Vrijstaande woning - 2016, Breukelen

Vrijstaande woning - 2016, Breukelen

Woning
Vloerisolatie
Bedrijf
Aanraden:
Beschrijving
Koudebrugvrij isoleren, deels boven kelder. De kelder zit binnen de thermische schil.
Wandisolatie buiten
Bedrijf
Aanraden:
Beschrijving
Houtskeletbouw in dampopen constructie met 360mm ingeblazen cellulosevlokken en 60mm houtvezelplaten. Houten gevelafwerking.
Spouwisolatie
Bedrijf
Aanraden:
Beschrijving
Alle isolatie is op niveau passiefhuis, dus Rc van circa 10. Dat is circa 2 keer beter dan huidige nieuwbouw.
Drievoudig glas
Bedrijf
Aanraden:
Beschrijving
Uiteraard 3 voudig glas, maar combinatie met kozijn bepaalt de echte isolatiewaarde. Kozijnkeuze is een afweging tussen kierdichting, fraaiheid en prijs. De Finstral kozijnen worden 8 en 9 november 2017 geplaatst.
Zuinige apparaten
Bedrijf
Aanraden:
Beschrijving
Dat zal van alles zijn in een goede afweging tussen prijs, kwaliteit en besparing. Vraag ons daarnaar!
Zonnepanelen
Bedrijf
Aanraden:
Beschrijving
Aantal m2: 30 - Vermogen: 2700
Gebruikte materialen
Bedrijf
Aanraden:
Beschrijving
Deels hergebruikt hout. Houtvezelisolatie en houten gevelafwerking. Binnenwanden zijn van leem (12 ton!).
Ervaringen
Gewoon gezond verstand gebruiken bij keuzes.
Tuininrichting
Bedrijf
Aanraden:
Beschrijving
Inheemse soorten, planten die aan komen waaien, plas-drasplekken, enz.
Houtgestookte cv-ketel, Buffervat
Bedrijf
Aanraden:
Beschrijving
De kunst is om een kachel te kiezen met een lage directe uitstraling (max 2 kW) en een hoog waterzijdig vermogen. De kern van de verwarming is het 1000 liter grote buffervat met 2 of 3 warmtewisselaars.
Centrale balansventilatie
Bedrijf
Aanraden:
Beschrijving
Elke toevoer- en afzuigpunt (18 stuks totaal) gaat met een eigen slang naar de kelder. Zo kunnen we bij functiewijziging van een ruimte altijd kiezen of er lucht toegevoerd of afgezogen moet worden en of er verwarmd of gekoeld moet worden.
  • Zuidgevel met veel glas en overstek tegen oververhitting.

  • 12 ton leem voor een gezond binnenklimaat.

  • Drone-opname: genoeg ruimte voor zonnecollectoren en PV-panelen.

  • Douglas gevelbeplanking. Triple glas. Kunststof kozijnen met aluminium schaal.

  • Milieuvriendelijke EPDM met inductielassen bevestigen.

  • 2017: wandopbouw met I-liggers.

  • Zomer 2016: de kelder met 28cm isolatie in aanbouw.

  • Het ontwerp is al gekeurd volgens normen Passief Bouwen.

  • Rekening houden met zon en cultuurhistorisch landschap.

  • Het oude daglonershuisje uit 1860 dat gesloopt gaat worden...

Ervaringen met de (ver)bouw
Bij de bouwmaterialen is er speciale aandacht voor gezondheidsaspecten, zowel in de bouwfase als de gebruiksfase. Bijzonder is de 'schoorsteen' die op het dak komt om ondanks het ontbreken van een bovenverdiepeing toch een natuurlijke trek te verkrijgen voor de zomernachtkoeling.
Plannen voor de toekomst
Doorgaan met zelfrealisatie. Voor, tijdens en na de bouw ervaringen delen met andere mensen betaalbaar en duurzaam willen bouwen of verbouwen.
Adviezen
Laat u niet ontmoedigen als u duurzaam wilt (ver)bouwen. Een groot deel van de Nederlandse bouwwereld is er nog niet aan toe. Wees streng in de selectie van bedrijven waarmee u uw droom wilt verwezenlijken. Het is een klus, soms met frustraties, maar meer dan de moeite waard.
Interview
 

In drie fasen naar een passiefhuis

Cock en Roelien van der Kaaij doen mee aan de Nationale Duurzame Huizen Route

Een zeer energiezuinig gebouw verrijst langs rivier de Aa in Breukelen. Het gaat om de nieuwe woning van huiseigenaren Cock van der Kaaij en Roelien ter Heide. In 2016 beginnen ze aan dit slow-building project. In drie fases realiseren ze het passiefhuis-concept, elke fase duurt een jaar. Het grondwerk, de fundering en kelder zijn intussen klaar. Nu zitten ze in de tweede fase: de woning wind- en waterdicht maken. Volgend jaar volgt de binnenafwerking. Cock is erg enthousiast over het project en vertelt er graag over via de Nationale Duurzame Huizen Route.  

