Vrijstaande woning - 1860, Leerdam

Vrijstaande woning - 1860, Leerdam

Woning
Overige bouwmaterialen, Dakisolatie binnenkant, Dakisolatie buitenkant, Na-isolatie schuin dak binnenkant, Na-isolatie schuin dak buitenkant, Na-isolatie gevel binnenkant, Na-isolatie gevel buitenkant, Na-isolatie spouw, Spouwisolatie, Wandisolatie binnen, Wandisolatie buiten, Kierdichting, Voorzetramen, Na-isolatie vloer, Vloerisolatie
Bedrijf
Jaar toepassing:
2019
Aanraden:
Ervaringen
Daar waar mogelijk is vervanging van ramen (en kozijnen) de beste optie. Is dit niet mogelijk of wenselijk, dan kan isolatiefolie een uitkomst bieden. Het werkt wel en afhankelijk van wat voor folie je gebruikt is het een goedkope oplossing.
Ervaringen met de (ver)bouw
We zijn tot op heden tevreden. Ieder jaar komt er weer iets bij en het is natuurlijk interessant hoe de aanpakken de winter doorstaan en wat het vervolgens ook voor het comfort betekent.
Plannen voor de toekomst
Eerst maar eens kijken waar we nu op uitkomen. Maar een carport met zonnepanelen en iets om energie te bufferen zie ik nog wel gebeuren.
Adviezen
Werk niet met de aannemer/installateur om de hoek. Zorg dat je zeker weet dat je een zwaar gespecialiseerde partij hebt als je echt iets wilt bereiken. Wil je echt iets bereiken dan moet je niet iemand hebben die ook duurzaamheid doet. Die misschien ooit ergens een warmtepomp heeft neergezet. Het zijn nieuwe materialen voor partijen en het gaat niet alleen om het neerzetten. Inregelen is bijvoorbeeld net zo belangrijk. Dat wordt heel slecht gedaan. Vraag je partij prestatiegaranties af te spreken op de besparing. Partij redelijk in onze buurt die er in ieder geval het e.e.a. van af weet is www.in2-ecobuildings.nl. Wij hebben daar voor ons huis niet mee gewerkt, maar omdat wij al verder waren toen ik ze leerde kennen. Wij hebben voor de wamtepomp en laatste badge zonnepanelen gewerkt met vanrooijgorinchem.nl en daar zijn ook tevreden over.
Interview

 

Kijkje nemen in duurzame woning

Duurzame huiseigenaren openen hun deuren 

Op zaterdag 4 en 11 november vindt voor de vijfde keer de Nationale Duurzame Huizen Route plaats. Huiseigenaren in heel Nederland openen hun deuren. Gastvrije huiseigenaren vertellen hoe zij hun woning energiezuiniger en duurzamer hebben gemaakt. Een unieke kans voor bezoekers om duurzaam wonen te ervaren en ideeën op de doen. Ook Marjet Rutten uit Leerdam stelt graag haar zeer zuinige vrijstaande boerderij in de ochtend van 10.00 tot 12.30 uur open.

“Wij kochten onze boerderij op het Recht van ter Leede in november 2011. Er moest enorm veel aan gebeuren. Sommige mensen noemde het zelfs ‘het vieze huis’ of ‘het enge huis’. Alles dat we deden wilde we doen met als vooruitzicht dat we in de nabije toekomst gasloos kunnen wonen. We zijn daar nog niet helemaal, maar stap voor stap maken we ons huis energiezuiniger. Het is zowel goed voor de portemonnee als voor het milieu. En als je de wereld een beetje mooier kan maken en daarbij ook nog geld bespaart en fijn woont, waarom zou je het dan niet doen?” vertelt Marjet.

Welke maatregelen?
“Wanneer we aan een muur, vloer of dak kwamen, dan hebben we die gelijk geïsoleerd. Nu 5 jaar later is alles een keer de revue gepasseerd. Dat merk je gelijk aan het comfort. Maar dat alleen is niet genoeg. Inmiddels hebben we onder meer 27 zonnepanelen, een (hybride, lucht) warmtepomp, infrarood verwarmingspanelen, led verlichting, een wtw en nog veel meer. We hebben zoveel zonnepanelen omdat de warmtepomp extra elektriciteit vraagt en ik rij ook volledig elektrisch”.

De besparing?
“We weten nog niet precies hoeveel de financiële besparing is omdat we nog geen jaar rond hebben gedraaid in de huidige situatie. Maar dat onze gas- en energierekening nog een fractie is van wat hij was, staat als een paal boven water. Vorig jaar hadden we zelfs meer elektriciteit opgewekt dan gebruikt.“

Tips?
“Ga kijken en luisteren bij mensen die al maatregelen hebben genomen. En heb je daar geen zin in, of geen tijd voor, dan kan het volgende boekje ook zinvol zijn. Met echte voorbeelden uit de praktijk. Want het lijkt soms ingewikkeld, maar als je werkt met mensen die er ervaring mee en verstand van hebben is het niet zo moeilijk.” 

Stel een vraag aan de bewoner(s) van deze woning:

Dit formulier is alléén bedoeld voor vragen over maatregelen.
LET OP: Geen acquisitie. Mediaverzoeken, onderzoeksvragen, studententopdrachten en andere vragen via de organisatie! Uitleg >