Voormalige buurtwinkel - 1922, Haarlem

Voormalige buurtwinkel - 1922, Haarlem

Woning
Dakisolatie binnenkant
Bedrijf
Aanraden:
Beschrijving
Het platte dak heeft een 16 cm dikke glaswol isolatie.
Wandisolatie binnen
Uitvoering
Zelfstandig
Bedrijf
Kosten
€1.500
Aanraden:
Ja
Beschrijving
Woning heeft steens muren zonder spouw. Bij alle buitenmuren zijn met 5 cm gipsblokken spouwmuren gemaakt, in de spouw is warmtereflecterende folie aangebracht. Deze aanpassing is inmiddels 20 jaar geleden gedaan en heeft nadien geen enkel probleem met vochtdoorslag of schimmelvorming opgeleverd.
Ervaringen
eenvoudig zelf te doen en zeer comfort verhogend en energiebesparend.
Vloerisolatie
Bedrijf
Aanraden:
Ervaringen
Vloer-, wand- en dakisolatie gedaan en toen gestegen van een G-label naar een A-label
Zonnepanelen
Uitvoering
Zelfstandig
Bedrijf
Aanraden:
Ja
Beschrijving
De zonnepanelen leveren 100% van het stroomverbruik, als er op jaarbasis meer stroom opgewekt is dan verbruikt kan ook het buffervat van de verwarming nog elektrisch verwarmt worden.
Houtgestookte cv-ketel
Uitvoering
Zelfstandig
Bedrijf
Jaar toepassing:
2015
Kosten
€5.500
Aanraden:
Ja
Beschrijving
Verwarming van de woning wordt met een pellet CV installatie gedaan die aan een 400 liter buffervat is gekoppeld. Vanuit het vat wordt afzonderlijk de vloerverwarming op de gehele begane grond gevoed en de radiatoren in de andere kamers in de woning. Het buffervat heeft ook een elektrisch verwarmingselement en kan op deze manier ook op temperatuur gehouden worden. Warm water komt van een 200 liter boiler die gekoppeld is aan een zonnecollector. In de warmere maanden is 300 liter water volledig door de collector op tempratuur te houden, in minder zonnige dagen springt de warmtepomp bij voor naverwarming. Een vast beveiligingsprogramma zorgt ervoor dat het elektrisch element regelmatig de temperatuur nog hoger maakt om legionellagroei onmogelijk te maken. De toevoerleiding voor het warmwater loopt via het verwarmingsvat van de kachel , in de wintermaanden wordt het water al verwarmd in de hygienespiraal van het kachelbuffervat en gaat van daaruit naar het 300 liter boilervat voor warm water. Hierdoor kost het minder stroom om de boiler op temperatuur te houden en zijn er minder grote schommelingen in de aanvoer temperatuur van het water. Los hiervan staat er nog een 2e hete lucht pelletkachel die in voor en najaar gebruikt wordt. Het totale pellet verbruik is tussen 1500 en 1750 kg houtpellets.
Tip
Buffervat van de verwarming staat op begane grond en badkamer zit op 2e etage. Door een 2e buffer/boilervat te plaatsen dichtbij de badkamer is er zeer snel warm water in de badkamer en is water verspilling flink verminderd. In de keuken is het nu iets langer wachten maar dat is totaal geen probleem gebleken, het water voor de afwas is meer dan heet, en heb je alleen warmwater nodig dan tappen we de eerste liter af voor de waterkoker of koffiezet apparaat.
Pelletkachel
Uitvoering
Zelfstandig
Bedrijf
Jaar toepassing:
2015
Aanraden:
Ja
Beschrijving
Sinds 2014 hebben we een pellet CV installatie. Deze pellet installatie zorgt voor een CO2-neutrale manier van verwarming en warmwater. Na een jaar van optimaliseren en aanpassen is eind 2015 de aardgas aansluiting afgesloten, dus geen aardgas meer!
Vloerverwarming
Bedrijf
Aanraden:
Beschrijving
Nieuwe vloeren (beton op cellenschuim) met volledig vloerverwarming op de begane grond.
Waterbesparing overig
Bedrijf
Aanraden:
Beschrijving
Waterbesparende douchekoppen en waterbesparende toiletreservoirs
Led lampen
Uitvoering
Zelfstandig
Bedrijf
Jaar toepassing:
2010
Aanraden:
Ja
Beschrijving
Alle verlichting is met LED lampen uitgerust, we hebben de eerste zelfs na 6 jaar gebruik al moeten vervangen.
Zonneboiler
Bedrijf
Aanraden:
Beschrijving
We hebben een zonneboiler voor warmwatervoorziening en een zonnestroominstallatie geplaatst en nu heeft het huis een A+ label
Ervaringen met de (ver)bouw
Heel veel uitproberen, aanpassen en verbeteren hebben geleid tot een comfortabel huis zonder aardgas aansluiting en we wekken ons jaar verbruik aan stroom zelf op. Met het OekoTube fijnstoffilter reduceren we de fijnstofuitstoot die onze houtpelletkachel produceert met 95%.
Plannen voor de toekomst
Zou graag wat gaan experimenteren met kleinschalige windmolen. En een betaalbaar accupakket zou ook nog een goede aanvulling kunnen zijn.
Interview

