Vrijstaande woning - 2016, Leende

Vrijstaande woning - 2016, Leende

Woning
  • Zicht op het huis vanuit het bos

  • Het houtskelet wordt geplaatst

  • De natuurlijke isolatie wordt ingeblazen in de wanden, vloer- en dakdelen

  • Werken aan de gevel van lariks, dat duurzaam vergrijsd in de loop van de tijd

  • Zicht op de zijgevel in aanbouw

  • Raoul en Janneke, zelfbouwers

  • Zicht op de achterkant

  • Zonsondergang voor het huis

  • Een sfeerimpressie van hoe het huis vergrijsd, met dank aan Werkstatt architecten

Ervaringen met de (ver)bouw
Momenteel wonen we al met veel plezier in het huis in aanbouw. Het huis is grotendeels een zelfbouwhuis en we zijn erg blij dat we de bouw van het houtskelet hebben uitbesteed. In dit geval zijn we de grens over gegaan naar Duitsland en dat is ons uitstekend bevallen. Deze jongens weten waar ze het over hebben. Het bedrijf waar we mee hebben samengewerkt is Kaeding Holzbau uit Vierssen. Verder heeft het huis een zeer minimale fundering doordat de begane grond vloer uit een houten plateau bestaat dat op vier muurtjes zweeft boven het maaiveld. Zo hebben we veel beton en piepschuim kunnen besparen.
Plannen voor de toekomst
In de toekomst willen nog een schuur bouwen waarin we willen experimenteren met stampleem buitenwanden. Daarnaast moeten we nog verder investeren in de opwekking van onze energie en het gebruik van regenwater. Momenteel hebben we dat nog niet gedaan vanwege ons beperkte budget.
Adviezen
Het belangrijkste bij een goed geïsoleerde woning tegenwoordig is dat hij luchtdicht, maar damp-open is. Dit houdt in dat er geen warmte verloren gaat door kieren, maar dat het huis wel kan ademen. Tegenwoordig wordt er veel met plastic harde schuimplaten geïsoleerd waardoor je een dichte schil krijgt. Vergelijk het met sporten in een plastic regenjas of in een ademende jas. Dit ademende vermogen is ook erg belangrijk om het houtskelet te beschermen. Een andere belangrijke regel is, dat wanneer je een huis uit hout bouwt, je ook natuurlijke isolatiematerialen moet gebruiken. Deze beschermen elkaar en zorgen voor een erg prettig binnenklimaat. Verder zoals we al in de omschrijving aangeven: investeer zoveel mogelijk in goede materialen met regulerend vermogen, zoals cellulose, hennep, houtvezel en leem. Zorg voor een goede afwisseling tussen lichte en zware bouwmaterialen. Een houten huis functioneert nog beter wanneer er ook wat massa aan wordt toegevoegd.
Interview

Stel een vraag aan de bewoner(s) van deze woning:

Dit formulier is alléén bedoeld voor vragen over maatregelen.
LET OP: Geen acquisitie. Mediaverzoeken, onderzoeksvragen, studententopdrachten en andere vragen via de organisatie! Uitleg >