Vrijstaande woning - 1980, Nieuw-Amsterdam

Vrijstaande woning - 1980, Nieuw-Amsterdam

Woning
Na-isolatie schuin dak binnenkant
Uitvoering
Een vriend of kennis
Bedrijf
Jaar toepassing:
2015
Aanraden:
Ja
Beschrijving
Het dak is bij de bouw in 1980 voorzien van glaswol (4 cm) met een daarop gelijmde bruine folie. Om de isolatiewaarde van het dak te verhogen is aan de binnenzijde van het dakbeschot (spaanplaat) een nieuwe laag aangebracht (10 cm SlimFix Deco van IsoBouw).
Ervaringen
Aan de binnenzijde van het oude dakbeschot (spaanplaat) is een nieuwe laag aangebracht (10 cm SlimFix Deco platen van IsoBouw). Compleet met afdicht-strippen geeft dit een luchtdichte isolatielaag. De strippen zorgen ook nog eens voor een strakke afwerking. De binnen- (zicht)zijde is standaard wit (Ral 9016) geverfd, geen extra actie noodzakelijk.
Tip
Houd enige ruimte vrij tussen het dakbeschot en de nieuwe isolatielaag om condens-plekken te voorkomen. Op de site van IsoBouw.nl is verdere informatie te vinden.
Na-isolatie kruipruimte/kelder, Na-isolatie vloer
Uitvoering
Zelfstandig
Bedrijf
Jaar toepassing:
2004
Kosten
€400
Aanraden:
Ja
Beschrijving
Isoleren van onderzijde van beganegrond-vloer. De betonvloer in woonkamer, badkamer, keuken en deels de hal is aan de onderzijde voorzien van 50mm PolyStyreen-platen.
Ervaringen
Het materiaal is zeer eenvoudig, met 5 dotten PS-lijm, direct aan te brengen aan de onderzijde van de betonplaten. De platen 20 sec. aandrukken en ze blijven definitief hangen.
Tip
De onderzijde van de betonplaten moet uiteraard droog zijn; er mogen geen condensdruppels aan hangen. Verder is het een goedkope methode. De platen zijn verkrijgbaar bij bouwmarkten.
Kruipruimte/ kelderisolatie
Uitvoering
Een bedrijf
Bedrijf
Drowa
Jaar toepassing:
2017
Kosten
€1.916
Aanraden:
Ja
Beschrijving
Het (laten) aanbrengen van minstens 30cm PolyStyreen verpakkings"achtjes" op de bodem van de kruipruimte. Het ging in totaal om 35 m³. De isolatie voorkomt het verdampen van vocht in de bovenste zandlaag. De effecten zijn zeer goed waarneembaar. De kruipruimte-ventilatiekokers zijn nu eveneens afgesloten aangezien er geen vochtige lucht meer in de kruipruimte aanwezig is.
Ervaringen
De temperatuur van de betonvloer in de kamer is ruim 3°C hoger geworden en voelt een stuk aangenamer aan dan voorheen.
HR-ketel
Uitvoering
Een bedrijf
Bedrijf
Bosman Installatietechniek te Veenoord (CV+WP) en Eding Installatietechniek te Emmen (Aardgas=>Propaan)
Jaar toepassing:
2014 - 2016
Aanraden:
Ja
Beschrijving
Vervangen van VR-combi-ketel door Nefit Trendline HR-combiketel met Nefit Multi-line warmtepomp (12-2014). Vervolgens de ketel aan laten passen naar propaan-gas en afgesloten van het aardgasnet (03-2016). Om een onaangename verassing te voorkomen ("Nee hè, gas op!") is een automatische omschakelaar (DuoControl) van Truma opgenomen. Deze geeft dmv een verklikker aan of de betreffende gasfles op is maar schakelt intern over op de andere (reserve-)fles. Ideaal.
Ervaringen
Door gebruik te maken van hout-kachel en warmtepomp is de HR-combiketel alleen aktief tijdens na-verwarming van tapwater. Tot nu toe zijn +- 4 gasflessen hervuld (à €27...29, één fles per half jaar). De vervanging van de ketel & plaatsing van de warmtepomp en de aanpassing aardgas naar propaan zijn gedaan door erkende installatiebedrijven.
Tip
