Vrijstaande woning - 2000, Oostknollendam

Vrijstaande woning - 2000, Oostknollendam

Woning
Nul-op-de-meter woning, Domotica, Energiemonitor, Inregelen cv-installatie, Slimme meter, Temperatuurregeling per vertrek, Zonnepanelen, Hotfill, Pompschakelaar, Centrale balansventilatie, Houtgestookte cv-ketel, Lucht/water warmtepomp, Zonneboiler, Buffervat, Vloerverwarming, Elektrische auto, Energiezuinige koelkast, Energiezuinige wasmachine, Zuinige apparaten, Stand-by-killer, Led lampen
Uitvoering
Zelfstandig
Bedrijf
Jaar toepassing:
vanaf 2009
Kosten
€40
Aanraden:
Ja
Ervaringen
Sinds 2009 hebben wij in stappen maatregelen genomen om tenslotte tot een geheel zelfvoorzienende woning te komen die ook voldoende energie kan opwekken voor een elektrische auto, een elektrische boot en een gastenverblijf (kleine woning in de tuin)
Tip
Veel van de oplossingen die wij hebben toegepast kun je terugvinden op onze website www.haroldhalewijn.nl of via www.hetslimmehuis.nl
Maatwerkadvies, Duurzame vakantiewoning, VR-ketel
Uitvoering
Zelfstandig
Bedrijf
Jaar toepassing:
2013
Aanraden:
Ja
Beschrijving
In de tuin hebben wij een vrijstaand gastenverblijf (kleine woning) die is aangesloten op de verwarming van de hoofdwoning. Voor warmwater bereiding wordt een boiler gebruikt, gekoppeld aan de domotica installatie en met voorverwarming in de zomer. Het gastenverblijf is voorzien van zonnepanelen.
Ervaringen
Deze woning produceert meer elektrische energie dan zelf wordt verbruikt. Het overschot wordt teruggeleverd aan de hoofdwoning.
Uitvoering
Zelfstandig
Bedrijf
Jaar toepassing:
2017
Kosten
€4.000
Aanraden:
Ja
Beschrijving
De luchtwarmtepomp draait Ruim2 jaar en voorziet de volledige woning van warmte en (deels) warmwater. Dit samen met een hout-cv ketel voor als het écht koud wordt en een grote zonneboiler installatie voor de zomermaanden.
Houtgestookte cv-ketel
Uitvoering
Zelfstandig
Bedrijf
Jaar toepassing:
2011
Kosten
€5.000
Aanraden:
Ja
Beschrijving
Sinds 2011 hebben wij een hout-cv kachel die is aangesloten op een 1000 liter buffervat waar ook de zonneboiler en de lucht-warmtepomp op zit aangesloten. Tot vorig jaar werd er jaarlijks circa 6 m3 hout verstookt om de gehele woning in de winter te verwarmen, samen met een elektrisch warmte spiraal. Houtstook is gezellig voor jezelf maar bewerkelijk en geeft natuurlijk ook rookoverlast. Door de nieuwe luchtwarmtepomp is de hout-cv alleen nog op zeer koude dagen worden gebruikt en heeft minder dan 2 m3 hout verbruikt.
Buffervat
Uitvoering
Zelfstandig
Bedrijf
Jaar toepassing:
2011
Kosten
€2.500
Aanraden:
Ja
Beschrijving
Een buffervat is noodzakelijk voor elke vorm van hernieuwbare energie. Zonneboilers, warmtepompen en hout-cv kachels werken alleen maar via een buffervat. De capaciteit van het vat wordt bepaald door de warmte afgifte van de warmtebronnen. Veel hedendaagse woningen hebben weinig of geen ruimte voor een buffervat. Houd daar rekening mee want een minimale omvang van 300 liter betekent niet alleen gewicht maar ook een omvang van circa 80cm x 130cm. En een vat zoals wij die hebben van 1.000 liter vult een hele ruimte!
Tip
Zoek naar een vat met Duitse degelijkheid en minimaal 2 of liever zelfs, 3 warmte spiralen voor toekomstige uitbreidingen. Daarnaast veel koppelingsmogelijkheden om zonering te kunnen toepassen.
Regenwater hergebruik
Uitvoering
Zelfstandig
Bedrijf
Jaar toepassing:
2012
Kosten
€900
Aanraden:
Nee
Beschrijving
Wij hebben bij de bouw van de woning een extra leiding circuit in de woning tbv de toiletten laten aanleggen. Hierop is later een bestaande 8 m3 waterput aangesloten met pompinstallatie en hydrofoor voor de waterdruk.
Ervaringen
De ervaringen zijn slecht. Vuil zorgt ervoor dat de pomp na enkele maanden vastloopt. Dit hebben wij 2 maal opgelost door de pomp te vervangen maar inmiddels is de installatie buiten gebruik gesteld. De kosten wegen niet tegen de besparingen op. Er werd een besparing van 50% op drinkwater behaald, maar dit is in geld uitgedrukt slechts 50 euro per jaar. Een nieuwe pomp kost € 700,-
Domotica
Uitvoering
Zelfstandig
Bedrijf
Jaar toepassing:
2014
Kosten
€3.000
Aanraden:
Beschrijving
De hele woning wordt bestuurd door een Domotica installatie. Hiermee worden temperaturen bewaakt, verlichting geschakeld en via slimme meters worden zware verbruikers (zoals laadpaal, doorstroomverwarmer, warmtepomp) in en uitgeschakeld om de elektrische belasting te bewaken.
Ervaringen
Domotica is een vak apart. Ik heb gekozen voor een eenvoudig en goedkoop consumenten systeem waarmee vrijwel elk probleem kan worden opgelost. Toch is de betrouwbaarheid wel 'een dingetje'.
Ervaringen met de (ver)bouw
Wij zijn nu ruim 9 jaar bezig om onze energie label B woning geheel energie neutraal te krijgen. Er zijn zelfs jaren dat wij energie terugleveren, een energie + woning dus! De elektriciteitsproductie is ook voorzien voor mobiliteit.
Plannen voor de toekomst
De gasmeter zit er nog in maar is al 3 jaar niet meer in gebruik.
Adviezen
Eerst isoleren. Dan lage temperatuur verwarming (vloerverwarming) toepassen en dan overige maatregelen en investeringen.

Stel een vraag aan de bewoner(s) van deze woning:

Dit formulier is alléén bedoeld voor vragen over maatregelen.
LET OP: Geen acquisitie. Mediaverzoeken, onderzoeksvragen, studententopdrachten en andere vragen via de organisatie! Uitleg >