Vrijstaande woning - 2008, Eindhoven

Vrijstaande woning - 2008, Eindhoven

Woning
Ontwerpmaatregelen
Bedrijf
Jaar toepassing:
2008
Aanraden:
Beschrijving
Het huis heeft alleen ramen op het oosten en westen. voordeel: geen zonneschermen. Nadeel geen extra opwarming in de winter.
Ervaringen
Het huis blijft goed koel in dezomer. Er moet wel goed geventileerd worden in de zomer door de grote wintertuin. De extra warmte van de zon in de winter wordt in de huiskamer wel gemist.
Nul-op-de-meter woning
Uitvoering
Zelfstandig
Bedrijf
Jaar toepassing:
2011
Kosten
€20.000
Aanraden:
Beschrijving
Dit is gerealiseerd middels zonnepanelen.
Ervaringen
Zonnepanelen zijn ideaal zolang gesaldeerd kan worden. Bij mij liggen de panelen onde een hoek van 9 graden. Hetzijn dunne film panelen, deze hebben minderdegradatie bij hogere temperaturen.
Tip
Ik heb nu een zwartrubber dak. Dit kan beter in een witte variant gedaan worden, dat geeft minderwarmte in de zomer en betere isolatie in de winter.
Levensloopbestendig
Bedrijf
Jaar toepassing:
2008
Aanraden:
Ja
Beschrijving
Huis is drempelloos uitgevoerd en alle woonfuncties zijn gelijkvloers. De bovenverdieping is voor de gasten.
Dakisolatie binnenkant
Bedrijf
Jaar toepassing:
2008
Aanraden:
Beschrijving
Omdatde aannemer de spouwisolatie niet goed heeft uitgevoerd en dit niet meerte herstellen was, is extra dakisolatie aangebracht.
Ervaringen
Extra dakisolatie is goed, maar ik mis de isolatie in de muren. (berekend is dat dit toch 600m3 gas scheelt)
Tip
Isolatie en ventilatie zijn het belangrijkste voor goede comfort.
Spouwisolatie
Bedrijf
Aanraden:
Beschrijving
Door de buitenmuur zonder stootvoegen uit te voeren is er geen luchtspleet nodig tussen isolatie en buitenmuur. Hierdoor kan de isolatie maximaal zijn. Helaas is er minder isolatie aangebracht door de aannemer.
Tip
Vol elke stap van de aannemer!!
Lucht/lucht warmtepomp
Bedrijf
Aanraden:
Beschrijving
Zie Airco
Lucht/water warmtepomp buitenlucht
Uitvoering
Zelfstandig
Bedrijf
Jaar toepassing:
2014
Kosten
€5.000
Aanraden:
Ja
Beschrijving
2014 warmtepomp uit China geïmperteerd. Dit was mijn hybride systeem met een buffer van 300 liter. 2017 inverter warmtepomp als hoofd verwarming.
Ervaringen
De eerste warmtepomp heeft goed gefunctioneerd, maar doorde hoge luchtvochtigheid in Nederland vroor hij snel aan, dusalleen geschikt vooreen hybride oplossing samen met een CV ketel. In 2017 een 16Kw inverter gekocht met subsidie. Deze is voldoende om het hele huis te verwarmen. De eerste heeft altijd feilloos gefunctioneerd met een delta-T van 15 graden (groot temperatuur verschil en klein debiet). De nieuwe inverter moet met een klein verschil van 5 graden werken met een groot volume water. De leidingen moeten dan dik uitgevoerd worden. Mijn ervaring met de leverancier is uitermate slecht. De pomp viel meteen na installatie in storing op het koude middel. Na 12 weken kreeg ik een bezoek van de heren, waarbij de pomp idezelfde storingsmelding gaf. Na veel geprots kreeg de 16 Kw pomp het voor elkaar om een reservoir van 100 liter in een uur 22 graden op te warmen (dat doet een goede gaspit ook) en kwam de conclusie, de pomp is Ok en de aansluiting verkeerd. 3 weken later bleek de popmp toch lek en is nog eens 3 weken later de pomp vervangen. Deze pomp kreeg zonder problemen het reservoir in 15 minuten op temperatuur. Compensatie ho maar.
Tip
Wilt u zelf een monoblock warmtepomp installeren, gebruik dan de installatie handleiding van Nefit, deze is heel duidelijk in het hoe en waarom. Bij Panasonic Nederland rijkt de kennis niet erg ver. Ze kunnen de storingsmelding niet herleiden naar de oorzaak. Let wel op dat bij een lage temperatuur verwarming de pijpdiameters groter moeten zijn dan bij een CV installatie en er meer water verpompt moet worden. Een vloerverwarming is ideaal, maar met geforceerde lage temperatuur radiatoren lukt het ook goed.
Pelletkachel
Uitvoering
Zelfstandig
Bedrijf
Jaar toepassing:
2016
Kosten