Nefit levert goede kwaliteit, we zijn tevreden over de warmtepomp en ketel. De instelmogelijkheden zijn echter niet afdoende afgestemd op nieuwe vormen van energie-verdeling en - gebruik. Het Nefit-systeem is NIET toegankelijk genoeg om af te stemmen op onze gebruiks-eisen. Daardoor moeten kunstgrepen bedacht worden om de installatie te kunnen laten doen wat de gebruiker wil.
Lucht/water warmtepomp
Uitvoering
Een bedrijf
Bedrijf
Bosman Installatietechniek te Veenoord
Jaar toepassing:
2014
Kosten
€5.000
Aanraden:
Ja
Beschrijving
Lucht-water warmtepomp. 4,7kW waterzijdig. COP 4,42. Dit betekent: iedere 1000Watt aan elektrisch erin gestopte energie geeft 4420Watt aan warmte. Dit is dus veel efficiënter (=442%) dan bijv. een verwarmingselement; die heeft een rendement van 100%, alle 1000Watt aan elektrisch erin gestopte energie geeft ook 1000Watt aan warmte. Deze warmtepomp is van het type hybride, dwz de warmte wordt door zowel electriciteit (warmtepomp) als met gas (HR-ketel) opgewekt. In onze toepassing wordt alleen de warmtepomp gebruikt voor het opwekken van warm water. De HR-ketel zorgt voor het naverwarmen van tapwater (bijv. voor het douchen). Het WP-gedeelte bestaat uit een Buiten-unit (staande op het garagedak), een Binnen-unit (vlakbij de HR-ketel) en een buffervat van 40 liter (ook nabij de HR-ketel).
Ervaringen
De warmtepomp gebruikt veel stroom (in ons geval +-3000kWh). Om dit te compenseren is een groot aantal zonnepanelen nodig. Tijdens donkere winterse dagen hebben we veel aan de warmtepomp als basis. De warmtepomp alleen is echter amper toereikend om de gehele woning warm te houden. In onze situatie stoken we dan een beetje bij mbv de houtkachel (die ook de cv ondersteunt).
Tip
Schaf geen WP aan zonder eerst goed de woning geïsoleerd te hebben èn te zijn voorzien van voldoende zonnepanelen. Dit om een pijnlijke aanslag op je elektriciteitsrekening te voorkomen.
Houtgestookte cv-ketel
Uitvoering
Een bedrijf
Bedrijf
Bosman Installatietechniek te Veenoord
Jaar toepassing:
2015
Kosten
€5.000
Aanraden:
Ja
Beschrijving
De oude houtkachel is vervangen door een moederhaard. Deze geeft 30% warmte af in de vorm van straling aan de huiskamer en 70% in de vorm van water van 60° aan de kachelboiler. Dit buffervat is het hart van de CV-installatie, hierin wordt de warmte voor de nacht opgeslagen. Langzaam koelt het vat ´s nachts af en wordt overdag door óf de kachel óf de warmtepomp óf de zonnecollector opgewarmd.
Ervaringen
Indien je volledig gasloos bent is dit een alternatief om in barre omstandigheden toch enige warmte en gezelligheid te hebben. Voor het gebruik van deze kachel moet helaas elektrische energie aanwezig zijn om de warmte naar het buffer te kunnen vervoeren. Indien geen spanning aanwezig dan kan de kachel (in principe) droogkoken. Hier zijn echter (verplichte) voorzorgsmaatregelen voor toegepast zoals koud-leidingwater-koeling en overtemperatuur- en overdruk-beveiligingen.
Buffervat
Uitvoering
Zelfstandig
Bedrijf
Jaar toepassing:
2018
Kosten
€600
Aanraden:
Ja
Beschrijving
12 blauwe vaatjes van 120liter (2640iter totaal), opgesteld in de kruipruimte en voorzien van 150mm PS isolatie vangen de overtollige warmte van zomerse dagen op en geven deze warmte in koudere dagen weer af. Een stukje software bewaakt de temperatuur in het werkvat (300liter) en zal bij temperaturen boven 45...50 graden de klep naar het warmtebuffer openen. Andersom kan het buffer de warmte teruggeven aan het werkvat indien deze te koud wordt. Op deze manier is het relatief kleine werkvat makkelijker op temperatuur te houden.
