Vrijstaande woning - 1935, Gieten

Vrijstaande woning - 1935, Gieten

Woning
Na-isolatie schuin dak binnenkant
Bedrijf
Jaar toepassing:
2017
Aanraden:
Beschrijving
In 2017 het oude dak verwijderd (dakpannen en spaanplaat), daarna isolatieplaten (RC 3,5) aangebracht. Ene kant van het dak is op het zuiden, daar hebben we zonnepannen (dakpannen met in elke pan een zonnecel) gelegd, en de andere kant van het dak conventionele pannen met zelfde vorm en kleur. Duur van de werkzaamheden 2 weken (sloop 1 week, leggen isolatieplaten en zonnepannen leggen en aansluiten 1 week). Aansluiten zonnepannen is door leverancier gedaan.
Ervaringen
Isolatie van het dak levert een merkbaar koelere bovenverdieping in de zomer.
Na-isolatie vloer
Bedrijf
Jaar toepassing:
2018
Aanraden:
Beschrijving
Dit jaar hebben we de vloer geïsoleerd. Daarvoor is de vloer in de woonkamer, hal, wc en slaapkamer verwijderd en de grond eronder uitgegraven (tot 50 cm diep). Daarna schuimbeton, vloerverwarming en 10 cm zand cement dekvloer.
Bodem/water warmtepomp vertikale collector
Bedrijf
Jaar toepassing:
2018
Aanraden:
Beschrijving
Dit jaar zijn we van een cv ketel overgestapt naar een aardwarmtepomp. Alle radiatoren zijn uit het huis gehaald, inclusief cv (en de aansluiting op het gasnetwerk is afgesloten). De warmtepomp is in de schuur gemonteerd en voor in de tuin zijn 2 putten geboord van 90 en 100 meter diep.
Ervaringen
De pomp is half juli aangezet ten behoeve van warm water. Het comfort is gelijk aan bij een cv ketel. Afgelopen week is ook de vloerverwarming aangezet, naar verwachting geeft dit ook veel comfort.
  • Ons huis vanaf de straat

  • Zicht op de zonnepannen

Ervaringen met de (ver)bouw
Huis is geriefelijker geworden. Verbruik nog niet bekend, isolatie is net doorgevoerd.
Plannen voor de toekomst
Mogelijk uitbreiding aantal zonnedakpannen.
Interview

Van postzegel naar ruimte en duurzaamheid

Zeger en Annemieke Zeilemaker zijn nu zo’n 15 jaar de trotse huiseigenaren van hun vrijstaande woning in Gieten. Voorheen woonden zij in de stad Groningen, in een nette rijtjeswoning met een tuintje, of zoals Zeger het noemt: ‘een postzegelwoning’. In 2004 verhuisden ze naar Gieten, waar zij nu niet alleen genieten van meer ruimte, maar ook van hun compleet verduurzaamde woning. De familie Zeilemaker doet dit jaar mee met de Nationale Duurzame Huizen Route die plaatsvindt op 2 en 9 november. Net als honderden andere huiseigenaren in heel Nederland stellen zij hun huis open en delen tips en ervaringen.

Lees het hele ervaringsverhaal >

Stel een vraag aan de bewoner(s) van deze woning:

Dit formulier is alléén bedoeld voor vragen over maatregelen.
LET OP: Geen acquisitie. Mediaverzoeken, onderzoeksvragen, studententopdrachten en andere vragen via de organisatie! Uitleg >