Vrijstaande woning - 2016, Woerden

Vrijstaande woning - 2016, Woerden

Woning
Zonnepanelen
Uitvoering
Een bedrijf
Bedrijf
Blue Home
Jaar toepassing:
2016
Kosten
€10.000
Aanraden:
Ja
Beschrijving
We hebben 2 series zonnepanelen (ons huis is gasloos, dus extra panelen voor verwarming). Een serie zit verwerkt in het glas van de klimaatkas op het zuiden. De tweede serie ligt op het platte zolderdak is oost-west orientatie. Dit is niet de hoogste kWh-opbrengst, maar wel bewust zo gekozen om de piek-opbrengst beter over de dag te verdelen. Zo hebben we ook in ochtend (oost-panelen) en avond (west-panelen) iets meer opbrengst, wat iets beter past bij het verbruik en wellicht in toekomst ook anders geprijsd gaat worden als de saldering ooit vervalt.
Ervaringen
De opbrengst is boven verwachting! We hebben 2.500 kWh per jaar 'over' waardoor we nu op zoek zijn naar opslag of gebruik voor bv transport en daarmee 15.000 km zonder benzine auto te rijden bv. Het verschil tussen zomer en winter is wel groot, terwijl ons gebruik in de winter juist hoger is door extra verwarming.
Tip
Pas op met mogelijke schaduw op panelen die in serie-geschakeld zijn. Schaduw werkt dan alsof er ergens op de tuinslang getrapt wordt: er komt nauwelijks nog iets door. Het kan geen kwaad om eens in de paar jaar panelen te reinigen, wellicht bij plaatsing hier rekening mee houden.
Uitvoering
Een bedrijf
Bedrijf
Eplucon
Jaar toepassing:
2016
Kosten
€13
Aanraden:
Ja
Beschrijving
De warmtepomp vervangt de CV, radiatoren en gasaansluiting. De warmte komt 160 m diep uit de bodem en de warmtepomp moduleert, waardoor het vaak op slechts een deel van het vermogen werkt en weinig geluid maakt. Zowel de woning als het tapwater wordt verwarmd. De warmtepomp gebruikte de laatste twee jaren slechts ongeveer 1.700-1.800 kWh, wat veel zuiniger is dan ons oude huis waar we 850 m3 gas nodig hadden (equivalent van meer dan 8.000 kWh elektrische energie). Ook koken we nu elektrisch.
Ervaringen
Hele fijne stille warmtepomp die met gemak ons huis de winter door op de gewenste temperatuur houdt. Voor het tapwater is wat meer vermogen nodig (hogere temperatuur), maar nog minder dan de helft van wat maximaal kan. In de zomer kan de pomp ook koelen, wat enorm fijn is! De vloeren worden dan op een paar graden lagere temperatuur gehouden zodat het koel aanvoelt in huis, en tegelijk wordt de bron 'geregenereerd', zodat de warmte later weer gebruikt kan worden. Top!
Tip
Als de ruimte er is, kies dan de bodem-warmtepomp. En eentje die op een deel van het vermogen kan draaien, zodat het rustig zoemt en ongestoord werkt. Het passief koelen in de zomer is super! We hebben een Ecoforest warmtepomp die moduleert tussen 25% en 100%.
Uitvoering
Een bedrijf
Bedrijf
Reytec
Jaar toepassing:
2016
Kosten
€35.000
Aanraden:
Ja
Beschrijving
Aan de zuidzijde van het huis zit een glazen kas. Deze ruimte is multifunctioneel, soms buitenkamer, soms binnentuin. In een groot deel van het jaar is de kas warmer dan buiten en ventileren we vanuit de kas zodat we besparen op de stookkosten. In de zomer komt de ventilatie van buiten, en staan de ramen van de kas veel open. In vorst-perioden is het vaak helder en kan in volle zon toch de 20 graden gehaald worden, wat heerlijk is om het huis te verwarmen. We eten ook vaak in de glazen ruimte vanwege het licht en de aangename temperatuur. De glazen kap is ook extra isolatie voor het huis uiteraard. En de slaapkamerramen die in de kas uitkomen staan eigenlijk altijd open, zodat er verse lucht binnenkomt, zonder dat het hard tocht en daardoor te veel kou binnen brengt.
Ervaringen
Geweldige ruimte om te zijn en de kinderen spelen er graag. Ze kamperen zelfs regelmatig in vakantieseizoenen in de kas met de tent :-) Het is van enkelglas en niet verwarmd anders dan via de zon. De ramen worden door temperatuur en het weer en neerslag automatisch gestuurd om te veel warmte kwijt te raken, met name in de zomer. Ook de integratie van de zonnepanelen in het dak is fijn, die geven in de zomer schaduw in de slaapkamers, en in de winter kan de zon er onderdoor zodat dan wel verwarmd wordt.
Tip
Ervaren kassenbouwer heeft de constructie en het glas verzorgd zodat sterkte, geluid, vocht en bewegende delen goed afgestemd zijn.
Plannen voor de toekomst
Elektrisch transport
Interview

Gemeente Woerden

Energieleverende woning: 'Het leukste is dat het gelukt is!' - Interview met Martien en Inge

Klik op bovenstaande afbeelding om hem te vergroten ^

Bron: Gemeente Woerden (18-10-2017). 'Energieleverende woning: Het leukste is dat het gelukt is' via Woerdense Courant.

Stel een vraag aan de bewoner(s) van deze woning:

Dit formulier is alléén bedoeld voor vragen over maatregelen.
LET OP: Geen acquisitie. Mediaverzoeken, onderzoeksvragen, studententopdrachten en andere vragen via de organisatie! Uitleg >