Twee-onder-een-kapwoning - 1935, Heiloo

Twee-onder-een-kapwoning - 1935, Heiloo

Woning
Dakisolatie binnenkant
Uitvoering
Zelfstandig
Bedrijf
TonZon
Jaar toepassing:
2017
Aanraden:
Ja
Beschrijving
Tonzon Thermosheets 5.0 Rc. Ik ben er nu mee bezig om het aan te brengen. Ook gebruik ik Pir platen met een Rc van 3.5 met aan 2 zijdes folie
Vloerisolatie
Uitvoering
Een bedrijf
Bedrijf
TonZon
Jaar toepassing:
2005
Aanraden:
Beschrijving
Tonzon thermokussens 3.8 Rc - Toelichting: 65% van warmteverlies van een huis is door uitstraling. Met een reflectiefolie kaats je dat grotendeels terug en wordt de vloer warmer dan de luchtlaag erboven.
HR++ glas
Bedrijf
Jaar toepassing:
2005, 2011
Aanraden:
Zuinige apparaten
Bedrijf
Aanraden:
Beschrijving
Na vervangen van een zeer oude vriezer en een iets jongere koelkast 1000 Kw per jaar bespaard.
HR-ketel
Bedrijf
Aanraden:
Beschrijving
Merk en type: Itho climax 2 cw5
Vloerverwarming
Uitvoering
Een bedrijf
Bedrijf
Aanraden:
Ja
Beschrijving
Lage temp. Radiator verwarming en een houtkachel
Waterbesparing overig
Bedrijf
Aanraden:
Beschrijving
Waterbesparende douchekop - Waterbesparende stopknop toilet
Ontwerpmaatregelen
Bedrijf
Aanraden:
Beschrijving
Zon-oriëntatie woonruimten; - Optimaal gebruik daglicht; - Warmtewerende folie.
Milieuvriendelijke verf
Bedrijf
Aanraden:
Beschrijving
Natuurverf. - Merk en type: Koopmans perkoleum. Op basis van lijnolie.
Plannen voor de toekomst
De zonnepanelen zijn inmiddels geplaatst. 10 op mijn garage dak met een Solar edge omvormer en 4 op de uitbouw en dakkapel met Enphase micro-omvormers.
Adviezen
Werk met een architect die verstand heeft van energiezuinig bouwen en renoveren. Neem de tijd om alles goed voor te bereiden. Je grote verbouwing doe je waarschijnlijk maar eens in je leven. Doe het goed en neem de tijd voor de voorbereiding. Kijk ook bij andere huizen!
Interview

Klein beginnen, groot denken

Willem Tolsma woont met zijn gezin in een typische jaren 30 woning in Heiloo. Hij kocht het huis met energielabel G. Een binnenhuisarchitect gaf de tip om goede vloerisolatie te nemen. Zo gezegd, zo gedaan. Daarmee stopte het niet. Willem maakte een plan dat later uitliep op een 15-jarenplan. En in inmiddels heeft huis label C. “Ik doe het in stapjes.” Intussen rekent hij dakisolatie, raamisolatie en zonnepanelen onder meer tot zijn duurzame toepassingen.

Willem TolsmaDe meeste maatregelen heeft Willem zelf toegepast. “Ik heb mezelf wijs gemaakt via internet. Er zijn genoeg websites over energie besparen.” Inmiddels heeft hij zijn beroep als fietsenmaker ingeruild voor een eigen bedrijf dat duurzame maatregelen levert en installeert bij andere woningeigenaren.

Meerdere factoren dragen bij aan Willems interesse voor energiezuinig wonen. Zo kregen zijn ouders vroeger al het tijdschrift van De Kleine Aarde in Boxtel, een landelijke centrum voor duurzaam denken en doen. “Mijn ouders waren al veel met duurzaamheid bezig en hadden bijvoorbeeld een eigen volkstuin.” Daarnaast zijn het bewust omgaan met geld en zorgdragen voor de schepping  voor hem drijfveren om ermee bezig te zijn. Hij vindt het ook heel leuk en kan het niet laten om regelmatig op een app te kijken die bijhoudt hoeveel zijn zonnepanelen opbrengen.

De maatregelen bevallen uitstekend. “Ik heb een comfortabelere woning, dat vind ik het belangrijkste. Het geeft een goed gevoel je huis aan te passen  aan de eisen van de tijd.” Vooral over het verminderde gasverbruik is hij enthousiast. “De vorige bewoonster stookte 2500 kuub gas. De eerste jaren gingen wij al naar 1850 kuub en nu zitten we op 700 kuub per jaar.” De energiebesparing heeft ook te maken met een zuinige levensstijl. Zo gaat ’s ochtends de kachel niet aan en is het 19 graden in huis. “Vanwege de isolatie is het huis nog best warm. Daarnaast helpt wat kou ’s ochtends met wakker worden,” zegt hij met een lach. “Ik geef mijn kinderen mee dat het allemaal niet vanzelfsprekend is. Een keer minder douchen in de week is niet erg.”

Voor woningeigenaren met energieambities beveelt Willem aan: “Vraag een adviesgesprek aan bij een lokaal bedrijf. Ga ook langs bij mensen en laat je informeren. Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden.”

Stel een vraag aan de bewoner(s) van deze woning:

Dit formulier is alléén bedoeld voor vragen over maatregelen.
LET OP: Geen acquisitie. Mediaverzoeken, onderzoeksvragen, studententopdrachten en andere vragen via de organisatie! Uitleg >