Twee-onder-een-kap - 1995, Vriezenveen

Twee-onder-een-kap - 1995, Vriezenveen

Woning
  • wij (1968/1969 :-)) voor onze woning. welkom !

  • bovenaanzicht vanaf 2e verdieping WP (5kW lucht-water monoblock zie bovenin foto) en zonneveranda (links)

  • zonneveranda 3 panelen a 200 Wp = 600 Wp

  • pijpwerk op zolder (2017): links leiding die naar de WP gaan (die buiten staat) en rechts boiler

  • vloerverwarming in woonkamer (2017) om de speksteenkachel (2006) 'gelust'

  • vloerverwarming in hal en wc (2017)

  • pijpwerk zolder binnen met boiler 200 L (gevoed door WP, 40° douchewater) (2017)

  • de nieuwe vloerverwarming in woonkamer (2017) met daar direct keramische tegels (houtlook) aangebracht

Ervaringen met de (ver)bouw
Sinds eind 2017 door komst Warmtepomp (WP) is ons huis veel behaaglijker: de vloerverwarming (VVW) staat in de winter dag en nacht aan met een watertemperatuur van ong 25 tot 28 graden. het principe van WP + VVW: je 'stookt het huis niet meer op', maar 'compenseert het verlies'. Onze 5kW Panasonic Lucht-Water warmtepomp is qua capaciteit aan de krappe kant, maar kan het in het algemeen goed volhouden. Electrisch bijverwarmen is een optie, maar hebben we nog niet gedaan. In zomer 2019/2020 is de Warmtepomp ook een dikke week als koeling gebruikt tijdens de hittegolf: de WP koelt het water van de VVW af van ong 23 gr naar 20 graden en de vloer wordt dan koud. daardoor wordt de temperatuurt in huis ook ong 1 a 2 graden kouder. een handige optie ! (met enig risico)
Plannen voor de toekomst
- ons hele huis ligt vol met zonnepanelen. de oude van 2013 vervangen door panelen met een hogere opbrengst (van 255 naar 320+ Wp) of de bestaande naar de Noordzijde v dak ? - bestaande radiatoren op de kap op de garage vervangen door convector-radiatoren (evt met ventilatoren erop) die geschikt zijn voor ons lage temp verwarmingswater en dan toch nog genoeg warmte afgeven om thuis te werken (nieuw sinds 2020 ;-)) - In de toekomst moet de garage ook leefruimte worden, dat is een forse na-isolatie-klus, omdat vloer op zand licht en enkelsteens muren - evt na-isoleren van het dak vd woning en de begane grond vloer (nu 3.2 W/mk). die zijn dus op zich al redelijk goed geisoleerd.
Adviezen
in 2017 hadden wij een gouden kans: onze CV ketel was na ruim 20 jaar op, we wilden toch de badkamer en WC vernieuwen en we hebben een installateur gehad, waar je goed mee kon overleggen en die ook wat aandurfde. Ook in de familie een goed voorbeeld van iemand die ook al een Warmtepomp had aangeschaft. Ik hou zelf van een degelijke voorbereiding en na een half jaar plannen maken kwam het uiteindelijk tot uitvoering: materialen inkopen en dan aan de slag.

Stel een vraag aan de bewoner(s) van deze woning:

Dit formulier is alléén bedoeld voor vragen over maatregelen.
LET OP: Geen acquisitie. Mediaverzoeken, onderzoeksvragen, studententopdrachten en andere vragen via de organisatie! Uitleg >