Vrijstaande woning - 2013, Heerenveen

Vrijstaande woning - 2013, Heerenveen

Woning
HR++ glas
Uitvoering
Een bedrijf
Bedrijf
Kuiers en Dunnink montage Meppel
Aanraden:
Ervaringen
Aluminium kozijnen zijn "duurzaam" in de zin dat ze zeer lang meegaan en nauwelijks onderhoud (verf) nodig hebben. Ze zijn minder duurzaam in de zin dat ze niet zo goed isoleren als bijvoorbeeld houten kozijnen. Toch hebben we voor aluminium gekozen omdat dit ten eerste beter past bij het "strakke" ontwerp van de woning, maar ook omdat ze niet geschilderd hoeven te worden en verder nauwelijks onderhoud nodig hebben. Ook hebben we vanwege de kosten bewust gekozen voor dubbel glas in plaats van driedubbel glas. We hebben weldegelijk zeer goed isolerend gasgevuld dubbel glas (U-waarde 1.1) maar de extra kosten van driedubbel glas wogen wat ons betreft niet op tegen de betere islolatiewaarde (U-waarde driedubbel glas normaal gesproken 0.9). Bovendien is de geluidsislotaie van ons dubbel glas dik in orde. Driedubbel glas had ook de keuze binnen de markt van aluminium kozijnen beperkt.
Bodem/water warmtepomp
Uitvoering
Een bedrijf
Bedrijf
Gebr. Sikma IJlst
Aanraden:
Ja
Ervaringen
We hebben gekozen voor een warmtepomp met bodembron vanwege het duurzame karakter (werkt op eigen opgewekte elektriciteit) en het feit dat deze vrijwel onderhoudsvrij is en lang mee gaat. Een warmtepomp kan na installatie zonder enig noemenswaardig onderhoud (alleen de druk in de bron jaarlijks controleren) met gemakt 25 jaar draaien. De keuze voor een bodembron in plaats van een zogenaamde lucht/lucht warmtepomp is gemaakt omdat de bodembron een constantere temperatuur heeft en daarmee een constantere prestatie levert. Wanneer de buitentemperatuur daalt, dus wanneer je de warmtepomp het meest gebruikt, wordt een lucht/lucht systeem steeds inefficiënter. Een bodembron heeft daar geen last van omdat de temperatuur op 75 meter diepte redelijk constant tussen de 6 en 11 graden celcius ligt. Nadeel is wel dat de kosten voor een warmtepomp met bodembron aanzienlijk hoger zijn, voornamelijk omdat de bron geboord moet worden. Wat nog een kleine rol heeft gespeeld is dat we geen buitenunit met ventilator aan de gevel wilden hebben, maar deze had eventueel ook op het dak geplaatst kunnen worden. De combinatie van een warmtepomp met lage temperatuur vloerverwarming zorgt het hele stookseizoen voor een constante temperatuur in huis. Dit geldt dag en nacht omdat het systeem enorm veel meer energie zou verbruiken wanneer de temperatuur 's nachts lager gezet zou worden. Het concept daarachter is dat het relatief veel energie kost om de verwarmingsmassa (de betonnen vloeren) éénmaal op temperatuur te brengen en het daarna relatief weinig energie kost om deze op temperatuur te houden.
Mechanische afvoer ventilatie
Uitvoering
Een bedrijf
Bedrijf
Gebr. Sikma IJlst
Aanraden:
Ervaringen
De keuze voor mechanische ventilatie met roosters en (dus) zonder warmte terugwinning (WTW) is heel bewust gemaakt. Roosters zorgen voor frisse lucht van buiten waar een WTW installatie de lucht "fris" maakt via een filter. Dit filter moet regelmatig worden schoongemaakt of vervangen om de werking te blijven garanderen. Bovendien wordt het openen van ramen afgeraden wanneer geventileerd wordt met een WTW installatie. Wij hebben de ramen juist graag open. Ook is het systeem aanzienlijk duurder doordat de WTW unit zelf duurder is dan een "standaard" mechanische afvoer ventilatie unit en moeten er meer ventilatiebuizen in de woning worden aangebracht omdat (idealiter) alle ruimtes voorzien moeten worden van een ventilatiepunt. In ons geval zou een WTW systeem ongeveer € 5000,- gekost hebben terwijl het huidige systeem (incl roosters in de kozijnen) nog geen € 2000,- gekost heeft.
Ontwerpmaatregelen
Uitvoering
Zelfstandig
Bedrijf
Aanraden:
Ervaringen