Op dit moment wonen Cock en Roelien nog in een oud daglonershuisje uit 1860: een groot contrast met hun toekomstige woning. Cock beschrijft het als volgt: “Als het buiten waait, waait het binnen ook.” De nieuwe woning wordt goed geïsoleerd met een Rc-waarde van ongeveer 10. Dit is volgens het Passiefhuis-concept met als doel een energiearme woning te creëren. Het gehele proces gaat op een langzame manier. Cock vertelt: “Slow-building noemen we dat. We hebben vrij lang rondgekeken en onszelf afgevraagd: wat willen we eigenlijk? In 2012 besloten we ons oude huis te slopen en aan een nieuwbouwwoning te beginnen.” Omdat Cock en Roelien een groot stuk grond hebben, kan de nieuwe woning naast hun oude huisje op hetzelfde terrein gebouwd worden.  

Wind- en waterdicht
Het tweede jaar van de bouw is aangebroken en dat betekent de woning wind- en waterdicht maken. Inmiddels zijn de wanden en het dak gerealiseerd. Alles wordt dampopen gebouwd, het huis moet ‘ademen.’ Om te leren over deze manier van bouwen ging Cock naar een training in België. “Met onze mate van isolatie is een dampopen constructie het best voor een gezond binnenklimaat.” Dat gezonde binnenklimaat wordt nog eens versterkt door het gebruik van natuurlijke materialen.

Een interessant weetje over de houtskeletbouw van het huis is dat Cock gebruik maakt van zogeheten houten I-liggers. “Omdat hout ongeveer drie keer slechter isoleert dan welk isolatiemateriaal ook, wilden we het houtaandeel in wanden en daken zo laag mogelijk houden,” legt hij uit. Een ander voordeel is dat I-liggers gemakkelijk met twee personen te hanteren zijn. 

Oscar en Paula Heesterbeek doen mee aan de Nationale Duurzame Huizen Route doen mee aan de Nationale Duurzame Huizen Route

Zuinig en betaalbaar
Doordat Cock veel verstand heeft van duurzaamheid heeft hij zelf het technisch ontwerp van de woning gemaakt met de hulp van een aantal groene partijen. Hij bespaart kosten omdat hij geen bouwadviseur nodig heeft. Door het langzame bouwproces lukt het hem om zich uitgebreider te verdiepen in allerlei maatregelen en bouwmaterialen. Dit geeft ook ruimte om zuinig om te gaan met de gebruikte materialen. Cock benadrukt dat alle bouwmaterialen zo efficiënt mogelijk worden gebruikt. “Er is nog geen afvalcontainer weggegaan!” Het spaarzaam omgaan met grondstoffen is wat Cock betreft niet speciaal, maar heeft alles te maken met bewuste keuzes.  

Duurzaamheid doe je samen
Cock vertelt woningeigenaren die duurzaam aan de slag willen om goed na te denken over wat ze willen bereiken. “Zorg dat je regie hebt over de tijd, laat je niet opjagen.” Hij noemt zelf bouwen een vorm van ondernemen die risico’s en tegenvallers met zich meebrengt, maar waarmee je tegelijkertijd een droomproject realiseert. Daarbij adviseert Cock om voor de duurzame plannen altijd draagvlak te creëren bij andere gezinsleden of medebewoners. “Doe dat niet op het laatste moment, anders kan het frustraties opleveren.” Een gouden tip van iemand die al een eind op weg is en graag anderen inspireert. 

 


Interview Vechtstroom

Vechtstroom.nl (2 november 2016) Bekijk hoe je duurzaam kunt wonen tijdens duurzame huizenroute - interview met huiseigenaren Cock van der Kaaij en Roelien ter Heide - via Vechtstroom.nl

Vechtstroom.nl (2 november 2016) Bekijk hoe je duurzaam kunt wonen tijdens duurzame huizenroute - interview met huiseigenaren Cock van der Kaaij en Roelien ter Heide - via Vechtstroom.nl (2)

Bron: Vechtstroom.nl (2 november 2016) Bekijk hoe je duurzaam kunt wonen tijdens duurzame huizenroute - interview met huiseigenaren Cock van der Kaaij en Roelien ter Heide - via Vechtstroom.nl

Stel een vraag aan de bewoner(s) van deze woning:

Dit formulier is alléén bedoeld voor vragen over maatregelen.
LET OP: Geen acquisitie. Mediaverzoeken, onderzoeksvragen, studententopdrachten en andere vragen via de organisatie! Uitleg >