Vrijstaande woning - 1935, Gieten

Vrijstaande woning uit de jaren 30.
In 2017 het oude dak verwijderd (dakpannen en spaanplaat), daarna isolatieplaten (RC 3,5) aangebracht. Ene kant van het dak is op het zuiden, daar hebben we zonnepannen (dakpannen met in elke pan een zonnecel) gelegd, en de andere kant van het dak conventionele pannen met zelfde vorm en kleur. Zonnepannen leveren net als zonnepanelen energie op. Duur van de werkzaamheden 2 weken (sloop 1 week, leggen isolatieplaten en zonnepannen leggen en aansluiten 1 week). Aansluiten zonnepannen is door leverancier gedaan.
Isolatie van het dak levert een merkbaar koelere bovenverdieping in de zomer, en in de winter blijft het warmer. De zonnepannen leveren electriciteit op. Ze zijn niet direct zichtbaar, gaan mooi op in de rest van het dak.
Aansluitend hierop hebben we ons gasfornuis ingewisseld voor een elektrisch fornuis (inductie).
Dit jaar hebben we de vloer geisoleerd en zijn we van een cv ketel overgestapt naar een aardwarmtepomp. Daarvoor is de vloer in de woonkamer, hal, wc en slaapkamer verwijderd en de grond eronder uitgegraven (tot 50 cm diep). Daarna schuimbeton, vloerverwarming en 10 cm zand cement dekvloer. Alle radiatoren zijn uit het huis gehaald, inclusief cv (en de aansluiting op het gasnetwerk is afgesloten). De warmtepomp is in de schuur gemonteerd en voor in de tuin zijn 2 putten geboord van 90 en 100 meter diep.
De pomp is half juli aangezet ten behoeve van warm water. Het comfort is gelijk aan bij een cv ketel. Afgelopen week is ook de vloerverwarming aangezet, naar verwachting geeft dit ook veel comfort.
Naast een duurzame woning proberen we ook in het dagelijks leven zo duurzaam mogelijk te zijn: zo letten we op voedselverspilling, gebruiken we zoveel mogelijk de fiets of het OV en hebben we een bron in de tuin voor het bewateren van de tuin.
- Advies en begeleiding
- Bouwkundig advies
- Installatieadvies
- Bouw en isolatie
- Dakisolatie
- Dakisolatie bij bouw
- Vloerisolatie
- Vloerisolatie
- Ramen, Deuren en Kozijnen
- Isolerende beglazing
- HR+ glas
- Isolerende beglazing
- Overige bouw
- Leidingisolatie
- Dakisolatie
- Installaties
- Verwarming en warm water
- Warmtepomp
- Bodem/water warmtepomp
- Bodem/water warmtepomp vertikale collector
- Bodem/water warmtepomp
- Biomassakachel
- Houtkachel
- Warmtepomp
- Warmtedistributie
- Vloerverwarming
- Elektriciteitsopwekking
- Zonnepanelen
- Koeling en zonwering
- Actieve zonwering
- Waterbesparing
- Grijs- of hemelwater
- Regenwater hergebruik
- Grijs- of hemelwater
- Verwarming en warm water
- Woninginrichting
- Verlichting
- Spaarlampen
- Apparaten
- Elektrisch fornuis
- Inductie fornuis
- Zuinige apparaten
- Energiezuinige vriezer
- Elektrisch fornuis
- Meubilair en stoffering
- Gordijnen
- Meubels
- Verlichting
- Overig
- Tuin en erf
- Tuininrichting
- Moestuin
- Compostbak
- Vogelbehuizing
- Drinkwaterbron
- Groene energie
- Hergebruik
- Tuin en erf
- Advies en begeleiding



Ons huis vanaf de straat
Zicht op de zonnepannen
Van postzegel naar ruimte en duurzaamheid
Zeger en Annemieke Zeilemaker zijn nu zo’n 15 jaar de trotse huiseigenaren van hun vrijstaande woning in Gieten. Voorheen woonden zij in de stad Groningen, in een nette rijtjeswoning met een tuintje, of zoals Zeger het noemt: ‘een postzegelwoning’. In 2004 verhuisden ze naar Gieten, waar zij nu niet alleen genieten van meer ruimte, maar ook van hun compleet verduurzaamde woning. De familie Zeilemaker doet dit jaar mee met de Nationale Duurzame Huizen Route die plaatsvindt op 2 en 9 november. Net als honderden andere huiseigenaren in heel Nederland stellen zij hun huis open en delen tips en ervaringen.