Ervaringen
We merken dat toch een klein beetje warmte via de begane grondvloer ontsnapt (+- 1 graad per dag zakt de temperatuur van het buffer). Nu is dit in koudere tijden welkom, voelt als vloerverwarming. Aangezien we een hete zomer in 2018 hadden werd het wel warm in huis (26 graden). Mijns inziens is dit een uitzondering geweest. Indien dit toch vaker gaat gebeuren denk ik erover het buffer uit te breiden met een soort van waterzak in de kruipruimte (ook geïsoleerd).
Vloerverwarming
Uitvoering
Zelfstandig
Bedrijf
Jaar toepassing:
2018
Kosten
€800
Aanraden:
Ja
Beschrijving
Een lang gekoesterde wens is in vervulling gegaan: de aanleg van vloerverwarming in kamer en keuken. In eerste instantie zou de aanleg door Rijks Vloerverwarming aangelegd worden voor een zeer lage prijs; echter helaas was de deklaag gevuld met kiezels. Zodoende besloten het frezen zelf uit te voeren (bijna 400m). Bij verhuurbedrijf Boels een dubbele frees en stofzuiger gehuurd. De sleuven zijn vlak voor het inleggen van de vloerverwarmingsslang gevuld en nadien eveneens dichtgesmeerd met tegellijm. Vervolgens is de afdekvloer van egaline en een pvc-vloer voorzien.
Ervaringen
De vloer voelt aangenaam aan (+-20,5 graden). Daardoor is het bijstoken met bijv. de houtkachel niet echt meer noodzakelijk. We proberen de ruimtetemperatuur op 19 graden te handhaven met de vloerverwarming en bij aanwezigheid mbv de Jaga radiatoren de ruimtetemperatuur naar 20,5 graden op te hogen.
Tip
Een lage temperatuur-verwarming is aan te raden indien een warmtepomp aanwezig is. Als de situatie het toelaat, installeer dan een pomploze verdeler. Dit bespaart extra elektriciteitskosten. Dit is mogelijk als al een cv-pomp actief is (bij ons draait de pomp in de binnenunit van de WP). Zorg er dan wel voor dat de aanvoer- en slangdiameters groot genoeg zijn om doorstroming te houden. In ons geval: aanvoer 22mm, VV-slang 16mm.
Zonnepanelen
Uitvoering
Een bedrijf
Bedrijf
ZonConnect Emmen
Jaar toepassing:
2013
Kosten
€9.000
Aanraden:
Ja
Beschrijving
De vier oude PV-panelen van 600Wp zijn vervangen door 24 panelen van 250Wp, totaal dus 6000Wp. De oude panelen hebben een plek gekregen op een andere woning. Rond deze tijd ook een begin gemaakt met het loggen van zonne-energie naar PVOutput.org.
Tip
Een must indien een grootverbruiker als warmtepomp aanwezig is.
Ventilatieroosters, Natuurlijke ventilatie
Uitvoering
Een bedrijf
Bedrijf
Glashandel Hoekstra
Jaar toepassing:
2018
Kosten
€300
Aanraden:
Ja
Beschrijving
Bij het vervangen van het oude dubbelglas hebben we toch weer gekozen voor roosters boven de ramen. De houtkachel verbruikt zuurstof; dit moet weer aangevuld worden.
Ervaringen
Luchtververversing blijft noodzakelijk. Aangezien we geen mechanische ventilatie hebben zijn de roosters noodzakelijk. De nieuwe roosters van het merk Duco hebben een verbeterde isolatie in gesloten stand doordat de lucht wordt opgesloten tussen 2 halvemaanvormige kleppen. Dit voorkomt condens zoals dat vroeger zichtbaar was op de binnenzijde van de oude roosters.
Tip
Voorkom tocht. Zet aan één zijde van de woning de roosters open en sluit de roosters aan de andere zijde van de woning. Dit voorkomt wegwaaien van warmte maar behoudt de mogelijkheid tot uitwisseling van CO2 en zuurstof met de buitenlucht.
