Vrijstaande woning - 2013, Elspeet

Vrijstaande woning - 2013, Elspeet

Woning
Houtgestookte cv-ketel
Bedrijf
Aanraden:
Beschrijving
Verwarming door leemkachel met warmtewisselaars, zonneboiler en cv ketel. Warm water wordt opgeslagen in een buffervat van 800 ltr Vaillant Allstor.
Zonnepanelen
Bedrijf
Jaar toepassing:
2013
Aanraden:
Beschrijving
25 m2 zonnepanelen, goed voor 3800 Wattpiek. Ieder paneel heeft een eigen omvormer.
  • De dikke rode slangen is de aanvoer van de ventlatie. Verder zijn te zien dunne rode en blauwe waterleidingen, gele gasleidingen en de lichtgele buizen voor elektra.

  • Op de vloer ligt een Kooltherm K3 vloerplaat, deze is 120mm dik en heeft een R-waarde van 5,7. Op deze isolatie komt de cementdekvloer, waarin de vloerverwarming en electrabuizen liggen. Daarop komen dan nog de plavuizen.

  • De kapconstructie met hanenbalken

  • In de kelder zijn twee technische ruimtes; dit is de "machinekamer" voor verwarming en water. In het midden staat het buffervat met een module voor de zonnepanelen en de leemkachel. De balansventilatie met warmteterugwinning is elders ondergebracht.

Ervaringen met de (ver)bouw
De Molenberg is een zeer energiezuinige woning met het uiterlijk van een authentiek Veluwse boerderij. In 2011 is begonnen met het ontwerp. Het huis waar echtpaar Velema toentertijd in woonde stond op dezelfde plaats, maar was klein, niet erg energiezuinig en bevatte veel asbest. Jan: “We wilden zoveel mogelijk goede ideeën van een passiefhuis over nemen, met het behoud van de authentieke uitstraling”. Twee jaar later is het resultaat van een zeer energiezuinige woning te bewonderen. Tijdens het bouwproces stond een ambachtelijk en ecologische werkwijze centraal. Ook werden er grotendeels regionale en milieuvriendelijke materialen gebruikt. “Regionale materialen geven een regionale identiteit aan een woning”, aldus Silvia. Zo is bijvoorbeeld de keuken gemaakt in Hattem en het constructiehout komt van de Veluwe. Er is veel aandacht geschonken aan de luchtdichtheid van de woning. Voor de ramen is HR+++-glas gebruikt, ook goede dak-, vloer- en gevelisolatie is aanwezig. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van een CO2-gestuurde balansventilatie. Een grote leemkachel voorziet het gehele huis in warmte en warm water. De woning kent nog meer duurzame toepassingen waaronder zonneboiler en zonnepanelen.

Stel een vraag aan de bewoner(s) van deze woning:

Dit formulier is alléén bedoeld voor vragen over maatregelen.
LET OP: Geen acquisitie. Mediaverzoeken, onderzoeksvragen, studententopdrachten en andere vragen via de organisatie! Uitleg >