Vrijstaande woning - 1939, Dalfsen

Vrijstaande woning - 1939, Dalfsen

Woning
Zonnepanelen
Uitvoering
Een bedrijf
Bedrijf
Jaar toepassing:
2015
Kosten
€7.500
Aanraden:
Ja
Beschrijving
Installatie van 12 260 Wp solarpanels, totaal 3120 Wp. Ligging Zuid-zuid-oost, 30 graden helling met schaduwval. SolarEdge omvormer, waardoor elk panel individueel wordt geregeld.
Ervaringen
Zeer goed. We hebben in de afgelopen drie jaar ongeveer 8200 kWh opgewekt. Als alle panelen optimaal hadden gelegen was dat zo'n 9000 kWh geweest. Of te wel: 90% "rendement" dankzij de Solar Edge. . Met een standaard string gebaseerde omvormer zouden we maximaal 74% rendement hebben gehaald, en waarschijnlijk veel minder vanwege draaien van de schaduw. Dat kan ik niet precies narekenen, maar ik schat dat dat nog weer ca. 15% kost.
Tip
We zouden graag - met oog op extra electraverbruik als we op inductie gaan koken - meer solarpanels hebben neer gelegd. Ofwel: als je nog van het gas af moet en je overweegt solarpanels: leg er dan al vast extra naar om dat toekomstige gebruik ook af te dekken. Als je last van schaduw hebt zeker een omvormer kiezen die panelen individueel aanstuurt. De SolarEdge heeft daarbij een goede app waarin je kan zien hoe goed een panel presteert. En als het afwijkt dus maatregelen nemen (zoals b.v. takken wegknippen).
Uitvoering
Zelfstandig
Bedrijf
Jaar toepassing:
2018
Kosten
€800
Aanraden:
Ja
Beschrijving
Toepassing Honeywell Evohome zoneverwarming systeem: individueel geregelde temperatuur per ruimte.
Ervaringen
We hebben sinds februari 2018 een zone-verwarming systeem in ons huis. Dit is beslist aan te raden als ruimtes in het huis op verschillende manieren gebruikt worden en je merkt dat je met standaard thermostaat kranen en een centrale thermostaat geen goede warmte verdeling krijgt. D.w.z. ofwel te warm in de woonkamer en op temperatuur in werkkamer/slaapkamer/badkamer of goede temperatiuur in woonkamer, maar elders te koud. En ook handig als je een houtkachel/haard hebt in de woonkamer. Met dit systeem is dit probleem definitief voorbij.
Tip
Om je vloerverwarming ook goed op te nemen adviseert Honeywell een duur systeem. Als je een standaard vloerverwarmingspomp hebt (die eigenlijk altijd draait), en die alleen 1 of 2 ruimtes verwarmd, dan kan je dit ook oplossen door een BD90 afstandsschakelaar te kopen en daarmee dan de vloerverwarmingspomp te schakelen als betreffende ruimte verwarmd moet worden. Verwarm je heel veel zones met je vloerverwarming, dan moet je wel het duurdere systeem met regelaars op de vloerverwarming-verdeelunit kiezen.
Biomassakachel
Uitvoering
Een bedrijf
Bedrijf
www.pelletplus.nl in Zuidwolde
Jaar toepassing:
2018
Kosten
€17.000
Aanraden:
Ja
Beschrijving
Vervanging van een Vailant HR ketel (28 kW) door een Domusa bioclass HM25 (25 kW) pellet CV ketel, in combinatie met een 500 liter buffervat en 30 OEG heatpipes. Daarnaast een 200 kg pellet bunker.
Ervaringen
Pellet CV ketel: positief. Brand schoon, en het getinkel van pellets is net of je wat wint in het casino :-). Alleen bij opstarten even flinke rookontwikkeling. Als het dan net windstil is leidt dat wel tot overlast. Verwarmen en tapwater via buffervat gaat uitstekend. Douchestraal is nu heerlijk, nl de druk van de waterleiding. Waterbesparende douchekop is wel een must! Heatpipes vallen tegen: ligging is niet goed genoeg en het zijn er waarschijnlijk toch te weinig.
Tip
Voor een dergelijke installatie moet je wel ruimte hebben. Ca. 6 m2 is aan te raden. Ook voor opslag van 1000 kg pellets - 65 zakken heb je ruimte nodig. Anders moet je er beslist niet aan beginnen. Gezien rookontwikkeling bij opstarten van de ketel vinden we een Pellet CV voor woonwijken minder geschikt. Wij konden vanwege deurbreedte geen groter buffervat nemen. Liever wel een buffer van 800 of 1000 liter als dat kan! Heatpipes: ga hier voor alleen als je dakligging gunstig genoeg is!
Ervaringen met de (ver)bouw
Zonnepanelen: UITSTEKEND! We hebben helaas een ongunstige ligging, en konden maar 12 panelen toepassen. We schatten in dat we dankzij de SolarEdge omvormer ongeveer 85-90% halen t.o.v. een situatie dat de panelen helemaal gunstig zouden liggen. Met een standaard omvormer zou dat hooguit 40-50% zijn geweest. BIomassa/Pellet CV + buffervat: werkt zeer goed. Even wennen dat de ketel brandt op momenten dat er geen warmtevraag of tapwater vraag is. Heatpipes: onvoldoende resultaat, ze liggen te ongunstig en het zijn er waarschijnlijk te weinig. Honeywell Evohome systeem: werkt erg goed, alleen jammer dat je niet kan zien welke zone(s) precies een warmtevraag hebben.
Plannen voor de toekomst
Eén bijgebouw is inwendig volledig vernieuwd en zwaar geisoleerd met nieuwe eigen CV ketel en vloerverwarming. In 2019 of 2020 maken we de aansluiting op PelletCV systeem via een grondleiding.. Samen met vervanging van ons huidige fornuis door een inductiefornuis zijn we dan gasloos. We moeten nog een nieuwe EPC laten maken *huidig = D*, maar verwachten dat we op B zullen uitkomen.
Adviezen
Solarpanels: leg er zoveel mogelijk neer als je kan (ruimte- en financieel gezien). Bij gasloos gaan wordt je electra verbruik echt veel hoger. BIomassa/Pellet CV: wel geschikt voor buitengebied, lijkt ons minder geschikt in een dichtbebouwde woonwijk. Heatpipes: plaats er tenminste 40, zorg dat de leiding tussen buffer en pipes zo kort mogelijk is en doe het alleen als je een gunstige ligging hebt.

Stel een vraag aan de bewoner(s) van deze woning:

Dit formulier is alléén bedoeld voor vragen over maatregelen.
LET OP: Geen acquisitie. Mediaverzoeken, onderzoeksvragen, studententopdrachten en andere vragen via de organisatie! Uitleg >