Twee-onder-een-kapwoning - 1978, Eersel

Twee-onder-een-kapwoning - 1978, Eersel

Woning
Pelletkachel
Uitvoering
Een bedrijf
Bedrijf
Jaar toepassing:
2016
Kosten
€3.000
Aanraden:
Ja
Ervaringen
De warmte van een pelletkachel geeft meer comfort dan de verwarming van een cv installatie. Het is goed te vergelijken met de warmte die je krijgt van een houtkachel of open haard. Het schoonmaken van een pelletkachel stelt nauwelijks iets voor en is in enkele minuten gedaan. Je hebt maar heel weinig asresten. Het is een gesloten systeem zodat je niet tussendoor de kachel hoeft bij te vullen. Dit betekent dat het deurtje niet tussendoor open moet en je krijgt dus ook geen rookgassen en extra stof in huis. Je kunt heel goed de gewenste temperatuur instellen en deze wordt ook goed vastgehouden. Nadeel is wel dat de rest van het huis niet verder verwarmd wordt omdat de cv-installatie bij gebruik van de pelletkachel uitvalt. Je kunt dit verhelpen door de toepassing van thermostatische kranen en/of het verplaatsen van de thermostaat naar een andere ruimte.
Zonnepanelen
Uitvoering
Een bedrijf
Bedrijf
ISL Installatiebedrijf te Bladel
Jaar toepassing:
2013
Kosten
€9.000
Aanraden:
Ja
Ervaringen
Het was ons doel om voldoende panelen op ons dak te leggen om in de eigen stroombehoefte te kunnen voorzien. Omdat wij niet over een groot aaneengesloten dak beschikten om alle panelen als een blok te leggen, konden we dus ook niet gaan werken met een centrale omvormer. Onze installateur kwam met het advies om de panelen te verspreiden over verschillende daken en te werken met zgn. microconverters. Ieder paneel heeft dus zijn eigen omvormer. Dit heeft een paar voordelen ten opzichte van een centrale omvormer: 1. De microconverters hebben een 25-jarige garantie zodat je niet na zo´n 15 jaar een nieuwe omvormer moet plaatsen. 2. Je hebt geen last van het zgn. "schaduw effect". Ieder paneel genereert zo veel mogelijk stroom. 3. Je verliest binnenshuis geen ruimte aan een centrale omvormer en hebt bijgevolg ook geen last van een zoemend geluid o.i.d. Nadeel is wel dat de installatie iets duurder is dan vergelijkbare installaties. Met onze 16 panelen en de microconverters zijn we er wel in geslaagd om vanaf de eerste installatiedag volledig in onze eigen stroombehoefte te kunnen voorzien.
Slimme meter
Bedrijf
Jaar toepassing:
2013
Aanraden:
Ervaringen
Kort na installatie van onze zonnepanelen is er bij ons een slimme meter geplaatst. Hier is veel informatie uit te halen betreffende je energieverbruik. Inmiddels is deze slimme meter via een splitter aangesloten op zowel een Toon thermstaat van Eneco en een domoticasysteem met energiemonitoring. Via de Toon thermostaat krijg je een goede grafische weergave van je energieverbruik. Via het domoticasysteem kan ik het energieverbruik van individuele apparaten monitoren. Hierdoor kom je er gemakkelijk achter welke apparaten relatief veel energie verbruiken en misschien beter vervangen kunnen worden.
Led lampen
Uitvoering
Zelfstandig
Bedrijf
Jaar toepassing:
2013
Aanraden:
Ja
Ervaringen
Omdat in eerste instantie het aantal zonnepanelen dat op ons dak gelegd kon worden niet voldoende zou zijn om volledig in onze elektriciteitsbehoefte te voorzien, zijn we nog voor de installatie begonnen om ons elektriciteitsgebruik te beperken. Een van de eerste stappen was de verlichting om te zetten naar led-verlichting. Wij hadden veel halogeenspots en reguliere gloeilampen in gebruik. Deze zijn in korte tijd allemaal vervangen door ledlampen. In de maanden daarna hebben we op enkele na, ook (bijna) alle andere lampen vervangen. Inclusef de TL-verlichting in de garage. Inmiddels is er nog maar een halogeenspot (4 minuten per dag aan) en een gloeilamp (een minuut per maand aan) in gebruik. Ook zijn er nog enkele kleine lampjes in gebruik waarvoor we nog geen goede (led)vervangers hebben gevonden (in de koelkast, oven e.d.) Sinds een paar maanden zijn we ook aan het experimenteren met Hue lampen. Deze verbruiken wel iets meer stroom dan andere ledlampen, maar je kunt ze programmeren om op gezette tijden of bij mindere lichtintensiteit aan te gaan. Nog belangrijker; ze gaan op vaste tijden automatisch uit zodat ze niet onnodig blijven branden omdat ze vergeten zijn.
Hotfill, Warmtepompboiler, Zonneboiler
Uitvoering
Zelfstandig
Bedrijf
Jaar toepassing:
2018
Kosten
€5
Aanraden:
Ja
Ervaringen
