Vrijstaande woning - 2018, Bergen

Nul-op-de-meterwoning met gunstige zon-oriëntatie. Comfortabel in alle seizoenen. Aangenaam binnenklimaat.
In de koude maanden zorgt instraling van de zon door ramen voor opwarming van de woning. In de warme maanden wordt de zon juist geweerd. De zonnedakpannen produceren elektriciteit uit zonlicht. De woning is goed geïsoleerd en luchtdicht, maar er is toch altijd ruim voldoende verse lucht binnen aanwezig door het balansventilatiesysteem met warmteterugwinning.
Gebouwschil
De bouwwijze is houtskeletbouw. De isolatie van muren en dak bestaat uit houtvezelplaten en -matten. De fundering is zo ontworpen dat er geen koudebruggen (bijvoorbeeld tussen fundering en muren) bestaan. De gebouwschil is hierdoor uitstekend geïsoleerd (Rc van vloer > 5,5; Rc van wanden/dak > 7). De luchtdichtheid is hoog: n50 = 0,55 en qv10 = 0,14. Hiermee voldoet de luchtdichtheid aan de strenge Duitse norm van het Passivhaus Institut.
Verwarming
In de koude periode van het jaar straalt de zon door de zuid-geörienteerde ramen naar binnen ("passieve zonne-energie") . In de warme periode van het jaar zorgen een begroeide pergola en actieve zonwering voor het koel houden van de woning. Twee dakramen met zonwering worden geheel automatisch aangestuurd. Zij zorgen voor inlaat of wering van zonnewarmte, zomernachtkoeling, extra ventilatie en extra isolatie in de nacht. Dit draagt bij aan het aangename binnenklimaat. Door voorgaande maatregelen is er weinig energie nodig om de woning te verwarmen. De warmte die nodig is wordt voornamelijk geleverd door een pelletkachel met beperkte capaciteit (2 tot 6 kW). We gebruiken pellets van Plospan - 100% powered by solar energy. Dit bedrijf verzamelt resthout uit houtzagerijen in de regio van de fabriek, waardoor het vervoer beperkt blijft. De zagerijen gebruiken uitsluitend hout uit gecertificeerde bosbouw (FSC of PEFC), waardoor het behoud van bosvolume en biodiversiteit gewaarborgd zijn. De energie die gebruikt wordt bij de productie van pellets, wordt volledig opgewekt door zonnepanelen. Tijdens de groei van hout, wordt CO2 opgeslagen. Tijdens de verbranding wordt weer evenveel CO2 uitgestoten. Hiermee is onze houtstook 100% CO2-neutraal. De uitstoot tijdens de houtstook is zeer gering. De pelletkachel (Rika Cosmo) voldoet aan de zeer strenge EU-regelgeving voor hout-/ en pelletkachels die in 2022 van kracht wordt. We houden ons verre van de massale stook van hout in biomassacentrales, waarbij ongecertificeerd hout gebruikt wordt uit Canada, de Baltische staten en andere landen, waarbij niet aan duurzaam bosbeheer gedaan wordt en waarbij het hout over grote afstanden moet worden vervoerd.
Het balansventilatiesysteem zorgt voor verspreiding van de warmte/koelte in de woning, waardoor er overal een aangename temperatuur heerst. Verder ligt er elektrische vloer- en wandverwarming in de 2 badkamers. Hierdoor is de badkamervloer met blote voeten aangenaam en is het in de badkamers iets warmer dan in de rest van het huis.
Koeling
In de zomer, als de zon hoog staat, blijft de woning koel door: (1) de pergola aan de zuidzijde, (2) de automatische buitenzonweringen bij de dakramen (3) automatisch openen van de dakramen en (4) zomernachtkoeling door het ventilatiesysteem (WTW-bypass). Door deze maatregelen is geen actief koelsysteem nodig.
Warm water
Warm water wordt geproduceerd in een zeer goed geïsoleerd boilervat met een elektrisch verwarmingslelement. Twee douchepijp-WTW's (voor beide douches) zorgen er voor dat ruim 50% van de warmte uit het afgevoerde warme douchewater wordt overgedragen aan de koudwaterinlaat van douche en boilervat. Warm en kokend water in de keuken komt uit een Quooker.
Ventilatie met verse buitenlucht
Doordat de woning een luchtdichte schil heeft is goede ventilatie essentieel. Een balansventilatiesysteem met warmteterugwinning (WTW) zorgt voor een continue toevoer van verse lucht van buiten die wordt opgewarmd door de warme afvoerlucht van binnen. De ventilatie-WTW heeft een rendement van meer dan 95%. Dus bijna alle warmte blijft binnen, ondanks de goede ventilatie. De ventilatiekanalen in de woning zijn ruim uitgevoerd en er zijn geluidsdempers opgenomen. Daardoor is het ventilatiesysteem niet hoorbaar. De stand van het ventilatiesysteem (0 t/m 10) gebeurt op basis van CO2-sensoren (meer CO2 --> minder zuurstof --> meer ventilatie nodig) en aanwezigheidssensoren in toilet en badkamers.
