Vrijstaande woning - 2015, Lisse

Vrijstaande woning - 2015, Lisse

Woning
Dakisolatie buitenkant
Uitvoering
Een bedrijf
Bedrijf
Vital Places
Aanraden:
Beschrijving
Isovlas platen Rc 7
Vloerisolatie
Bedrijf
Aanraden:
Beschrijving
70 Cm schuimbeton = fundering en isolatie in 1 Rc = 7,0
Wandisolatie buiten
Uitvoering
Een bedrijf
Bedrijf
Johlex Roelofarendsveen
Jaar toepassing:
2016
Aanraden:
Ja
Beschrijving
Houtskeletbouw in prefab elementen onder geconditioneerde omstandigheden in werkplaats gemaakt en van (droge > 0,15 % Rv) strobalen voorzien.
Ervaringen
Tijdens de prefab werd elk van de storblaen getest op de RV; na montage is steekproefsgewijs de stro gemeten op de RV.
Spouwisolatie
Bedrijf
Aanraden:
Beschrijving
Isolatie met behulp van ecologische materialen wordt eenvoudig een Rc van 7 behaald, hiermee is de woning veel beter geïsoleerd dan vereist volgens EPC eisen. Daarnaast wordt bij de detailliiering extra aandacht besteed aan luchtdicht bouwen, zodat een uitstekende "schil" ontstaat.
HR++ glas
Bedrijf
Aanraden:
Ja
Beschrijving
Kozijnen zijn vervaardigd uit Finti hout. Finti is verduurzaamd vurenhout van ecologische verantwoorde bossen. Hout wordt voorzien van verf op basis van lijnzaadolie, een duurzaam verfsysteem. De lijnzaadolie wordt gewonnen in de Haarlemmermeer en de verffabriek staat in IJmuiden.
Zuinige apparaten
Bedrijf
Aanraden:
Beschrijving
Bij de keuze van verlichting en elektrische apparaten wordt de keuze mede bepaald door het energieverbruik en de mate van toepassen van MVO van de leverancier
Lucht/water warmtepomp
Uitvoering
Een bedrijf
Bedrijf
Warmerdam Installatietechniek
Jaar toepassing:
2016
Aanraden:
Ja
Beschrijving
Mitsubishi Ecodan warmtepomp 2kW. De verwarming van de woning wordt voor een groot deel opgevangen door 8 zonnecollectoren. Middels 2 boilers van resp 500 en 800 liter wordt de warmte opgeslagen en via een LT warmtenet in vloer en gedeeltelijk in de wand verspreid in de woning. Als back up dient de warmtepomp voor tapwater en wanneer de cap van de zonnecollectoren en boilers onvoldoende is voor de woningverwarming.
Ervaringen
Met het inregelen via een Klimaat computer van DEOS is wat tijd gemoeid; nog verder fine tunen op pompinstellingen maar verder werkt het systeem prima!
Ontwerpmaatregelen
Bedrijf
Aanraden:
Beschrijving
Zon-oriëntatie woonruimten - Optimaal gebruik daglicht - Overstek (Bij het woningontwerp is rekening gehouden met de zonorientatie, overstekken aan de zonzijde zodat in de zomer geen direct instraling plaats vindt. Slaapkamer situering aan de noord/oost zijde en serre op zuid/west zijde.)
Regenwater hergebruik, Regenwaterafkoppeling
Bedrijf
Aanraden:
Beschrijving
Middels een 4000 ltr betonnentank in de tuin wordt regenwater opgevangen en benut voor doorspoelen van de toiletten, voeding voor de wasmachine en voor de vaatwasser.
Waterbesparing overig
Bedrijf
Aanraden:
Beschrijving
Waterbesparende douchekop - Waterbesparende stopknop toilet
Natuurlijke ventilatie
Bedrijf
Aanraden:
Beschrijving
Natuurlijke toevoer via een zogenaamde aardpijp lucht toevoer. Gekoelde lucht in de zomer en verwarmde lucht in de winter.
Gebruikte materialen
Bedrijf
Aanraden:
Beschrijving
Houtskeletbouw i.c.m. strobouw
Hergebruik
Bedrijf
Aanraden:
Beschrijving
Wel oude dakpannen, helaas niet de oude spanten van de koeienstal. Die waren te slecht en voldeden niet aan de kwaliteitsstandaard. Biobased materiaal, het doel is om de CO2 footprint zo klein mogelijk te laten zijn. Er was nauwelijks afval tijdens de bouwfase!
Milieuvriendelijke verf
Bedrijf
Aanraden:
Beschrijving
Natuurverf: Rigo verffabriek
Vloerbedekking
Bedrijf
Aanraden:
Beschrijving
Bamboe en natuursteen
  • By Night