Domotica
Uitvoering
Zelfstandig
Bedrijf
Jaar toepassing:
2016
Kosten
€100
Aanraden:
Ja
Beschrijving
Op basis van een micro-computertje (RaspberryPi) draait het OpenSource-programma Domoticz. De geïntegreerde webserver maakt het mogelijk om sensoren (temperatuur, geleverd-& afgenomen vermogen) en andere data te tonen en apparaten aan te sturen via een app (bijv. warmtepomp, driewegklep, nachtverlaging...). En echt: de hoeveelheid aan informatie is verbazingwekkend! Ook kunnen andere sites (PVOutput.org) voorzien worden van de juiste gegevens (energie/vermogen...)
Ervaringen
Ik ben zeer tevreden over de toepasbaarheid van Domoticz in combinatie met RaspberryPi (Linux). Zeer flexibel. Enige programmeer-kennis is vereist. Het resultaat is er dan ook naar. Implementeerbaar ook voor ander huiseigenaren. Eventueel op afstand benaderbaar/aanpasbaar.
Tip
Als meerdere projecten verschijnen wordt het houden van het overzicht lastig. Ook zal er steeds meer intelligentie gevraagd worden om de systemen met elkaar te combineren en het uiterste eruit te kunnen halen. Domoticz is een prima tool.
Slimme meter
Uitvoering
Zelfstandig
Bedrijf
Jaar toepassing:
2015
Kosten
€100
Aanraden:
Beschrijving
Wist u dat de slimme meter ook lokaal uitgelezen kan worden? Dit geeft de mogelijkheid om je eigen gebruikte of opgewekte energie iedere 10 seconden uit te lezen. Hiermee kun je, als bijv. het salderen opgeheven gaat worden, bewuster apparaten in- en uitschakelen naar gelang het aanbod. Het uitlezen gebeurt hier via een zgn. P1-interface. De gegevens worden via Domoticz op een klein computertje binnengehaald en opgeslagen.
Ervaringen
Het in - en uitschakelen van apparaten is nog niet zo eenvoudig. Vaak moet extra apparatuur aangeschaft worden (zoals SonOff of KlikAanKlikUit-materiaal) om daadwerkelijk te anticiperen op pieken. Ook is het in de praktijk lastig om bijv. een lader of wasmachine telkens te pauzeren als bijv. de zon even weggaat. Hier ligt werkelijk een uitdaging. Ook vereist het toepassen van zulke oplossingen enige programmeer-kennis, inzicht in ergonomie (gebruikersgemak), procestechniek en algoritmes.
Led lampen
Uitvoering
Zelfstandig
Bedrijf
Jaar toepassing:
2010 - 2017
Aanraden:
Ja
Beschrijving
KlikAan-KlikUit systeem met afstandbediening en dimmers toegepast voor led-verlichting in de woonkamer en vervangen van gloeilampen en TL-buizen door led
Ervaringen
Dimbare leds 12..24Vac kunnen via een ouderwetse trafo en KlikAan-KlikUit prima werken. Op sommige niveaus ontstaat een snelle knippering, in mijn ogen hinderlijk, anderen valt dit niet op. Maar zelfs de goede - direct zonder trafo aangestuurde - (230V) Philips-ledlampen geven eenzelfde knippering. Het lijkt dat de dimmers niet in staat zijn om een dusdanige stabiele spanning te genereren. TL-buizen: ze zijn erg zuinig, ze hebben echter als nadeel dat het opstarten - vooral tijdens koude perioden - lang duurt. Bij een kort gebruik (bijv. om iets uit de ruimte te pakken) geeft een tl-buis na een tijdje geknipperd te hebben ook nog eens minder lichtopbrengst. Tegenwoordig zijn mooie retro-fit oplossingen te verkrijgen.
Tip