We hebben de woning zelf ontworpen én gebouwd. Alle keuzes voor oplossingen zijn heel bewust gemaakt, ook al lijken niet alle keuzes even logisch vanuit een "duurzaam" perspectief. Bij elke keuze is steeds de balans gezocht tussen duurzaamheid, kosten en praktische functionaliteit. De keuze om de woning "actief energieneutraal" te maken in plaats van "passief" is gebaseerd op de situering van de woning, de praktische realisatie en de kosten. Onze woning heeft door een tuingericht ontwerp relatief veel glasoppervlak op het noorden en weinig op het zuiden, dit is voor een passiefhuis niet optimaal aangezien je het daar juist precies andersom wilt hebben. Veel glas op het zuiden was voor ons geen overweging omdat dat vanaf de straat erg veel inkijk zou geven. Ook is het goed bouwen van een passiefhuis lastiger omdat bijvoorbeeld de kierdichting optimaal moet zijn (dit wordt ook getest wanneer de schil luchtdicht is). Dit betekent nauwkeuriger werken, dus meer bouw uren en meer kosten. Daarnaast is bij een passiefhuis (nog) meer isolatie nodig (waaronder o.a. driedubbel glas) wat ook hogere kosten met zich meebrengt.
Nul-op-de-meter woning
Uitvoering
Zelfstandig
Bedrijf
Aanraden:
Ervaringen
Het uitgangspunt bij de bouw van onze woning was dus "actief energieneutraal". Dit betekent dat de woning wel zo goed mogelijk geïsoleerd is (in principe voldoet de woning aan de "laag energiehuis" standaard) met 24cm glaswol in de wanden (Rc 7) en 24cm PIR in de warmdak constructie (Rc 10). Door de woning elektrisch te verwarmen met een warmtepomp en de benodigde elektriciteit zelf op te wekken met zonnepanelen wordt de woning "actief energieneutraal". De energiebehoefte van de woning werd initieel berekend op 8850 kWh per jaar. Met 40 PV panelen onder een hoek van slechts 10 graden (zodat ze niet zichtbaar zijn vanaf de straat) wordt ongeveer 9000 kWh per jaar opgewekt. Dit zou de woning energieneutraal maken. Echter, in de berekening was uitgegaan van een woning met "standaard" isolatiewaarden. Onze woning is veel beter geïsoleerd waardoor de energiebehoefte uitkomt op ongeveer 6000 kWh per jaar. Er wordt dus jaarlijks ongeveer 3000 kWh terug geleverd aan het net, waarvoor we via Greenchoice nog een redelijke vergoeding krijgen. In de praktijk krijgen we ongeveer € 50,- per maand terug van Greenchoice in plaats van dat we € 150,- moeten betalen.
Zonneboiler
Uitvoering
Een bedrijf
Bedrijf
Gebr. Sikma IJlst
Aanraden:
Ja
Ervaringen
De keuze voor zonnecollectoren voor warmwater vind ik persoonlijk een hele goede die iedereen zou moeten maken. Het totale systeem is relatief goedkoop en is te combineren met andere systemen voor warmwater zoals een boiler, CV ketel of warmtepomp. Zelfs in de winter kan de zonneboiler op een zonnige dag nog met gemak worden opgewarmd tot 60 graden. In de zomer loopt de temperatuur bijna dagelijks op tot boven de 70 graden. Met een 100 liter boiler is dat ruim voldoende om een gezin van 4 personen vrijwel volledig van warmwater te voorzien van het vroege voorjaar tot het late najaar. En wanneer de zonneboiler niet op temperatuur is neemt de warmtepomp de warmwatervoorziening over.
Uitvoering
Een bedrijf
Bedrijf
Gebr. Sikma IJlst
Aanraden:
Beschrijving
Koeling via warmtepomp
Ervaringen
Naast het feit dat de warmtepomp wordt gebruikt voor het verwarmen van de woning en het water, zorgt deze er in de zomer juist voor dat de woning koel blijft. De "constante" temperatuur in de bodem op 75 meter diepte (ongeveer tusssen de 6 en 11 graden celcius) wordt in de zomer gebruikt om het water dat in het vloerverwarmingssysteem wordt rondgepomt wordt gekoeld. Hiervoor is alleen de circulatiepomp actief waardoor dit nauwelijks elektriciteitsverbruik kost. In de praktijk zorgt dit voor een binnentemperatuur van rond de 23 graden wanneer het buiten 30 graden is. Het enige nadeel is dat hiervoor in ieder geval overdag de ramen gesloten moeten blijven.

Stel een vraag aan de bewoner(s) van deze woning:

Dit formulier is alléén bedoeld voor vragen over maatregelen.
LET OP: Geen acquisitie. Mediaverzoeken, onderzoeksvragen, studententopdrachten en andere vragen via de organisatie! Uitleg >