Vrijstaande woning - 1982, Maasbree

Vrijstaande woning - 1982, Maasbree

Woning
  • Woonhuis met 12 zonnepanelen, verwarming met warmtepompen en kachel. Dit jaar is het gelukt om voor electriciteit op jaarbasis geld terug te krijgen.

  • Warmtepompboiler en warmtepomp voor de verwarming. Omdat wij nog zwarte slangen hebben gaat het water niet rechtstreeks de slang in.

  • Houtkachel met uitsluitend gebruik van hout uit onderhoud van tuinen en landschapselementen.

  • Ligfiets, volledig recycle in de groentetuin met kasje op de achtergrond voor kweek van ca 40 soorten groente en 20 soorten fruit

Ervaringen met de (ver)bouw
Ben op zoek naar een zo optimaal mogelijke instelling. Met de beste ervaring tot nu toe bij een constante instelling thermostaat op 19 graden Celsius. Als we in de loop van de dag passief thuis zijn, gaat meestal de kachel aan en is het vlug heel comfortabel. Doordat de schoorsteen etc. midden in het huis zit, worden alle ruimte min of meer mee verwarmt. s`Morgens is het nog merkbaar dat de kachel aan is geweest.
Plannen voor de toekomst
Energie neutraal. Ben op zoek naar mogelijkheden voor als het niet waait en de zon niet schijnt. Misschien kan dan de energiebron van een waterstofauto nog mogelijkheden bieden. Verder zoek ik noch altijd naar een vloeistof die het vriespunt bij liefst 30 tot 40 graden heeft voor de verwarming. Dit is met zonne-energie op te warmen waardoor er nog alleen energie nodig is voor het rondpompen van water, uiteraard bijeen goede isolatie.
Adviezen
Met kleine dingen is een ouder huis, en zeker in onze situatie, goed te verwarmen met warmtepompen. Door de warmtepompen met andere regeling wordt de combinatie met houtkachel die min of meer werkt als Oostenrijkse speksteenkachel steeds gunstiger. Naast energie zijn er ook andere mogelijkheden voor besparing. Zie foto's.

Stel een vraag aan de bewoner(s) van deze woning:

Dit formulier is alléén bedoeld voor vragen over maatregelen.
LET OP: Geen acquisitie. Mediaverzoeken, onderzoeksvragen, studententopdrachten en andere vragen via de organisatie! Uitleg >