Wist u dat voor €5,- al een led-lamp inclusief starter te verkrijgen is? Via site: https://www.ledbuisdiscounter.nl/c-3699868/120-cm-led-tl/ hebben we enkele led-lampen gekocht. Een prima vervanging van de oude tl-buizen, met als voordelen: - Snelle opstart zonder knipperen, - Gelijk maximale lichtsterkte, - Gebruik van originele armaturen De dimbare led-lampen die ingebouwd zijn in ons kamerplafond zijn gekocht via http://www.topledshop.nl
Regenwaterafkoppeling
Uitvoering
Zelfstandig
Bedrijf
Jaar toepassing:
2000
Kosten
€200
Aanraden:
Ja
Beschrijving
Regenwater wordt opgevangen in 2 vaten op minimaal 1 meter hoogte tov maaiveld. Dit geeft de mogelijkheid om bijv. de auto te wassen of de tuin te besproeien. De tonnen zijn altijd vol tot aan de overloop. De rest van de goot-afvoeren van de woning zijn voorzien van omschakelbare uitlopen. Hiermee is te kiezen of het water het riool inloopt of naar de tuin wordt geleid.
Ervaringen
We zijn content met deze oplossing. In natte tijden is enige regulatie mogelijk. In droge tijden dienen de vaten als buffer.
Tip
Laat de vaten leeglopen tot 20 cm onder de bovenkant van de vaten voordat de strenge vorst begint; dit voorkomt evt kapotvriezen van de overloop of overige aansluitingen.
Elektrische auto
Uitvoering
Zelfstandig
Bedrijf
Jaar toepassing:
2014
Kosten
€7.000
Aanraden:
Beschrijving
Onze Prius is omgebouwd van stekkerloze hybride naar een oplaadbare hybride. Dit project omvat het importeren van Front- en Rear-controller, 76 BatteryManagementSystemen en het bestellen, assembleren en inbouwen van 76 LiFePO4-accu´s (10kWh-pakket). Op deze wijze kunnen we een jaarrond-verbruik halen van 1 liter/60km.
Ervaringen
Het semi-elektrisch rijden bevalt ons super. Onder de 80km/u kan grotendeels elektrisch gereden worden. Echter nadelig eigenschapje van de huidige systeemsoftware is dat de benzinemotor bedrijfswarm moet zijn. Dit betekent dat af en toe toch de benzinemotor aangaat om zichzelf op te warmen. Dit is als elektrische gebruiker niet te veranderen. Na 4 jaar gereden te hebben is de capaciteit van ca 80km per laadbeurt (10kWh pakket) naar ca 60km teruggelopen. Voor ons niet zo'n probleem aangezien de woon-werk-afstand klein is.
Zonneboiler
Uitvoering
Een bedrijf
Bedrijf
Menkveld, Schoonebeek
Jaar toepassing:
2000 en 2017
Kosten
€4.000
Aanraden:
Ja
Beschrijving
In 2000 is een 2,83m2 vlakkeplaat-collector aangebracht, gecombineerd met een 105 liter sanitair-boiler. Merk Atag-Luigjes, leegloop-prinicpe. In 2017 is de vlakkeplaat-collector vervangen door 59 heatpipes van het merk Kingspan. Aangesloten op de bestaande sanitair-boiler.
Ervaringen
De zonneboiler levert een belangrijke bijdrage aan de warmtevraag in de woning. Naast warmwater-voorziening voedt dit systeem ook het cv-gedeelte. Zonder deze maatregel is het voor (deze) bestaande woning lastig om de woning op temperatuur te houden. We zijn erg blij de investering toenmalig gedaan te hebben. De kosten zijn ruimschoots terugbetaald! Het lood onder vlakkeplaat-collector is vanaf 2015 meer en meer gaan lekken. Ook ontstond er steeds meer condens aan de binnenzijde van de afdekkende glasplaat. Dit is de voornaamste reden om in eind 2017 de vlakkeplaat-collector te vervangen door de heatpipes. Voordeel van heatpipes: véél hoger rendement in de winter en tijdens gure winderige dagen. Er is echter wèl instraling nodig.
Tip
