Vrijstaande woning - 2016, Oostzaan

Vrijstaande woning - 2016, Oostzaan

Woning
Installatieadvies
Uitvoering
Een bedrijf
Bedrijf
Koos Verbart
Jaar toepassing:
2016
Aanraden:
Ja
Beschrijving
Technische installaties
Ervaringen
Onze installateur Verbart heeft alle installaties geleverd en ge-installeerd dwz electra, water, warmtepomp, balansventilatie. De ltw vloerverwarmig is door een andere firma geleverd en ge-installeerd omdat deze veel goedkoper was. De zonnepanelen zijn 1 jaar later door ons gekocht en door een andere firma geleverd en ge-installeerd. Echter waren deze zonnepanelen al voorzien in de originele planning /tekening. De werkzaamheden van de installateur vertegenwoordigden een groot bedrag . Daar was niets mis mee, het was zoals vooraf begroot en aangeboden. Echter ontdekten we dat de geplaatste meterkast ernstig in capaciteit te kort schoot toen wij de zonnepanelen lieten plaatsen (voorzien vanaf het begin) en terrasstralers kochten. Onze meterkast ziet er na 2 jaar uit als een grote rommelkast. Als de installateur een beetje had meegedacht had hij niet zo'n kleine kast geplaatst maar een grotere of het tenminste aan ons voorgesteld. Tenslotte heeft hij die expertise en zijn wij geen installateurs.
Tip
Neem altijd extra capaciteit als je een meterkast laat plaatsen. Het kost relatief weinig en voorkomt een hoop extra werk, kosten en….. zie foto.
Uitvoering
Een bedrijf
Bedrijf
Varne V.O.F.
Jaar toepassing:
2016
Aanraden:
Ja
Beschrijving
Denk ook aan akoestische isolatie
Ervaringen
Op de begane grond hebben wij de betonvloer laten isoleren en ook de fundering. Echter hebben wij de verdiepingsvloer ook laten isoleren met akoestische isolatie. Bij isolatie gaat het meestal alleen over thermische installatie echter is akoestische isolatie ook heel belangrijk voor het woongenot en zeker bij houtskeletbouw.
Tip
Neem akoestische isolatie mee in de planning.
Drievoudig glas
Uitvoering
Een bedrijf
Bedrijf
Onze aannemer Varne V.O.F. heeft alle kozijnen geplaatst.
Jaar toepassing:
2016
Kosten
€18.000
Aanraden:
Ja
Beschrijving
Wood/Alu Energy kozijnen met 3-voudig glas
Ervaringen
Wij hebben onze Wood/Alu Energy kozijnen met 3-voudig glas gekocht bij Outline Vinduer A/S in Denemarken. Deze kozijnen zijn gemaakt van FSC gecertificeerd gevingerlast vurenhout en aan de buitenzijde afgedekt met aluminium, dus nooit meer schilderen. Het zijn niet alleen duurzame kozijnen maar ook zeer voordelig geprijsd. Onze aannemer was positief verrast over de prijs en kwaliteit van deze kozijnen. De leverancier hebben wij gevonden via Engelse fora over duurzaam bouwen. In Engeland is men veel verder op dit terrein en wij zijn al jaren een grote fan van het BBC programma Grand Designs waar wij ook veel voorbeelden van duurzaam bouwen voorbij zagen komen en waar we veel inspiratie hebben opgedaan. Het drievoudig glas isoleert geluid van buiten minder goed dan wij verwacht hadden. Bij mist of dampig weer beslaan de ramen 's nacht soms aan de buitenzijde wat binnen korte tijd in de ochtend weer verdwijnt en verder geen problemen oplevert.
Tip
Vraag veel offertes en kijk vooral ook over de grens. Denk bij kozijnen op het zuiden /zuidwesten ook aan zonwering. Soms is deze na de bouw lastig aan te brengen.
Milieuvriendelijke verf
Uitvoering
Een bedrijf
Bedrijf
Almere, Stucadoorsbedrijf Luschen
Jaar toepassing:
2016
Aanraden:
Ja
Beschrijving
Een duurzame en ecologische gevelverf icm een duurzame en ecologische coating voor de houten gevelbekleding
Ervaringen
Een gevelverf moet ten minste 20 jaar meegaan, zowel optisch als functioneel. Voor mineraalverven van KEIM is dit geen enkel probleem, deze gaan probleemloos twee keer zo lang mee. Verflagen van honderd jaar zijn geen uitzondering. Aanvankelijk hadden wij onze milieuvriendelijke KEIM stuclaag op kleur niet meer laten verven. Echter hadden we veel last van aanhangend afval van overvliegende vogels inclusief reigers en is stuc niet zo makkelijk schoon te maken en gevoelig voor beschadigingen. Dus hebben wij onze stuclaag na 1 jaar laten schilderen met KEIM silicaatverf. Ook hebben wij de badkamer 'ge-keimd' wat niet zo makkelijk schildert als een gewone muurverf maar wel het perfecte stuc-effect oplevert. De houten gevelbekleding hebben wij behandeld met OSMO UV-beschermingsolie kleurloos 420 omdat wij graag de prachtige en aparte kleur van het hout wilden benadrukken en vergrijzing tegen gaan. Dit werk deden wij zelf.
Tip
Op de zuidkant en de westkant heeft de houten gevelbekleding toch extra veel te lijden onder invloed van wind, regen en veel zon. Omdat wij niet meteen na de bouw tijd hadden om de houtengevelverkleding aan alle zijden te olieen voor het winterseizoen is een deel van de gevel verkleurd. Het is nu erg lastig om deze weer op dezelfde kleur te brengen als de rest van de houten geveldelen en hebben we daar nog geen goede oplossing voor kunnen vinden ondanks overleg met OSMO. Dus onze tip is: nooit vergeten dit klusje te klaren voor de herfst/winter periode begint.
Actieve zonwering
Uitvoering
Een bedrijf
Bedrijf
Stoop Zonwering, Tuitjenhorn
Jaar toepassing:
2018
Aanraden:
Ja
Beschrijving
Bezint eer gij begint
Ervaringen
Bij het ontwerp van ons huis hebben wij heel veel inbreng gehad. We waren zeer enthousiast bezig met de planning van elk onderdeel van heipalen tot de dakpannen. Echter is het onderdeel zonwering vreemd genoeg nooit op de agenda gekomen dwz tot het na de verhuizing weer zomer werd. In de meeste gevallen is dat niet echt een probleem echter ins ons geval kan er niets op de stuc bevestigd worden omdat zich daarachter de isolatie bevindt. Zonneschermen kunnen niet aan de gestucte gevel worden bevestigd en het is ook niet eenvoudig om bijvoorbeeld screens op ALU afgedekte kozijnen te plaatsen. Er zijn wel zeer dure stalen constructies te bedenken die vrijstaand kunnen worden geplaatst echter zou een zonwering deel uit moeten maken van het ontwerpplan zodat er voorzieningen voor worden getroffen tijdens de bouw. Dit is wellicht een specifieke tekortkoming in ons ontwerp maar ik denk dat in NL bij het ontwerpen en bouwen nog steeds te weinig aandacht wordt besteed aan problemen ivm hitte en te veel wordt geconcentreerd op maatregelen tegen kou. Gelukkig hebben wij een economische en estetische oplossing gevonden voor de zonwering aan de zuidkant door het plaatsen van een groot formaat wind-vaste dubbele parasol die 6 meter overspant op ons terras voor de schuifpui.
Tip
Plan de zonwering /koeling net zo goed als de verwarming van je huis.
  • Vrijstaande nieuwgebouwde woning - 2016 te Oostzaan

