Vrijstaande woning - 1991, Leiden

Vrijstaande woning - 1991, Leiden

Woning
Vloerisolatie
Uitvoering
Een bedrijf
Bedrijf
Maison Maison Heemstede
Jaar toepassing:
2017
Kosten
€2.000
Aanraden:
Ja
Beschrijving
De vloer is al geïsoleerd bij de bouw met polystyreen (piepschuim), maar de isolatie kan beter. Ik heb daarom Tonzon kussens laten aanbrengen, over de bestaande isolatie. De vloerisolatie is hierdoor sterk verbeterd. Tevens is er water- en dampdicht folie aangebracht op de bodem van de kruipruimte. De kruipruimte is hierdoor droog geworden.
Ervaringen
De vloer voelt warmer aan. De kruipruimte is nu droog.
Tip
Aanbrengen van deze isolatie is zelf haast niet te doen. Dit kan je beter door een ervaren team laten doen.
Centrale balansventilatie
Uitvoering
Zelfstandig
Bedrijf
Jaar toepassing:
2005
Kosten
€1.500
Aanraden:
Nee
Beschrijving
Er was al centrale afzuiging. De afzuigunit is weggehaald. De afvoerkanalen voor de vuile warme lucht zijn behouden gebleven. Ik heb luchttoevoerkanalen naar alle kamers aangelegd voor de toevoer van warme verse lucht. Er is een ITHO WTW unit geplaatst. In dit apparaat wordt de warmte van de vuile lucht overgedragen aan de verse koude lucht. Op deze wijze wordt het huis geventileerd, met een minimaal verlies aan warmte.
Ervaringen
Het huis wordt geventileerd, vrijwel zonder warmteverlies.
Tip
Deze maatregel is bij bestaande bouw niet eenvoudig te realiseren.
Zonnepanelen
Uitvoering
Een bedrijf
Bedrijf
Jaar toepassing:
2013
Kosten
€6.000
Aanraden:
Ja
Beschrijving
In 2009 heb ik drie zonnepanelen laten aanbrengen met een gezamelijk piekvermogen van 500 W, om ervaring op te doen. In 2013 heb ik 16 zonnepanelen laten installeren met een gezamenlijk piekvermogen van 4 KW. Dit jaar zijn de drie zonnepanelen verwijderd en heb ik 10 zonnepanelen laten installeren met een gezamenlijk piekvermogen van 3 KW.
Houtkachel
Uitvoering
Een bedrijf
Bedrijf
Schrier Warmond
Jaar toepassing:
2015
Kosten
€2.500
Aanraden:
Ja
Beschrijving
Mijn openhaard heb ik weggesloopt en een RIKA hoogrendement houtkachel met lage uitstoot van schadelijke stoffen laten plaatsen. Hout betrek ik van een geriefhoutbosje dat ik met een aantal mensen beheer. De voornamelijk essen worden elke tien jaar gekapt, waarna op de stobben weer nieuwe scheuten uitlopen, die na tien jaar dan weer gekapt worden etc. Dit jaar heb ik een Abcat filter in de afvoer geïnstalleerd. Deze vangt fijnstof op en is tevens katalysator, waardoor schadelijke stoffen, zoals PAC's worden naverbrand.
Tip
Een houtkachel is alleen interessant, als je voor weinig geld aan voldoende en goed hout kunt komen.
Lucht/water warmtepomp buitenlucht
Uitvoering
Een bedrijf
Bedrijf
van der Poel BV Zoeterwoude.
Jaar toepassing:
2017
Kosten
€16.000
Aanraden:
Ja
Beschrijving
In december 2017 heb ik een lucht/water warmtepomp laten installeren, de Nibe F2120 12. Dit type warmtepomp onttrekt warmte aan de buitenlucht en voegt deze warmte toe aan het CV water. De benodigde electriciteit wordt door de zonnepanelen opgewekt. De HR CV ketel is opgedoekt. Koken doen we elekrisch, waardoor we geen gas meer gebruiken. Ik heb het gas dan ook laten afsluiten. Het opheffen van de gasaansluiting wordt door Liander gefrusteerd. De warmtepomp voldoet uitstekend, ook met koud winterweer. Hij maakt weinig geluid.
Tip
Als je een warmtepomp wilt installeren zijn lage temperatuur radiatoren en / of vloerverwarming noodzakelijk. Vanwege de hoge kosten is de terugverdientijd erg lang.
Regenwater hergebruik
Uitvoering
Zelfstandig
Bedrijf
Jaar toepassing:
2014
Kosten
€500
Aanraden:
Ja
Beschrijving
Ik heb in 2014 een Regenwaterhergebruik-installatie aangelegd, waarmee de wc volledig automatisch wordt gespoeld. Er is een buffer van twee IBC vaten van elk 1 m3. Bij gebrek aan regenwater kan ik eenvoudig omschakelen naar leidingwater.
Tip
Alleen indien je het zelf kunt realiseren is het haalbaar, anders veel te duur.
Compostbak
Uitvoering
Zelfstandig
Bedrijf
Jaar toepassing:
1980
Kosten
€150
Aanraden:
Ja
Beschrijving
Ik heb twee compostbakken van Hillhout naast elkaar staan, opgebouwd uit blokhutplanken. Eén bak ben ik aan het vullen met nieuw groenafval. Uit de andere bak schep ik steeds wat half verteerd materiaal over het nieuwe materiaal. De ene bak wordt dus voller en de andere steeds leger. Op een gegeven moment stuit ik op het volledig verteerde materiaal en dat strooi ik uit over de tuin. Dan ga ik de lege bak vullen met nieuw materiaal en zo vise versa.
Ervaringen
Na circa een half jaar is het materiaal verteerd en heb ik weer een lege bak. Op deze wijze slaag ik er in om bijna al het groenafval uit onze tuin te composteren.
Tip
Zorg dat de inhoud van de bak niet uitdroogt, anders verteert het niet. Doe ook geen houtige materialen in de bak.
  • Vrijstaande woning aan woonerf.

  • HR Houtkachel.

  • Twee IBC vaten voor regenwateropslag.

  • Twee compostbakken.

  • Warmteterugwinunit voor ventilatie.

  • Lucht / waterwarmtepomp.

  • Vloerisolatie en bodemfolie.

  • 10 plus 16 zonnepanelen.

Stel een vraag aan de bewoner(s) van deze woning:

Dit formulier is alléén bedoeld voor vragen over maatregelen.
LET OP: Geen acquisitie. Mediaverzoeken, onderzoeksvragen, studententopdrachten en andere vragen via de organisatie! Uitleg >