Heatpipes hebben als voordeel dat ze niet door wind afgekoeld worden. Tijdens vrieskou-dagen, met gure oostenwind en onder 0 graden kan tijdens zonnige dagen de temperatuur in huis alleen door de heatpipes al op 15 graden gehouden worden, zònder bijspringen van warmtepomp of andere middelen! Aanrader. De vlakkeplaat-collector en boiler zijn door een installatiebedrijf geïnstalleerd; het aanbrengen van de 59 heatpipes is zelfstandig uitgevoerd
Hotfill, Waterbesparing overig
Uitvoering
Zelfstandig
Bedrijf
Jaar toepassing:
2001
Kosten
€400
Aanraden:
Ja
Beschrijving
1) Gebruik van voorverwarmd water (bijv. van zonneboiler of WP) voor afwas- en wasmachine. 2) Rondvoerend warm water tot aan de keukenkraan via een sanitairpompje geeft in no time warm water bij het aanrecht voor thee, koffie, koken enzovoort. Ook al is de temperatuur nog geen 60 graden, met elektrisch naverwarmen (waterkoker/inductiekookplaat) wordt de juiste temperatuur alsnog gehaald. Bespaart naast water ook nog eens op elektriciteitsgebruik.
Ervaringen
De afwas- en wasmachine worden gevoed met voorverwarmd water. Dit bespaart in het elektrisch opwarmen. Het systeem werkt al vanaf 2001 storingsvrij. Warmwater-aanvoer naar afwas- en wasmachine noodzakelijk, dus aan te leggen. Makkelijk te implementeren. Rondvoerend warm water tot aan de keukenkraan voorkomt waterverlies doordat de temperatuur meestal gelijk al hoog genoeg is.
Tip
Een simpele thermostatische douchekraan (verkrijgbaar bij elke bouwmarkt) geeft al een gewenste temperatuur tussen 20 en 50 graden. Vergeet niet de temperatuur laag te zetten ingeval een gevoelige was gedraaid wordt. Zorg dus voor toegankelijkheid naar de thermostatische douchekraan.
Electriciteitsopslag
Uitvoering
Een bedrijf
Bedrijf
Eneco
Jaar toepassing:
2017
Kosten
€5.400
Aanraden:
Ja
Beschrijving
De PowerWall kan 6,4kWh aan elektrische energie opslaan, afkomstig van overdag gegenereerde zonnestroom. De energie kan 's avonds door het eigen gezin hergebruikt worden maar ook tijdens piekuren afgegeven worden aan het net. Op die manier kan het vroegtijdig opstarten van kolencentrales vermeden worden; de energie is direct bruikbaar! Ism. Eneco (CrowdNett).
Ervaringen
We zijn heel blij met deze aanschaf, alhoewel we graag voor het grotere broertje hadden willen gaan; deze was echter nog niet op de markt gezet. We hopen op deze manier bij te kunnen dragen in het verminderen van uitstoot van de kolencentrales.
Kierdichting
Uitvoering
Zelfstandig
Bedrijf
Jaar toepassing:
2014
Kosten
€10
Aanraden:
Ja
Beschrijving
We hebben enkele veelgebruikte deuren (van hal naar keuken, van keuken naar berging en garage ed.) voorzien van langere scharnierpennen en veren. Op die manier wordt de deur telkens weer richting het kozijn gedraaid. Het verdwijnen van warmte naar koude vertrekken is daardoor sterk verminderd.
Ervaringen
Makkelijk toepasbaar.
Tip
Doen! Simpele en goedkope oplossing om energieverlies via deuren tegen te gaan. Werkt goed in een groot gezin.
Na-isolatie spouw
Uitvoering
Een bedrijf
Bedrijf
Isotechniek Duiven
Jaar toepassing:
2015
Kosten
€3.000
Aanraden:
Ja
Beschrijving
De muren van de woning zijn volledig gevuld met Pur'fect Plus G polyurethaanschuim
Ervaringen
De afstraling naar buiten is flink merkbaar gereduceerd. We vinden helaas de kleur van de cement in de vulgaten ook na enige tijd slecht overeen komen met de rest van de bestaande muur. Dat is wèl jammer.
  • Peter en Harriët Vermaas verwelkomen u tijdens de open dagen!