  • Prefab constructie

  • Hoek keukenwanden

  • Satelliet afbeelding van gebied voor bouw

  • Vitale Villa Lisse 2

  • tuinzijde

Plannen voor de toekomst
Ambitie zonnepanelen: een gelijkspanning net aanleggen waarmee direct van de panelen de elektrische apparaten en opslag van elektriciteit zonder omvormers mogelijk wordt.
Interview

De vitale woning van Paul en Emmy Zwetsloot; een eco-snoepje

 

“Wij putten onze aarde uit, terwijl we de mogelijkheid hebben het anders te doen”

 

Tekst: Bert Heijnen.

Het is een unieke plek in het buitengebied van Lisse. Aan de rand van natuurgebied Wassergeest waar de weilanden tot aan de einder reiken en de grazende koeien hun beste maatje ‘de natuur’ koesteren. Een beeld van rust en ruimte waarmee Paul en Emmy Zwetsloot voortaan elke dag ontwaken. Ze bouwden hier hun eigen vitale eco-woning in een samenspel tussen eigenaar en de architect Joost Valks.
“We waren al veel langer verliefd op deze plek, waarvan we eens zeiden: Wanneer er ooit een woonbestemming op komt, zijn wij de kopers. Nu voelen we ons bevoorrecht hier te mogen wonen. Een plek, waar we ook door de manier van bouwen verbinding zoeken met de omgeving”, aldus Paul Zwetsloot.

Rood voor rood regeling

Drie jaar geleden werden ze eigenaar van een kavel van 4000 vierkante meter nadat de door provincie ingestelde regeling Rood voor Rood dat mogelijk maakte. De regeling is het gevolg van de krimp binnen de agrarische sector. Om de landschappelijke kwaliteiten van de regio te behouden staat de regeling het toe om een burgerwoning te bouwen als vervanger van een niet meer in gebruik zijnde schuur of stal. Het liefst in samenhang met een versterking van de sociale en economische vitaliteit van het landelijk gebied.
Over hun motivatie om een dergelijk vergaande eco-woning te bouwen zegt Paul Zwetsloot:

“Wij zijn de aarde aan het uitputten. Het moet anders en in de Westerse wereld hebben wij de mogelijkheden het anders te doen. We wilden laten zien dat je met gerecyclede en natuurlijke materialen een eco-woning kunt bouwen van houtskeletbouw met energielabel A+++, en strobouw die modern is en alle comfort ademt en op onderdelen zelfs goedkoper is dan een traditionele bouwmethode. Als voorbeeld noemt Zwetsloot de wanden van stro en leem. Het stro kostte Euro 2500,-’’

"Ik zocht een cradle top cradle architect"

Paul Zwetsloot wist precies wat hij wilde, toen hij opzoek ging naar een cradle-to-cradle architect, die zijn denkwijze kon volgen en uitvoerbaar maakte. Het werd de architect Joost Valks “Ik was bijzonder vereerd met deze bijzondere uitdaging. Want waar ik al eerder een visie had ontwikkeld op eco- en duurzaam bouwen gingen de ideeën van Paul Zwetsloot veel verder en dat maakt het tot een bijzondere uitdaging, waarbij je een woning bouwt die integraal onderdeel uitmaakt van de omgeving en spreekt voor de omgeving en de vitaliteit van haar bewoners laat zien.”

Te weinig beleving

Zwetsloot: “Wij wilden een huis realiseren met een optimaal leefklimaat, daarbij gebruikmakend van de natuurlijke omgeving en opgebouwd uit uitsluitend biobased materialen. Elk aspect van de bouw hebben we langs de ’duurzaamheidsmeetlat’ gelegd.” “Binnen de bouw denken we nog veel te veel in technische oplossingen en te weinig in de beleving van mensen en haar omgeving”, vervolgt Valks. “Door beleving als uitgangspunt te nemen ontstaat veel minder verstoring van de omgeving en voelen mensen zich veel prettiger. Daarbij blijkt dat deze manier van bouwen absoluut niet duurder hoeft te zijn. Integendeel!”