Hergebruik van regenwater
Het regenwater dat op de daken van de woning en het bijgebouw valt, wordt opgevangen om te gebruiken als spoelwater voor de toiletten en sproeiwater voor de tuin. Dit bespaart ongeveer 50% drinkwater.
Verlichting
Alle verlichting in de woning is voorzien van LED-lampen van Philips Hue en Ikea Tradfri. De lichtschakelaars zijn op elke gewenste plek aan de muur op te hangen en per lichtschakelaar is in te stellen welke lampen geschakeld moeten worden. Er zijn ook meerdere lichtschakelaars per lamp mogelijk.
Domotica
De woning is voorzien van een domoticasysteem. Hiermee wordt het volgende geautomatiseerd:
- Verwarming van de woning.
- Zonwering voor toelaten en weren van zoninstraling.
- Positie van dakramen (van geheel gesloten tot geheel open).
- CO2-gebaseerde ventilatie.
- Automatische verlichting in verkeersruimten/badkamers/toilet.
- Verwarming met infrarood-panelen in het bijgebouw.
- Besproeien van de tuin.
- Monitoring van energieproductie en -gebruik.
- Beveiliging.
Zonnepanelen
De elektriciteit voor de woning wordt opgewekt door in het dak geïntegreerde zonnepanelen. Per jaar wekken deze zonnedakpannen meer energie op dan dat er in de woning gebruikt wordt. De woning is dus ruim energieneutraal. Het overschot aan energie wordt geleverd aan het bijgebouw en in de toekomst misschien aan een elektrische auto.
- Advies en begeleiding
- Energieadvies
- Maatwerkadvies
- Bouwkundig advies
- Installatieadvies
- Architectuur
- Bouwbegeleiding
- Energieadvies
- Bouw en isolatie
- Ontwerp en concept
- Ontwerpmaatregelen
- Concept
- Energieleverende woning
- Passiefhuis
- Nul-op-de-meter woning
- Overige concepten
- Dakisolatie
- Dakisolatie bij bouw
- Vloerisolatie
- Vloerisolatie bij bouw
- Vloerisolatie
- Ramen, Deuren en Kozijnen
- Isolerende beglazing
- Drievoudig glas
- Isolerende beglazing
- Bouwmaterialen
- Wandafwerking
- Leemstuc
- Natuurlijke materialen
- Hout
- Gebruikte materialen
- Overige bouwmaterialen
- Wandafwerking
- Overige bouw
- Passieve zonwering
- Kierdichting
- Leidingisolatie
- Ontwerp en concept
- Installaties
- Verwarming en warm water
- Biomassakachel
- Pelletkachel
- Elektrisch verwarmen
- Elektrische wandverwarming
- Infraroodverwarming
- Elektrische vloerverwarming
- Biomassakachel
- Warmtedistributie
- Buffervat
- Vloerverwarming
- Overige installaties
- Warmtewisselaar douche
- Elektriciteitsopwekking
- Zonnepanelen
- Ventilatie
- Natuurlijke ventilatie
- Balansventilatie met wtw
- Centrale balansventilatie
- Overige ventilatie
- Ventilatieroosters
- CO2-sensor
- Koeling en zonwering
- Actieve zonwering
- Zomernachtkoeling
- Waterbesparing
- Grijs- of hemelwater
- Regenwater hergebruik
- Waterbesparing overig
- Grijs- of hemelwater
- Besturing en monitoring
- Domotica
- Energiemonitor
- Slimme meter
- Verwarming en warm water
- Woninginrichting
- Verlichting
- Led lampen
- Apparaten
- Elektrisch fornuis
- Inductie fornuis
- Zuinige apparaten
- Zuinige apparaten
- Energiezuinige wasmachine
- Energiezuinige vaatwasmachine
- Energiezuinige koelkast
- Energiezuinige vriezer
- Zuinige wasdroger
- Elektrisch fornuis
- Verlichting
- Overig
- Tuin en erf
- Tuininrichting
- Regenwaterafkoppeling
- Moestuin
- Groene energie
- Tuin en erf
- Advies en begeleiding
Zuidzijde
Voorzijde
Terras aan de beek
Kruidenspiraal
Keuken
Slaapkamer
Badkamer
Zijkant woning