  • Genomineerd als 1 van de 10 "duurzaamste woningen" in de categorie vrijstaande woningen 1945-2000

  • Zonnepanelen, heatpipes en lucht-water-warmtepomp

  • Via de app een goed overzicht van de energie-bronnen

  • Inzicht in elektrische energie-stromen (Tesla Powerwall, slimme meter, elektr. auto)

  • Een greep uit het assortiment maatregelen door de jaren heen....

Ervaringen met de (ver)bouw
Veel ervaring opgedaan door het zelf doen. Via FAQ's op internet is veel informatie gevonden.
Plannen voor de toekomst
Graag willen we het aantal zonnepanelen uitbreiden op het nieuwe schuurdak. Ook ben ik voornemens om de Jaga-HR-LT-radiator in de voorkamer te voorzien van een CO2-sensor en een geautomatiseerde geïntegreerde ventilator.
Adviezen
Ik ben graag bereid om advies op maat te verstrekken. Veel woningeigenaren willen wel verduurzamen maar de drempel ligt op dit moment nog wel hoog; waar te beginnen, wat is de beste keuze, wie installeert, subsidie?? Onze woning toont vele voorbeelden van de mogelijkheden tot verduurzaming en energiebesparing.
Interview

Interview Emmen geeft Energie: 

Verduurzamen van je woning doe je in stapjes

“De laatste maatregel die is doorgevoerd is de plaatsing van HR++ glas.” Peter Vermaas is in 1993 samen met zijn vrouw Harriët verhuisd van Veenoord naar Nieuw-Amsterdam. Ze kozen bewust voor een woning met het dak en de tuin op het zuiden om optimaal van de zon te kunnen genieten. Peter is ooit begonnen met de bouw van een eigen windmolen, inmiddels is zijn huis van het gas af. “Uiteindelijk hadden we nog een gasverbruik van 41 m3 en daar wilden we echt vanaf.”

Familie Vermaas uit Nieuw-AmsterdamPeter heeft heel veel maatregelen doorgevoerd in zijn woning. Denk aan zonnepanelen, heatpipes, isolatie, zonneboiler, Tesla powerwall en een warmtepomp. Zelfs zijn eigen auto, een Prius, heeft hij eigenhandig omgebouwd tot een elektrische auto. “Een man uit Amerika heeft het bedacht. De accu van de auto was te klein, maar technisch is hij in staat om elektrisch te rijden. Ik ben samen met iemand uit Den Haag de enige die zijn auto heeft omgebouwd.”

Verduurzamen van je woning gaat in stapjes
“Je hoort de berichten wel, we moeten van het gas af. En dat klinkt wel mooi, maar voor bestaande woningen is het wel een gigantische uitdaging. We zijn nu drie jaar gasloos. Ik kom vanuit de elektronica. Ik ben technisch onderlegd en dat scheelt heel veel. Anders kwam ik ook niet zo ver. En het gaat in stapjes. Je kunt niet alles in één keer aanpakken. Je woning isoleren is het belangrijkste. En je zult het merken in het comfort. De warmtevraag wordt steeds minder. Daarna kun je denken aan opwekken van elektriciteit. De wind waait en de zon schijnt, we hebben altijd gratis energie beschikbaar. Het is zonde wanneer we daar  niets mee doen. We kunnen dit opvangen en gebruiken in het dagelijks leven.”

Heatpipes op het dak
In december heeft Peter heatpipes geplaatst op het dak. Hier is hij erg tevreden over. Er zit een vacuüm omheen, waardoor de warmte niet meer weggaat. “Tijdens mijn wintersportvakantie checkte ik op een app hoe het er in huis voorstond. Het bleek dat de warmtepomp niet was aangegaan. Eerst dacht ik dat hij stuk was gegaan, maar de heatpipes waren al in staat om de basiswarmte te leveren. En dat met een koude gure oostenwind bij een temperatuur van -9. Wat een mooi product!”

Via de app heeft Peter inzicht in zijn installaties.
Via de app heeft Peter inzicht in zijn installaties.

Andere huiseigenaren helpen
Naast een vierdaagse werkweek is Peter één dag per week actief met het verduurzamen van zijn eigen huis en het geven van advies aan andere huiseigenaren. Het is een uitgeschoten hobby geworden. Peter wil graag andere woningeigenaren helpen en zijn kennis delen. Hij heeft een infrarood camera gekocht. “Je kunt hiermee heel mooi de gaten en koudebruggen ontdekken. Ook kapotte zonnepanelen zijn te zien met de warmtecamera.”

Energiebeurs
Samen met mijn vader ga ik nu eens per jaar naar de energiebeurs in Den Bosch. Daar doe ik inspiratie op. Wanneer je zelf je woning wilt verduurzamen, kan ik je aanraden hier ook naar toe te gaan.”