Begin mei 2018 hebben we onze warmtepompboiler met zonnecollector aangesloten. Sinds ingebruikname tot moment van schrijven (25-05-2019) hebben we geen gas meer nodig gehad voor onze warmwatervoorziening. De combinatie warmtepompboiler/zonnecollectoren kan ons vierpersoonshuishouden van voldoende warm water voorzien. Op donkere dagen zorgt de warmtepomp voor voldoende warm water. Op zonnige dagen voorziet de zonnecollector met 30 heatpipes hierin. Het geïntegreerde buffervat van 260 liter werkt als een soort warmwaterbatterij. Dit betekent dat we op ieder moment van de dag voldoende warm water in voorraad hebben. We hadden verwacht dat door het warmtepompgedeelte van de installatie ons stroomverbruik zou toenemen. Dat was ook geen probleem omdat we overproductie hadden op onze zonnepanelen. Gebleken tot nog toe is dat het tegendeel het geval is. We besparen er zelfs stroom mee. Niet door de installatie zelf, maar omdat we onze wasmachine en vaatwasser via hotfills op het buffervat hebben aangesloten gebruiken beide apparaten veel minder stroom voor de verwarming van hun water. We hebben ventilatiekanalen aangelegd en aangesloten op de warmtepompboiler. Deze werkt nl. het beste met aangezogen lucht met een temperatuur rond 20 graden. Deze lucht is afkomstig vanuit de huiskamer, keuken en bijkeuken. Om e.e.a. aan te leggen was een behoorlijke klus. Te meer daar alles in een bestaande woning moest worden aangebracht en we zo veel mogelijk alles uit het zicht weggewerkt wilden hebben.
Stand-by-killer
Bedrijf
Jaar toepassing:
2013
Aanraden:
Ervaringen
In 2013 heb ik een aantal standby-killers aangeschaft om hiermee stroom te besparen. Wij hadden nogal wat computerapparatuur in huis met de nodige randapparatuur. Met de standby-killer wordt automatisch alle voedingen van randapparatuur uitgeschakeld. Denk hierbij aan bijv. de monitoren, printers, externe harde schijven etc. etc.
Hybride warmtepomp
Uitvoering
Een bedrijf
Bedrijf
Jaar toepassing:
2018
Kosten
€5.200
Aanraden:
Ja
Ervaringen
Op 6 november 2018 is onze hybride warmtepomp onder begeleiding van de fabrikant in bedrijf gesteld. Hoewel volgens de theorie mijn huis niet geschikt is voor een warmtepomp i.v.m. onvoldoende isolatie en zo, hebben we toch besloten tot plaatsing over te gaan. Ons doel hiermee was om de warmtepomp te gebruiken voor het handhaven van een basistemperatuur in het woongedeelte (huiskamer, keuken, bijkeuken en badkamer) van 19 graden. Voor de avonduren of andere momenten in de week waarin een hogere temperatuur gewenst is, gebruiken we de pelletkachel. Uit metingen van het temperatuurverloop gedurende de dag is ons gebleken dat de terugloop in temperatuur gedurende de nacht waarin er geen verwarming aan staat best wel meeviel. Alleen bij zeer lage temperaturen sprong s'nachts de verwarming wel aan. Meestal was het s'morgens bij opstaan in de huiskamer niet kouder dan 17 a 18 graden. Naar ons idee kon een hybride warmtepomp in dit geval prima helpen om gedurende een groot deel van het "koude" seizoen de gewenste basistemperatuur te handhaven en daarmee het gasverbuik verder te beperken. Op basis van de eerste ervaringen wilden we aanvullende maatregelen nemen waarbij gedacht kon worden aan bijv. boosters, lage temperatuur radiatoren o.i.d. Afgelopen winter was voor ons een experiment om te kijken of e.e.a. aan onze verwachtingen voldeed. Nu zijn we een aantal maanden verder (eind mei 2019) en kunnen we voorzichtig eerste conclusies trekken. De prestaties van de hybride warmtepomp voldoen boven verwachting. Zelfs beter dan wij hadden durven hopen. We dienen er natuurlijk wel rekening mee te houden dat de afgelopen winter extreem zacht was. Daarom durf ik nog geen definitieve conclusies te trekken. De gewenste basistemperatuur van 19 graden kon probleemloos gehandhaafd worden. De gewenste ruimtes hebben altijd een comfortabele temperatuur. Ons gasverbruik is enorm afgenomen. We hebben tot nog toe geen verdere aanpassingen aan het afgiftesysteem hoeven door te voeren. Door het gecombineerde gebruik van een warmtepomp/zonneboiler voor de warm water bereiding en een hybride warmtepomp voor de verwarming hebben we nu in een jaar tijd nog maar 63m3 gas verbruikt. Doordat ons huis nu altijd een comfortabele 19 graden heeft, hebben we ook zo'n 200 kilo minder pellets verbruikt in onze pelletkachel. Wel hebben we natuurlijk beduidend meer stroom verbruikt. Zo'n 400 a 450 kwh per maand extra. Voorlopig gaan we geen extra maatregelen nemen om ons gasverbruik nog verder te verminderen en/of tot nul te brengen. We willen eerst een "normale" winter meemaken om dan definitieve conclusies te trekken. Omdat we al wel weten dat de bestaande zonnepanelen onvoldoende zijn om het extra stroomverbruik op te vangen hebben we inmiddels al wel besloten om extra zonnepanelen te plaatsen. De opdracht hiertoe is al gegeven. Een exacte datum voor plaatsing hebben we nog niet.
Plannen voor de toekomst
Decentrale balansventilatie

Stel een vraag aan de bewoner(s) van deze woning:

Dit formulier is alléén bedoeld voor vragen over maatregelen.
LET OP: Geen acquisitie. Mediaverzoeken, onderzoeksvragen, studententopdrachten en andere vragen via de organisatie! Uitleg >