Vrijstaande woning - 1964, Heeze

Vrijstaande woning - 1964, Heeze

Woning
  • Zijaanzicht

  • Winnaar juryprijs 'Verkiezing Duurzaamste Huis van Nederland'

  • OUDE situatie...

  • Vooraanzicht

  • Zijaanzicht

  • deel van ons 'zonnepark'

  • deel 2 van ons 'zonnepark'

  • 4x zonneboiler, 10 m2 in totaal

  • aanbrengen van gevelisolatie

  • gevelisolatie

Ervaringen met de (ver)bouw
De ervaringen tot nu toe zijn prima. Het huis doet wat het moet doen en is zeer comfortabel geworden. Door de uitgebreide isolatiemaatregelen aan de schil van de woning hebben we i.c.m. de gekozen ventilatiesystemen nu zomer en winter constante temperatuur en vochtigheid in huis. Altijd voldoende warm water. De energieproductie is wat hoger uitgevallen dan gedacht, waardoor er ruim sprake is van een actiefhuis / plusenergiewoning.
Plannen voor de toekomst
De aanpak van onze woning is een meerjarig project. We hebben onze verbouwingsactiviteiten in 3 fases opgedeeld. We zijn begonnen met de aanpak van de schil van de woning en het aanbrengen van installaties. Het voorkomen van het verdampen van energie is immers van groot belang (wat je niet kwijtraakt hoeft ook niet opgewekt te worden). In fase hebben we een nog bestaande serre op eenzelfde manier vervangen door een energiezuinige aanbouw. Die is (zuidzijde) worden voorzien van buitenzonwering, om de temperatuur binnen zoveel mogelijk constant te kunnen houden. De beglazing is voorzien van een speciale coating die er in voor-, najaar en winter juist voor zorgt dat de zonnewarmte gebruikt wordt voor verwarming van de woning. De laatste fase bestaat uit de laatste (beperkte) interne renovatiewerkzaamheden i.c.m. isolerende maatregelen. De buitenriolering is geheel vervangen en direct gesplitst in schoon en vuil water. Zodra het gemeentelijk riool dat ook kan, kunnen we deze waterstromen apart afvoeren. Alternatief kan nog worden het 'vuile' water zelf te bufferen en te gebruiken. Op langere termijn willen we ook elektrisch gaan rijden. De kabels daarvoor liggen al wel in de grond. Nu de auto nog... De voorzieningen voor het plaatsen van een laadpaal tbv een elektrische auto liggen ook al in de grond.
Adviezen
Doordenk vooraf goed wat je wilt, denk in een totaalconcept. Doorloop de volgende drie stappen: 1 wat wil ik / welke behoeften heb ik / welk comfort wil ik hebben? 2 hoe kun je dat zo energiezuinig mogelijk doen? 3 hoe wek je de dan nog benodigde energie op? Let er bij doe-het-zelf, maar zeker ook bij uitvoering van werk door professionele partijen op dat niet alleen de juiste materialen worden toegepast, maar dat ze ook goed verwerkt worden. Grote winst zit hem in de details!
Interview

Duurzaamste huis van Nederland staat in Heeze

Klik op afbeelding om naar het artikel te gaan >

 

Bron: Ton Spoelder (18-12-2018). 'Duurzaamste huis van Nederland staat in Heeze' via: Eindhovens Dagblad

Stel een vraag aan de bewoner(s) van deze woning:

Dit formulier is alléén bedoeld voor vragen over maatregelen.
LET OP: Geen acquisitie. Mediaverzoeken, onderzoeksvragen, studententopdrachten en andere vragen via de organisatie! Uitleg >