Vrijstaande woning - 2008, Oirschot

Vrijstaande woning - 2008, Oirschot

Woning
Architectuur
Uitvoering
Een bedrijf
Bedrijf
BOUWkunstWERKplaats
Aanraden:
Ja
Beschrijving
Een belangrijke, maar minder uitgelichte, duurzame maatregel is een gebouw geschikt maken voor veranderingen in de tijd. Een gebouw staat er (doorgaans) langer dan één mensenleven en iedereen kent voorbeelden van verschillende fases in een mensenleven die er om vragen dat het gebouw mee kan veranderen als de situatie er om vraagt. Gebruikers zijn passanten. Wanneer een gebouw zich eenvoudig laat aanpassen, gaat het langer mee en vraagt het minder energie en materiaal bij de aanpassingen Doordat deze woning bestaat uit een stalen hoofddraagstructuur in buitengevels en enkele kolommen in de kelder, zijn de wanden in de woning niet constructief. Deze kunnen dus relatief eenvoudig worden uitgebroken en verplaatst. Hiervoor zijn geen constructieve maatregelen nodig.
Tip
Op de foto's genomen in de kelder is te zien dat wanden niet tot het plafond doorlopen. Enkel de (donker geschilderde) kolom is dragend. De kelder, maar ook de begane grond en 1e verdieping zijn daardoor nagenoeg geheel vrij indeelbaar.
Ontwerpmaatregelen
Uitvoering
Een bedrijf
Bedrijf
BOUWkunstWERKplaats
Aanraden:
Ja
Beschrijving
Door permanente overstekken, doorstekende buitengevels en horizontale lamellen schermen, wordt de warme zomerzon nagenoeg helemaal van het grote glasvlak op de zuidgevel geweerd. Door dit op subtiele wijze in het ontwerp te integreren vallen deze maatregel niet direct op en worden deze als vanzelfsprekend voor het ontwerp ervaren.
Tip
Een toelichting op deze maatregel is te zien op de foto's (o.a. de zonnestudie).
Passieve zonwering
Bedrijf
Aanraden:
Ja
Beschrijving
Naarmate de buitentemperatuur daalt, stijgt warmtebehoefte in de woning. Doordat de zon dan in hoogte zakt en onder de permanente zonwering op grasvlakten valt, valt er steeds meer direct zonlicht op de zuid-georiënteerde glaspuien. Op dat moment wordt de woning passief verwarmd.
Ervaringen
Het gebruik van de gratis passieve zonne energie zonder de tussenkomst van installaties, scheelt direct in energiekosten.
Bodem/water warmtepomp
Bedrijf
Aanraden:
Beschrijving
Een warmtepomp met bodemsysteem biedt je naast de mogelijkheid om te verwarmen, ook de mogelijkheid om passief te koelen. Passief koelen is t.o.v. conventionele airco's een zeer energiezuinige manier van koelen. Tevens wordt de warmte die wordt onttrokken aan de woning (in de zomer) opgeslagen in de boden en is deze warmte bruikbaar om de woning op te warmen in de winter.
Ervaringen
Het effect van passieve koeling met behulp van de warmtepomp in de zomer is boven verwachting groot! Bij warme dagen in de zomer (buitentemperatuur 30 - 35graden) is een gemiddelde binnentemperatuur van 24 graden geen uitzondering.
Wandverwarming
Uitvoering
Een bedrijf
Bedrijf
Aanraden:
Ja
Beschrijving
Lage temperatuurverwarming is energetisch zeer voordelig. Ook een warmtepomp (bij dit project toegepast) rendeert het beste bij een zo laag mogelijke watertemperatuur. Vloer- en wandverwarming zijn voorbeelden van een lage temperatuurverwarming, Deze woning is uitgevoerd met zowel vloer- als wandverwarming als hoofdverwarming . Hierdoor is er relatief weinig energie nodig om de woning te verwarmen. In de zomer kan de woning (met behulp van de warmtepomp) passief gekoeld worden.
Ervaringen
Het effect van passieve koeling in de zomer is boven verwachting groot. Bij warme dagen in de zomer (buitentemperatuur 30 - 35 graden) is een gemiddelde binnentemperatuur van 24 graden geen uitzondering.
Tip
Wandverwarming compenseert de straling van vlakken die normaliter koud uitstralen (in werkelijk worden koude vlakken door mensen aangestraald en voelt dit oncomfortabel). De ruimtetemperatuur kan bij wandverwarming aanzienlijk lager zijn terwijl er toch een grote mate van warmtecomfort in de ruimte heerst. Door met wandverwarming de oppervlakte van het afgiftesysteem (bijv. vloerverwarming) te vergroten, kan de watertemperatuur in het CV circuit nog lager en dus nog energetischer zijn.
Vloerverwarming
Bedrijf
Aanraden:
Beschrijving
Zie ook de beschrijving bij wandverwarming.
Ervaringen
De ervaring van vloer- en wandverwarming is erg prettig. Geen hinderlijke elementen zoals radiatoren en convectoren. Stralingswarmte is een erg comfortabele manier van verwarmen.
Tip
Wat belangrijk is om bij vloer- en wandverwarming rekening mee te houden, is dat het relatief trage afgiftesystemen zijn. In deze woning is om die reden een houtkachel aangebracht, om op enkele dagen in de overgang seizoenen (van herfst en lente) op momenten toch snel te kunnen reageren.
Centrale balansventilatie
Bedrijf
Aanraden:
Beschrijving
Voor een goed en gezond binnenklimaat moeten woningen geventileerd worden. Bij een balansventilatie met warmteterugwinning wordt de verse toevoerlucht van buiten, voorverwarmd met de 'vuile' lucht die wordt afgevoerd uit de woning. Dit gebeurt met een warmtewissellaar (er vind hierbij geen vermenging van lucht plaats. De mate waarin warmte wordt teruggewonnen is afhankelijk van het rendement van de ventilatie unit. Bij dit project is het terugwin rendement 95%! Dit betekent in de praktijk dat wanneer de binnentemperatuur 20 graden en de buitentemperatuur (in de winter) -5 graden is (er is dan een verschil van 25) graden, de verse lucht met 18 - 19 graden voorverwarmd wordt ingeblazen. De toevoerlucht hoeft dus niet door het verwarmingssysteem worden opgewarmd. Door de afzuigventielen te plaatsen daar waar de warme lucht zich ophoopt (boven in de nok) en de verse toevoerlucht op leefniveau voorverwarmd in te blazen, wordt op slimme manier (met gebruik van de natuurwetten), het systeem optimaal ingezet.
Ervaringen
In de praktijk zijn metingen gedaan in deze woning waaruit bleek dat de lucht met een buitentemperatuur van -9 graden in de woning werd ingeblazen met een temperatuur van 21 graden.
Actieve zonwering
Bedrijf
Aanraden:
Beschrijving
Wanneer in zomer en winter een teveel aan warmte ontstaat kan de geïntegreerde buitenzonwering (in zones) worden neergelaten. Zonwering kan ook automatisch (m.b.v. een zonnensensor) naar beneden gestuurd worden, dit naar wens van de gebruiker. Dit kan handig zijn wanneer je overdag niet thuis bent en wilt voorkomen dat de woning niet overmatig opwarmt. Door de lamellen blijft het zicht op de tuin te aller tijden gewaarborgd.
  • Transparante zuid-georiënteerde achtergevel