Van bouwval naar A++ woning

Bron: Annelies de Wit (oktober 2016) Interview met Ferry van der Peet "Van bouwval naar A++-woning" via De Groene Mug

 

Het lijkt bij mensen die hun huis verduurzamen wel een beetje of het een verslaving is.

Het begint met een paar zonnepanelen op het dak om stroom op te wekken, maar het kan zo maar uitmonden in een volledig verduurzaamd huis, waarbij de gasmeter uit de meterkast gehaald kan worden. ,,Kijk hier maar”, laat Sjoerd Andela in zijn woning aan Terworm zien. ,,Hier hing eerst de gasmeter. Die hebben we vorig jaar weg laten halen. Wel hebben we er twaalf groepen bij voor de elektriciteit die we opwekken met de zonnepanelen op het dak.”

Het huis van Andela is een van de vier woningen waar zaterdag de deuren open gingen voor de Duurzame Huizenroute. Bewoners die hun huis energiezuinig en duurzaam hebben verbouwd ontvangen mensen thuis die meer willen weten over wat dat nou precies inhoudt. Een buurvrouw van Andela, die nadenkt over de volgende stap na het plaatsen van zonnepanelen op het dak, komt met een lijstje vragen langs. Tot nu toe is alles haar meegevallen. ,,Ik dacht dat het allemaal heel ingewikkeld zou zijn, maar dat was niet zo.” Wel is het een proces van een aantal jaren, blijkt uit het relaas van Andela. Hij zette in 2009 de eerste stappen met het energiezuinig wonen.

Het huis van de familie Van der Peet in de Indische buurt lijkt wel een proeftuin voor allerlei duurzame experimenten. Ze wonen in een oude buurtwinkel uit 1927, die stamt uit een tijd dat niemand zich nog zorgen maakte over het milieu. ,,Het was een bouwval toen we hier kwamen wonen in 1998. We zijn gaan restaureren en opknappen. Dat we steeds voor duurzaam kozen, was in eerste instantie niet eens zozeer vanwege het milieu, maar omdat dat gewoon de beste oplossing was”, zegt Ferry van der Peet. ,,Dat begon met isoleren, want de gevel was uit enkel steen opgetrokken, maar we zijn steeds een stapje verder gegaan.’’

Het proces om hun huis zo duurzaam mogelijk te maken, heeft acht jaar in beslag genomen. ,,Het is een investering om je huis aan te pakken”, vindt Angelina van der Peet. Na het isoleren, volgden zonnepanelen op het dak, een palletkachel om het huis te verwarmen, nog meer zonnepanelen en nu een fijnstoffilter om de uitstoot van de palletkachel te zuiveren. Ferry heeft er lol in, al leidt dat volgens dochter Marieke wel tot allerlei snelle wisselingen in het huis, vooral als het gaat om kachels. ,,We hebben de laatste jaren zeker al acht kachels gehad.”

Duurzaam leven gaat bij deze familie nog veel verder, blijkt uit de strikte afvalscheiding. ,,We willen nu minder plastic in huis, dus hebben we pas een soda machine gekocht, want dan komen die plastic flessen het huis niet meer in.” De totale investering heeft hun ook veel opgeleverd, vindt Ferry. ,,Van het geld dat we nu uitsparen aan stroom en gas kunnen we vaker op vakantie.”

Aan de andere kant vraagt duurzaam leven ook om duidelijke keuzes. ,,We hebben geen droogtrommel en geen afwasmachine.”

Bron: Annemieke Windt, 5 november 2017, Het lijkt bij mensen die hun huis verduurzamen wel een beetje of het een verslaving is, verkregen via Haarlems Dagblad

Stel een vraag aan de bewoner(s) van deze woning:

Dit formulier is alléén bedoeld voor vragen over maatregelen.
LET OP: Geen acquisitie. Mediaverzoeken, onderzoeksvragen, studententopdrachten en andere vragen via de organisatie! Uitleg >