Bron: Emmen geeft Energie (2 mei 2018). Verduurzamen van je woning doe je in stapjes. Via EmmengeeftEnergie.nl

 

Interview:

Van windmolen naar NoM, volledig elektrisch rijden én een Tesla-accu opslagsysteem.

700ste deelnemer Nationale Duurzame Huizenroute een feit

Begin mei ’17 meldde zich de 700ste huiseigenaar voor de Nationale Duurzame Huizenroute. Een mooie mijlpaal op weg naar 1000 deelnemers in 2017. Deelnemers die trots zijn op de door hen genomen energie besparende maatregelen en hun ideeën, keuzes en ervaringen graag delen met andere geïnteresseerden.

Op vrijdag 12 mei gingen we met een bloemetje en een pakket lokale biologische producten langs bij de Nul-op-de-Meter woning van Peter en Harriët Vermaas in Nieuw-Amsterdam (Drenthe). Wie zijn ze, waarom meldden ze zich aan? En welke maatregelen hebben ze genomen om hun woning tot Nul-op-de-Meter te krijgen?

Systeemtechnicus
Bij binnenkomst staat de koffie klaar en ligt er een uitgebreide systeemtekening op tafel waarin alle maatregelen vermeld staan. We hebben kennelijk te maken met een echte systeemtechnicus. Vol enthousiasme vertelt Peter Vermaas over zijn weg naar Nul-op-de-Meter. “23 jaar geleden kochten we deze jaren ’80 woning. Toen al bewust vanwege de tuin op het zuiden om optimaal gebruik te maken van zonne-energie.” Samen met z’n vader bouwde hij een windmolen met spanwijdte van 3 meter. “Goed voor een kleine 500 Wattpiek”. Daarnaast werden er een zonneboiler en voor 600 Wattpiek aan zonnepanelen op het dak geplaatst.

Grijswatersysteem
“Door de komst van onze kinderen merkten we dat het waterverbruik erg toenam. Voor ons reden genoeg om te zoeken naar alternatieve manieren van waterverbruik.” Het toilet kon al snel worden doorgespoeld met bronwater. “Ons verbruik nam af met 40%!”

Zelfomgebouwde elektrische auto
Enkele jaren later werd de windmolen afgebroken en in 2013 kwam er voor totaal aan 6.6 kWp aan zonnepanelen op het dak en bouwde Peter zijn Toyota Prius eigenhandig om tot elektrische auto. In de jaren erna kwam er een HR-luchtwaterpomp, werd de gehele woning geïsoleerd en kwamen er een nieuwe HR-ketel plus een nieuwe houtkachel die ook volledig geïntegreerd werd in het warmwatersysteem van de woning. Door de genomen maatregelen verbruikt de familie Vermaas per saldo inmiddels minder energie dan ze opwekken. “De oude zonnepanelen hebben we op onze huurwoning geplaatst.”

Gasloos wonen
Sinds begin 2016 is de woning ontkoppeld van het aardgasnet en voorzien twee vaatjes propaangas in hun minimale gasbehoefte. Door deelname aan een pilotproject van Eneco beschikt de familie Vermaas inmiddels ook over een Tesla-accu opslag. Dat de bijgeleverde transportkist inmiddels wordt gebruikt als unieke tuintafel sluit helemaal aan bij het principe van Peter en Harriët. “Vanuit een stukje ideologie, hobby en vakkennis bijdragen aan een beter milieu en duurzamer verbruik van fossiele brandstoffen.” Die combinatie heeft eraan bijgedragen dat familie Vermaas inmiddels produceert in plaats van consumeert. Een schitterend resultaat en prachtige toevoeging aan de Nationale Duurzame Huizenroute.

Open huis
Peter en Harriët kregen de afgelopen tijd al steeds meer geïnteresseerden over de vloer voor inspiratie en ervaringen. Deelname aan de Nationale Duurzame Huizenroute sluit daar helemaal bij aan.

Stel een vraag aan de bewoner(s) van deze woning:

Dit formulier is alléén bedoeld voor vragen over maatregelen.
LET OP: Geen acquisitie. Mediaverzoeken, onderzoeksvragen, studententopdrachten en andere vragen via de organisatie! Uitleg >