Vrijstaande woning - 2014, Heerenveen

Vrijstaande woning - 2014, Heerenveen

Woning
Vloerisolatie
Bedrijf
Aanraden:
Beschrijving
Toelichting: EPS (piepschuim). Dit EPS is rechtstreeks op het zandbed gelegd, we hebben dus geen ‘kruipruimte’ onder de woning. Immers, een kruipruimte betekent kou onder de vloer. We hebben 2 lagen EPS aangebracht van 2×15 cm. Daarna is deze EPS-isolatielaag voorzien van plastic om te voorkomen dat het beton in de naden stroomt en dan een koudebrug zou veroorzaken.
Wandisolatie binnen
Bedrijf
Aanraden:
Beschrijving
Er zijn veel soorten isolatiematerialen beschikbaar. Uiteindelijk hebben wij gekozen voor Thermofloc (isolatiemateriaal van recyceld papier). Dit materiaal gaf ons de mogelijkheid van dampopen bouwen en daardoor is het niet nodig de binnenzijde van de woning met een luchtdichte folie af te dekken (het zogenaamd leven in een plastic zak). De thermische schil bereikt in onze situatie een RC waarde van rond de 10. De wand-en dakelementen zijn 40 cm dik en gemaakt van zogenaamde houten I-liggers. We hebben gekozen voor prefab houtskeletbouw-elementen (HSB). De materialen zijn zo gekozen dat er sprake is van een ademend karakter en er geen plastic folie nodig is aan de binnenzijde van het element. Dit wordt “damp-open bouwen” genoemd. Het binnenklimaat wordt hierdoor positief beïnvloed en men leeft niet in een ‘plastic zak’.
Drievoudig glas
Bedrijf
Aanraden:
Beschrijving
De kozijnen zijn gemaakt van Acoya hout en voorzien van 3-laags glas. Dit passiefhuis kozijn is zodanig geconstrueerd, dat er zo weinig mogelijk koudebruggen zijn.
Zuinige apparaten
Bedrijf
Aanraden:
Beschrijving
De zeer bijzondere wasemkap: wij hebben gekozen voor een PlasmaMade recirculatie-unit in de wasemkap Deze PlasmaMade zorgt er voor dat de kookdampen niet via een afvoer naar buiten gaan (want dat zou een gat in de thermische schil betekenen), maar zuivert de lucht volledig via een plasmafilter.
Ontwerpmaatregelen
Bedrijf
Aanraden:
Beschrijving
Zon-oriëntatie woonruimten Luchtdicht bouwen (Om warmteverliezen via kieren, spleten en aansluitingen te vermijden, is ons passiefhuis zeer luchtdicht gebouwd. De luchtdichtheid van de woning is gemeten met een praktische proef, de zgn. blowerdoor-test. Over het resultaat zijn we zeer tevreden: waar de inhoud van 5 luchtballonnen ter grootte van een voetbal aan lucht mag ontsnappen, werd in ons passiefhuis een totale “lucht-ontsnapping” van slechts één voetbal gemeten.)
Waterbesparing
Bedrijf
Aanraden:
Beschrijving
Met een hemelwatersysteem wordt het water gefilterd en opgeslagen in een tank (5000 liter) in de grond. Via een pomp gaat het water naar de gebruikspunten, te weten de toiletten. Gelukt! De regenwaterput is succesvol geplaatst. Voor het doorspoelen van onze toiletten (3 liter met spaarknop, 6 liter voor gewone spoeling) gebruiken wij dus geen kostbaar drinkwater, maar het hemelwater.
CO2-sensor
Bedrijf
Aanraden:
Beschrijving
zonwering
Bedrijf
Aanraden:
Beschrijving
Zwemvijver
Ervaringen
Een zwemvijver vervangt steeds vaker een (chloor)zwembad; de natuurlijke uitstraling van een zwemvijver wint het dan van een blauw bad in de tuin.
Interview

Fries Journaal

Interview met Tinus en Louwina uit Heerenveen in Fries Journaal

Klik op bovenstaande afbeelding om het beeld te vergroten. 

Bron: Fries Journaal (nr. 95 Maart - April 2017). Actief wonen in een passiefhuis. Via Fries Journaal.

BinnensteBuitenBinnensteBuiten op bezoek bij Martinus en Louwina in Heerenveen

Bron: BinnensteBuiten (5 jan. 2017). Zwart/wit passief huis. Verkregen via KRO/NCRV

Stel een vraag aan de bewoner(s) van deze woning:

Dit formulier is alléén bedoeld voor vragen over maatregelen.
LET OP: Geen acquisitie. Mediaverzoeken, onderzoeksvragen, studententopdrachten en andere vragen via de organisatie! Uitleg >