€750
Aanraden:
Ja
Beschrijving
Pellet kachel als verwarming in voor en najaar als de hoofdverwarming nog niet aan hoeft
Ervaringen
De pellet kachel was bij mij een uitkomst, heeft tijdens de storing van de inverter warmtepomp dienst gedaan als hoofdverwarming. De kachel moet wel goed ingeregeld worden om te zorgen dat er nauwelijks of geen roet ontstaat. De kachel mag alleen een beetje roken als hij ontstoken wordt (ca 2 minuten). De meeste kachels zijn heel groot en komen prominent te staan. Deze is kan geheel tegen de muur staan en heeft een mooi vlambeeld.
Infraroodverwarming
Uitvoering
Zelfstandig
Bedrijf
Jaar toepassing:
2016
Kosten
€200
Aanraden:
Ja
Beschrijving
Een infrarood paneel, straler of kwartslamp geven direct een aangename stralingswarmte.
Ervaringen
In de badkamer en buiten is een warmtestraler zeer effectief. Je verwarmt daarmee de persoon en niet deruimte en alleen als je er gebruik van maakt. Het rendament is in die gevallen hoog. Als ruimte verwarming is het af te raden, de gebruikskosten zijn hoog en de CO2 belasting is dan ook.
Tip
Let op het type: Paneel is groot en heeft een temperatuur van 100 graden, ideaal bij een afstand van 0,3 tot 1,5 meter. Effect is redelijk snel voelbaar, ca 2 minuten. Straler is gemiddeld groot en heeft een temperatuur van 300 graden, ideaal bij een afstand van 1,0 tot 3,0 meter. Opwarmen duurt wat langer, ca 6 minuten. Kwarts straler is klein en heeft een temperatuur van 1000 graden. ideaal bij afstanden van ca 3 meter. Opwarmen gaat zeer snel, meteen effectief.
Zonnepanelen
Uitvoering
Zelfstandig
Bedrijf
Jaar toepassing:
2011
Kosten
€21.000
Aanraden:
Ja
Beschrijving
81 dunne film panelen onder een hoek van 9 graden.
Ervaringen
Deze Sharp panelen waren in 2011 betaalbaar. Totaal 10300 Kw piek. Geen subsidie, moet wel nog de BTW terugvragen. Deze panelen zijn ideaal, blijven gewoon schoon, terwijl ze bijn vlak liggen. Weinig teruggang in opbrengst bij de hoge temperaturen van afgelopen zomer. Salderen is wel nodig, de opbrengst in de winter is laag. Totale opbrengst tot nu, ca 65000 kWh.
Airco
Uitvoering
Zelfstandig
Bedrijf
Jaar toepassing:
2016
Kosten
€1.850
Aanraden:
Ja
Beschrijving
Ideaal voor het ontvochten en koelen in de zomer. Ook heel geschikt om teverwarmen in de winter.
Ervaringen
Een airco is de goedkoopste manier om je huis te verwarmen en/of te koelen met een warmtepomp. Aanleg is eenvoudig. Nadeel is de luchtstroom en het geluid. Wat betrefd comfort dus alleen toepassen als de voordelen opwegen tegen de nadelen. Koelen met vloerverwarming is niet effectief, omdat de lucht niet gedroogd wordt en een koude vloer geeft condens op de vloer voordat het koelen effectief wordt. Groot voordeel van de airco, hij geeft net als infraroodverwarming meteen warmte, dus voor vertrekken die niet continu bewoond zijn ideaal.
Tip
Let op dat je kiest voor een inverter met voldoende regelstanden. Een warmtepomp houd niet van in en uitschakelen. Zet de binnentemperatuur bij het koelen niet te laag. Maximaal 5 graden onderde temperatuur buiten. De lucht wordt dan voldoende gedroogd, zodat de atmosfeer niet meerbenauwd aandoet.
  • Voorzijde woning

  • Achterzijde woning

Ervaringen met de (ver)bouw
De aanleg van vloerverwarming, gas, licht, water, lucht(WTW), riool, zonnepanelen, zonnecollector, pelletkachel en warmtepomp is door mijzelf uitgevoerd. Bijna alles ging in een keer goed. De eerste warmtepomp uit China (eigen import) is in 2017 vervangen door een "state of the art" exemplaar, deze laatste heeft de nodige problemen gehad door ondeskundige deskundigen!!
Plannen voor de toekomst
Elektrische auto?
Adviezen
Goed laten voorlichten, comfort is zeer belangrijk. (eerst isolatie, dan ventilatie, dan de rest).

Stel een vraag aan de bewoner(s) van deze woning:

Dit formulier is alléén bedoeld voor vragen over maatregelen.
LET OP: Geen acquisitie. Mediaverzoeken, onderzoeksvragen, studententopdrachten en andere vragen via de organisatie! Uitleg >