Vrijstaande woning - 1880, Berltsum

Vrijstaande woning - 1880, Berltsum

Woning
Ervaringen met de (ver)bouw
Wij kunnen op basis van de zonneboilerongeveer van April t/m Oktober overbruggen, een beetje afhankelijk van het weer uiteraard voor de rest van het jaar springt de pelletketel bij. Het mooie van een systeem op pellets is dat je je eigenlijk continu bewust bent van je energieverbruik. Een ander bijkomend voordeel is dat wij aan het begin van onze renovatie meteen van het gas af konden stappen doordat de pelletketel op hoge temperaturen kan leveren, naarmate de isolerende maatregelen vorderden kon de temperatuur in het buffervat steeds verder omlaag. In de beginfase hebben we ook experimenten met infra rood uitgevoerd maar hier zijn we vrij snel vanaf gestapt omdat ten eerste ons huis zich daar niet voor leent en ten tweede ik liever geen grotere uitdaging ten aanzien van de elektriciteitsvraag in de winter wil laten ontstaan. We zijn nu bijna klaar met de verbouwing van het huis.
Plannen voor de toekomst
Een rocket mass heater. We hebben naar de toiletten extra leidingen getrokken om deze uiteindelijk aan te sluiten op een hydrofoorpomp zodat we met water uit een oude waterput de toiletten kunnen doorspoelen en de tuin kunnen bewateren. De overtollige warmte die we in de zomermaanden hebben vanuit de zonneboiler willen we gaan gebruiken om een zelfbouw hottub te gaan verwarmen. Ook zouden we graag qua voedselvoorziening meer zelf willen doen, we hebben al allerlei fruitbomen in de tuin geplant maar deze zullen nog wel even nodig hebben voordat ze redelijk vrucht gaan dragen daarnaast is het plan om een moestuin en een kas te gaan plaatsen en kippen te gaan houden.
Adviezen
Laat je niet van de wijs brengen door mensen die minder begaan zijn met het afstappen van fossiele bronnen. Probeer zoveel mogelijk informatie in te winnen en kijk naar de volledige koolstofkringloop in de afweging van je keuzes, met andere woorden verplaats ik mijn uitstoot niet naar elders. Houd vol, bouwkundig kun je de grootste klappers maken maar dit is niet altijd makkelijk om te doen zorg dus dat er qua installaties keuzes gemaakt worden die passen bij je huidige en toekomstige situatie. Zet het buffervat centraal in je installatie, hier kunnen verschillende warmteopwekkers op aan gesloten worden waardoor er een goede samenhangende installatie kan ontstaan in plaats van een aaneenschakeling van losse componenten. Hergebruik waar mogelijk, wij hebben veel spullen via internet en in de buurt gezocht waardoor wij heel veel hebben kunnen besparen op de verbouwkosten en het is altijd goed om zoveel mogelijk te gebruiken wat er al is.
Interview

Op bezoek bij familie De Vries

Bron: Duurzame Huizen Route (25 juli 2017). Op bezoek bij Jasper de Vries in Berltsum. Via YouTube

Stel een vraag aan de bewoner(s) van deze woning:

Dit formulier is alléén bedoeld voor vragen over maatregelen.
LET OP: Geen acquisitie. Mediaverzoeken, onderzoeksvragen, studententopdrachten en andere vragen via de organisatie! Uitleg >