Strobouw

De wanden van de woning zijn houtskeletbouw (vurenhout), gevuld met strobalen, die vervolgens worden gestuukt. Stro uit de Haarlemmermeer, een materiaal dat optimaal isoleert vochtregulerend is en voor een geweldige akoestiek zorgt. Dat het stro lang meegaat bewijzen de huizen die al meer dan 200 jaar oud zijn’’, aldus Zwetsloot.
Joost: “Met de toepassing van stro gaan we niet terug naar vroeger, maar maken we gebruik van een wat ik noem: vergeten groenten binnen de bouwmaterialen. Het gebruik van stro zorgt voor een optimaal dampopen bouw, wij zouden het bouwen met stro veel actiever moeten omarmen. De binnenwanden zijn afgewerkt met leemstuukwerk.
Het is tevens een luchtdicht bouwsysteem. De meest lucht dringt binnen door de elektriciteitsbuizen.”

Constructeur

De constructeur was bureau B2Co uit Ede. Eigenaar Richard Fielt, beschikt over een ruime ervaring in het bouwen met hout en onderschrijft het gebruik van stro als bouwmateriaal.  “Het toepassen van stro zorgt voor isolatiewaarde die anderhalf maal zo hoog ligt dan een traditionele bouw. Ook is deze manier van bouwen de helft lichter in gewicht. Omdat we hier op zandgronden zitten konden we door het lichtere gewicht volstaan met een plaatfundering van schuimbeton, zonder gebruik te maken van heipalen. Het schuimbeton heeft ook een isolerende werking”.

Bewust omgaan met energie

Maar het werd ook een energie-neutrale woning. Alle toegepaste energie wordt opgewerkt via de dertig zonnecollectoren op het dak en de enige elektriciteit die van het net wordt gehaald is voor het aandrijven de installaties, die zorgen voor de omzetting van zonne-energie. Zwetsloot verwacht dat er komen jaren veel gaat veranderen op het gebied van het gebruik van fossiele brandstoffen: “De kosten van energiekosten zullen de kosten van hypotheek en woonlasten overstijgen. ‘Nul op de meterwoningen’ worden de huizen van de toekomst.”

Zonnedak

De dertig zonnepanelen zijn geïntegreerd in de dakpannenrand en maken de woning tot een energieleverende in plaats van een energie verbruikende woning. Het zonnedak dient tevens als wateropvang voor het reservoir dat is aangesloten op wasmachine, vaatwasser en toilet. “Want de wc doorspoelen met elke keer een verbruik van zeven liter zuiver drinkwater, omdat we er toch genoeg van hebben, vind ik een afschuwelijke gedachte’’, zegt Zwetsloot. De andere twee daken zijn voorzien van sedum, dat over het vermogen beschikt om vocht op te vangen, een isolerende werking heeft en voorzien is van plantjes die CO2 opnemen. De CO2 opname is tevens de reden dat ook binnen in de woning veel planten zijn te vinden. Het huis heeft géén gasaansluiting. De zonnecollectoren en een ondergronds warmte-koude-opslagsysteem zorgen voor verwarming en koeling van de woning en volgens het ’termietenheuvelprincipe’ is een ventilatiesysteem aangelegd.

Buiten de gebaande paden

“Om een woning als deze te realiseren heb je mensen nodig die buiten de gebaande paden kunnen denken. Ik ben blij dat ik die heb gevonden en het is mooi te zien hoe zij tijdens de uitvoering net zo enthousiast werden als wij zijn. We hebben zelfs de handen ineengeslagen om onder de noemer Vital Homes samen dit concept te vermarkten. Dat is precies wat we willen, zodat onze ideeën over duurzaamheid ook navolging krijgen”, besluit Paul Zwetsloot.

Stel een vraag aan de bewoner(s) van deze woning:

Dit formulier is alléén bedoeld voor vragen over maatregelen.
LET OP: Geen acquisitie. Mediaverzoeken, onderzoeksvragen, studententopdrachten en andere vragen via de organisatie! Uitleg >