Vrijstaande woning - 1970, Steenbergen

Vrijstaande woning - 1970, Steenbergen

Woning
  • Aardgasvrij en energieneutraal wonen in Steenbergen

  • Lucht-water warmtepomp die slechts gering lawaai maakt

  • Finnoven kachel met relatief schone verbranding en zeer hoge warmte opbrengst

  • Warm water voorziening (warmtepomp binnenwerk: 180 liter) en 100 liter vat verbonden met zonnecollectoren op het dak

  • 42 zonnepanelen met een opbrengst van bijna 10.000 kWh per jaar

Ervaringen met de (ver)bouw
De verbouw en installatie is steeds gedaan met behulp van gespecialiseerde bedrijven. De vloerisolatie is zelf uitgevoerd. De ervaringen bij de uitvoering van alle werkzaamheden was positief en de uiteindelijke resultaten en rendementen (zonnepanelen, warmtepomp en Finnoven kachel) zijn zelfs boven verwachting. Overgang van een CV naar een warmtepomp betekent dat je gasverbruik naar nul gaat (mits je ook elektrisch kookt) en dat je stroomverbruik aanzienlijk toeneemt. Gemiddeld moet je ervan uitgaan dat je stroomverbruik toeneemt met ongeveer het dubbele van je gasverbruik. Dus stel je verbruikte 2000 kuub gas, dan gaat je stroomverbruik ongeveer met 2x 2000 = 4000 kWh omhoog als je van het gas afgaat. Daarom is het zeer aan te bevelen om de aanschaf van een warmtepomp altijd te combineren met (liefst) een flinke hoeveelheid zonnepanelen (want een warmtepomp trekt relatief veel stroom).
Plannen voor de toekomst
Toekomstplannen bewegen zich op het vlak van een elektrische auto (als er betere accu's zijn en de prijs zakt), een eigen energie opslag systeem (combinatie van meerdere accu's om de zonne energie op te slaan) en verdere ontwikkeling van duurzaamheid in de tuin en het grasland en de singels bij ons huis (t.b.v. insecten en vogels).
Adviezen
Als je bezig gaat met het verduurzamen van je woning zorg dan dat je zelf goed geïnformeerd bent. Tegenwoordig kun je prima online informatie vinden over alle duurzaamheid onderwerpen waar het hier om draait. Zoek vervolgens naar bedrijven die gespecialiseerd zijn c.q. langdurige kennis en ervaring hebben met het onderwerp waar het om draait. Met name op het gebied van warmtepompen zijn er nog veel installatiebedrijven die niet weten waar ze het over hebben. Die schrijven je soms zelf liever weer een CV ketel voor, terwijl een warmtepomp een duurzamere oplossing zou zijn. De CV installatie kennen ze nl. heel goed, terwijl de warmtepomp voor veel bedrijven nog een relatief onbekend verschijnsel is. Verder begint het hele verhaal met een goede isolatie van je gehele huis. En in de meeste gevallen is een combinatie van verschillende energie- en warmtebronnen de beste oplossing. De combinatie van zonnepanelen, een warmtepomp en de Finnoven kachel en met behoud van de bestaande radiatoren was in ons geval een prima oplossing.

Stel een vraag aan de bewoner(s) van deze woning:

Dit formulier is alléén bedoeld voor vragen over maatregelen.
LET OP: Geen acquisitie. Mediaverzoeken, onderzoeksvragen, studententopdrachten en andere vragen via de organisatie! Uitleg >