  • Optimale beleving van de achtertuin

  • Door het doorstekende kader wordt warme zomerzon van glasvlakken geweerd

  • Koude noordzijde relatief gesloten

  • Interieur-1 automatisch geregelde lamellenzonwering

  • optimaal benutten van lichtinval en zonnewarmte in koudere maanden

  • Schets concept

  • zonnestudie voor optimaal gebruik passieve energie

  • Directe relatie binnen/buiten (keuken) met schaduwterras

  • Permanente en beweegbare zonwering

Ervaringen met de (ver)bouw
We kunnen als bewoners zowel samen als afzonderlijk van elkaar onze activiteiten uitvoeren door een plek te zoeken in het totaalvolume. Te aller tijden blijft contact met elkaar mogelijk. De buitenruimte kan, door de toepassing van grote, te openen gevelvlakken, direct bij de woning worden betrokken. Zodra je de woning binnenkomt, kom je in een zee van licht en ruimte. De lichtinval is, afhankelijk van de weersomstandigheden, te regelen met de geïntegreerde (automatisch gestuurde) buitenlamellen. Doordat begane grond iets in hoogte is opgetild, wordt de diepte van de tuin optimaal beleefd en ontstaat de zichtlijn naar het uitzicht over de windbaan naast ons huis. De kelder is doordacht uitgevoerd en daardoor erg aangenaam. In de zomer altijd koel, terwijl de hooggeplaatste raampartijen er voor zorgen dat je je niet in een kelder waant en je aan de achterzijde (met behoud van privacy) zelfs een zicht op de tuin bieden.
Plannen voor de toekomst
We zijn voornemens om op korte termijn zonnecollectoren te plaatsen. Ter voorbereiding daarvan is bij nieuwbouw een zonneboiler geïnstalleerd.
Adviezen
Door de juiste aandacht te (laten) besteden aan het ontwerptraject van je gebouw, kan het als 'maatpak' voor je ontworpen worden. Hierdoor kun je goede, doordachte gebouwen maken die verrassend en vanzelfsprekend zijn tegelijkertijd! Hierbij is de wisselwerking tussen binnen- en buitenruimtes, waardoor binnen en buiten in elkaar over gaan en elkaar versterken erg belangrijk. Licht, ruimte en fijne materialen zijn de bouwstenen voor een 'vanzelfsprekend' prettig gebouw.
Interview

“We hebben daglicht en uitzicht nodig”
Aan het einde van een doodlopende straat, in een nieuwbouwwijk van Oirschot, doemt een futuristisch ogend bouwwerk op. De gitzwarte muren en het schuinoplopende dak contrasteren bij de lichtgekleurde houten voorgevel. Aan de straatkant ziet de woning er gesloten uit, met een loopbrug die toegang geeft tot de opgehoogde voordeur. Het geeft een unieke uitstraling en doet je afvragen hoe de woning er van binnen en vanuit de tuinzijde uitziet. Via de Nationale Duurzame Huizen Route geeft de bewoner Jasper van den Heuvel een kijkje in zijn woning en vertelt hij graag over de duurzame keuzes die zijn gemaakt. 
Lees het hele interview >

Stel een vraag aan de bewoner(s) van deze woning:

Dit formulier is alléén bedoeld voor vragen over maatregelen.
LET OP: Geen acquisitie. Mediaverzoeken, onderzoeksvragen, studententopdrachten en andere vragen via de organisatie! Uitleg >