken, onderzoeksvragen, studententopdrachten en andere vragen via de organisatie! Uitleg >