Woonark - 1975, Mijdrecht

Woonark - 1975, Mijdrecht

Woning
Lucht/lucht warmtepomp
Uitvoering
Een bedrijf
Bedrijf
Aanraden:
Beschrijving
Sinds najaar 2020 heb ik een lucht-lucht warmtepomp (5kW) voor verwarming van de benedenverdieping. Ik gebruik hem nu sinds een paar weken en in de eco stand is hij werkelijk fluisterstil. Zowel binnen als buiten hoor je bijna niets. Maar we hebben dan ook wel extra goed opgelet dat de constructie trillingsvrij neergezet/opgehangen is. Tot nu toe ben ik zeer tevreden over het resultaat. Ook in de ecostand warmt hij zeer snel op, zodat het niet nodig is om de verwarming aan te houden als ik er niet ben. Als het buiten vriest, moet ik sowieso mijn cv ketel 's nachts gebruiken, om te zorgen dat de waterleidingen in de betonnen bak van mijn woonark niet bevriezen.
Tip
Let heel goed op de bevestiging, dat die trillingsvrij is. De meeste verhalen van geluidsoverlast door warmtepompen en airco's hebben te maken met verkeerde montage. daarnaast adviseer ik iedereen om het Europees energielabel op te vragen, wanneer je modellen vergelijkt. De ene fabrikant heeft het over geluidsdruk en de ander over geluidsvermogen. Dat zijn twee verschillende dingen. Ook zijn de gegevens van de ene fabrikant gemeten op 1 m afstand van het apparaat en de andere op 3 meter. Folders en specificaties van fabrikanten zijn daardoor onderling niet vergelijkbaar. Op het energielabel staan ze allemaal volgens dezelfde normen vermeld. Daardoor kan je het geluidsniveau van de verschillende apparaten wel vergelijken via het energielabel.
  • Vooraanzicht woonark, verscholen achter natuurrijke tuin.

  • Isolatie gevel van binnenuit. Pir alu platen.

  • Isolatie gevel van binnenuit. Over de pir alu platen zit een luchtlaag afgesloten met dampdichte tonzonfolie.

  • Tochtstrip onder deur zit aan linker zijde niet meer goed vast. Paars is koude lucht die door de openstaande kier lekt.

  • 2 gesloten rolgordijnen voor twee ramen. Rechter raam kan open en heeft dunner glas. Laat meer kou door. Vergelijk met volgende foto.

  • Zelfde ramen als vorige foto. Nu rolgordijnen open. Geel is warm, paars is koud. Je ziet zo het nut van goed sluitende rolgordijnen. Linker raam is HR++ glas, rechter raam is dun dubbel glas. Verschil in isolatie is duidelijk.

Ervaringen met de (ver)bouw
Het aanbrengen van schapenwol isolatiedekens is heerlijk werk. Het is in lengte op maat te scheuren als je een klein beginnetje knipt met een gewone schaar. Boven mijn hoofd verwerkt, maar totaal geen last van nare kriebels/prikkels zoals je wel hebt met glaswol en vergelijkbare producten. In mijn muren heb ik gekozen voor pir alu platen, omdat ik maar een zeer beperkte dikte aan kan brengen. De pir-alu platen hebben de hoogste isolatiewaarde. Op zich zijn de platen makkelijk op maat te maken. Met een broodmes snij ik de alu laag. Met een gewone zaag ga je simpel door de pir heen. Ik ben een kleine vrouw, maar het kost geen enkele kracht. Wel kost het heel veel tijd om de platen allemaal precies op maat te maken in de bestaande bouwconstructie waar ik mee te maken heb. Maakt de dikte van je isolatie niet uit, kies dan voor dekens in plaats van platen. Dat werkt veel sneller en prettiger.
Plannen voor de toekomst
Vloer na isoleren met tonzon thermoskussens Extra voorzetramen maken op plaatsen waar de kozijnen te dun zijn voor Hr++ isolatieglas. Geïsoleerd luik maken boven trapgat van de huiskamer, omdat er nu veel kou naar beneden komt vanuit het kleine halletje van de ongestookte bovenverdieping.
Adviezen
Bij de keuze voor isolatiematerialen kom je soms advertenties tegen van alu folie materialen die heel dun zijn en toch een hele hoge isolatiewaarde claimen. Er wordt bij de bewuste folie een proefopstelling getoond van een dak met een dikke laag glaswol en een zelfde dak met die dunne folie. Het zou even goed isoleren. Ik kon dit niet geloven en heb heel lang gegoogeld of ik hier iets over kon vinden. Uiteindelijk vond ik een verklaring die mij logisch in de oren klinkt. Deze proefopstelling zou niet winddicht zijn. Hierdoor verliest de glaswolisoaltie veel meer warmte dan de dunne winddichte folie. Een huis wordt normaal gesproken wel wind en waterdicht gemaakt, zodat in een huis waarschijnlijk wel een groot verschil ontstaat tussen beide isolatiematerialen. Ik ben maar een leek op dit gebied, maar ik adviseer je nog eens extra goed te laten informeren als je zo'n dunne folie overweegt. Ik heb het overigens niet over tonzonfolie. Daar bepaal je zelf de dikte van de luchtlaag en het aantal folies die je gebruikt (wand/dakisolatie). De folie zelf is wel flinterdun, maar de dikte van de isolatielaag is niet super dun. Bij de thermoskussens (vloerisolatie) van hun is de totale isolatiedikte ook niet dun. Gebruik je Tonzonfolie als wand/plafondisolatie, realiseer je dan wel dat het werkt op basis van luchtdichtheid. Zit de folie vlak achter je wandafwerking, dan betekend dit dat je niet zo maar in de muur kunt boren. Je zou immers door je folie heen kunnen boren en dan is het geen afgesloten, stilstaande luchtlaag meer.

Stel een vraag aan de bewoner(s) van deze woning:

Dit formulier is alléén bedoeld voor vragen over maatregelen.
LET OP: Geen acquisitie. Mediaverzoeken, onderzoeksvragen, studententopdrachten en andere vragen via de organisatie! Uitleg >