  • Achterzijde op zuid/zuidwest

Ervaringen met de (ver)bouw
Wij hadden het geluk een bouwkundige in onze vriendenkring te hebben die samen met ons het droomhuis ontwierp en zich met ons orienteerde op de opties en uiteindelijke keuzes van geschikte materialen. Het was niet eenvoudig een "groene" aannemer te vinden die voor een redelijke prijs werkt. Gelukkig kwamen wij in contact met aannemer Varne V.O.F. die ons zeer goed adviseerde en ook openstond voor het gebruik van nieuwe materialen waar hij nog niet eerder mee gewerkt had. Ook was het eind 2015/begin 2016 op het eind van de financieele crisis nog redelijk eenvoudig om vakmensen op korte termijn in te huren. Wij hebben de afwerking binnenshuis deels in eigen hand genomen om geld te besparen. Ook hebben wij in eigen beheer gebouwd en zelf veel materialen ingekocht. Het was een heel leuke, inspirerende en soms spannende ervaring om ons eigen huis te (laten) bouwen. We wonen met veel plezier en woongenot in ons droomhuis.
Plannen voor de toekomst
Weer een elektrische auto kunnen rijden en en nog heel lang blijven wonen in dit droomhuis.
Adviezen
Neem ruim de tijd om keuzes te maken mbt tot de materialen en installaties. Wij hebben ons goed georiënteerd en zijn soms toch op andere keuzes uitgekomen dan de originele planning. Bijvoorbeeld toen wij ontdekten dat ons favoriete isolatiemateriaal (stropanelen uit Tsjechië) toch een stuk duurder bleek te zijn en ook minder isolatiewaarde bleek te hebben dan vlaswol isolatie. Ventilatie is zeer noodzakelijk in een goed geïsoleerde woning. Wij hebben een balansventilatie maar zetten ook graag ramen open, vooral in de zomer. Een warmtepomp heeft een hoog energieverbruik en zal daarom gecombineerd dienen te worden met PV panelen. Eerst hadden wij een "groene" aannemer gevonden die vooral een heel dure aannemer was. Daarna nog diverse aannemers gesproken die zeiden wel duurzaam te kunnen bouwen maar uiteindelijk toch vooral de klassieke bouwmethodes wilden toepassen en doordrukken dus gauw afscheid genomen. Even doorzoeken en goed vergelijken is zeker een aanrader. Toen wij in 2015 de hypotheek gingen regelen ontdekten we dat veel banken geen houtskeletbouw wilden financieren. Ik weet niet of dit inmiddels verbeterd is.

Stel een vraag aan de bewoner(s) van deze woning:

Dit formulier is alléén bedoeld voor vragen over maatregelen.
LET OP: Geen acquisitie. Mediaverzoeken, onderzoeksvragen, studententopdrachten en andere vragen via de organisatie! Uitleg >