Vrijstaande woning - 2013, Meppen

Vrijstaande woning - 2013, Meppen

Woning
Dakisolatie bij bouw, Gevelisolatie bij bouw, Vloerisolatie bij bouw, Biomassakachel
Uitvoering
Zelfstandig
Bedrijf
Aanraden:
Ja
Beschrijving
Dakisolatie in 2011. Toelichting: homatherm celluloseplaten 35 en 22 mm, daartussen zit aangestampt stro. Aan de woningkant is een dampdoorlatende folie aangebracht tussen de strolaag en de 22 mm plaat (zie foto). Vloerisolatie in 2009. Toelichting: 50 cm schuimbeton - 5 Rc, (zie foto over het storten van het beton. ) Gevelisolatie in 2011. Toelichting: Strobalen en homatherm celluloseplaat 35 en 22 mm.
Ervaringen
Voor de toepassing van schuimbeton is gekozen omdat het condensatiepunt van schuimbeton en strobalen gelijk ligt. Er ontstaat daarom geen condensatie tussen de beide materialen. De ervaringen zijn goed. op de fundering van de vloer zijn strobaalbrede muurtjes gestort als basis voor de strobalen. Vocht vanuit de aarde die tegen het huis aanligt wordt daarmee voorkomen. evenals ingangen voor ongedierte.
Tip
Het is belangrijk om bij het gebruik van andere materialen met strobalen rekening te houden met het condensatiepunt van de verschillende materialen. IJzeren constructies bijvoorbeeld moeten goed worden geïsoleerd t.o.v. het stro zodat er geen vocht in het stro kan komen. Vensterbanken niet maken van gebakken stenen, tegels of dakpannen. Ook daar treedt vochtschade door condensatie op. Hout is goed bruikbaar als overgangsmateriaal.
Drievoudig glas
Uitvoering
Een bedrijf
Bedrijf
Dick Schinkel Bouw Meppen
Jaar toepassing:
2012
Aanraden:
Ja
Beschrijving
De draaiende delen in het woonhuis zijn tweelaags glas. De vaste ramen zijn 3-laags.
Ervaringen
De ervaringen zijn zeer positief. Waar bij dubbel glas een koudeval ontstaat, ontbreekt dat bij drielaags of tripleglas. Het comfort wordt daardoor enorm vergroot. De nieuwe kozijnen zijn gemaakt voor drielaags / triple glas. De tweedehands kozijnen konden aangepast worden. De kosten van het glas zijn hoger maar betalen zich zelf terug door minder energieverlies en door extra comfort.
Tip
Oude kozijnen moeten aangepast kunnen worden voor drielaags/triple glas. Als dat mogelijk is altijd doen.
Uitvoering
Een bedrijf
Bedrijf
Zonnepanelen: Zonneenergie Noord-Nederland;
Jaar toepassing:
1958
Aanraden:
Beschrijving
De woning is niet aangesloten op het elektriciteitsnet en heeft een eigen energiecentrale.
Ervaringen
Het ontbreken van een aansluiting op het elektriciteitsnet in de buurt, maakt dat we zelf een voorziening moeten maken. De elektriciteit wordt geleverd door zonnepanelen en door een diesel- aggregaat. Dat wordt bijgezet als de zon te weinig levert. De elektriciteit wordt opgeslagen in accu's. Het vergt aandacht omdat de accu's in de zomer de overvloed aan energie niet kunnen bergen en er dan aandacht moet zijn voor het gebruik (o.a. door het water elektrisch bij te verwarmen en door het gebruik van inductie kookplaten en andere elektrische apparaten). In de winter gaat het om zuinig omgaan met de elektrische energie. Daarnaast hebben we experts die we inschakelen bij calamiteiten.
Tip
Bij een volledige afsluiting van het elektriciteitsnet en overgaan op een eigen energiecentrale is de verantwoording voor alles wat mis kan gaan voor jezelf. Er is geen nutsbedrijf om op terug te vallen. Creativiteit is dan geboden.
Houtgestookte cv-ketel, Zonneboiler, Vloerverwarming, Wandverwarming
Uitvoering
Een bedrijf
Bedrijf
boiler en zonnecollector door: wordt nog aangevuld met bedrijfsgegevens., installatie van de kachel
Jaar toepassing:
2018
Aanraden:
Ja
Beschrijving
De ruimte werd afgelopen jaren grotendeels verwarmd met een houtkachel. Dat volstond voor het verwarmen van de gehele woning op de werkkamer en badkamer na. Die werden verwarmd met laagtemperatuur vloer/ wandverwarming vanuit de boiler. Deze zomer hebben we een houtgestookte warmwater voorziening aangeschaft in combinatie met een zonnecollector van 36 vacuumpijpen. Daarmee wordt het de inzet van het diesel-aggregaat in de winter beperkt om de boiler elektrisch op te warmen.
Ervaringen
De houtkachel staat op een centrale plaats in de woning. De bovenverdieping wordt via de vide uitsluitend met hulp van de houtkachel verwarmd. Daarnaast is de kachelpijp op de bovenverdieping voorzien van een leemmantel die de warmte geleidelijk afgeeft.
Tip
Bij het gebruik van een houtgestookte warmwatervoorziening zorgen voor een goede balans tussen stoken en afnemen van de warmte. Het water in de boiler mag niet te warm worden. Door de inzet van de vloer/wandverwarming kan de balans gevonden en behouden worden.
Zonnepanelen
Uitvoering
Zelfstandig
Bedrijf
Jaar toepassing:
1999 en uitbreiding in 2016
Kosten
€200
Aanraden:
Beschrijving
24 m2 en 2400 vermogen piek-watt + 6 panelen van totaal 1800 piek-watt
Ervaringen
zonnepanelen uit 1999 lopen sterk terug in vermogen en worden op termijn vervangen.
Overige bouwmaterialen
Uitvoering
Zelfstandig
Bedrijf
Jaar toepassing:
2012 - nu
Aanraden:
Ja
Beschrijving
Speciale bouwmaterialen: stro en heraclietplaten (houtwolcementplaten). Wandafwerking: leemstuc. Hergebruikte materialen: hout, heraclietplaten, kozijnen, deuren. cellulosedekens.
Ervaringen
Het verwerken van leemstuc op de houtwolcementplaten is erg effectief. de stuclaag hecht er goed op. Beter dan op de celluloseplaten. Daarnaast zijn zowel de houtwolcementplaten als de celluloseplaten geluiddempend waardoor er in de verschillende ruimtes gewerkt kan worden zonder veel overlast van conctactgeluiden. De vloer tussen woon- en slaaplaag is voorzien van cellulosedekens waardoor contactgeluiden zeer beperkt zijn.
  • Winnaar publieksprijs duurzaamste huis van Drenthe

Ervaringen met de (ver)bouw
3 laags-glas voorkomt koudeval bij de glasvlakken.
Plannen voor de toekomst
Afwerken van de woning.
Adviezen
Neem de tijd om te bouwen.
Interview

Interview familie Onland-Lucassen - thematour Meppen 'Bouwen met natuurlijke materialen'

Bron: Elders, K. (31-05-2016). 'Hier verdwijnt de tijd.' Krant van Coevorden, p. 9

Stel een vraag aan de bewoner(s) van deze woning:

Dit formulier is alléén bedoeld voor vragen over maatregelen.
LET OP: Geen acquisitie. Mediaverzoeken, onderzoeksvragen, studententopdrachten en andere vragen via de organisatie! Uitleg >